Groen66: hoax of hobby?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Groen lijkt de gezamelijke kleur te zijn (Foto: Flickr/CharlesFred)

Voelt de achterban van GroenLinks en D66 iets voor een fusie? Volgens de Nrc wel. Femke Halsema vraagt zich af of het geen hoax is. Via Facebook en de site nieuwepartij.nl voert een aantal D66’ers en GroenLinksers echter wel degelijk actie voor het samengaan van beide partijen. Zij vinden dat beide partijen een nieuwe sociaal-liberale partij moeten gaan vormen. Duurzaam, liberaal en sociaal zijn de drie leidende thema’s als het aan de initiatiefnemers ligt. Zij verzamelen steunbetuigingen voor de fusie om beide partijen onder druk te zetten.

Nrc laat Stefan Hoevenaar, een van de initiatiefnemers, aan het woord:

De overeenkomsten zijn zoveel groter dan de verschillen. Bovendien zou een sociaal-liberale fusiepartij met zoveel kleine partijen de kans hebben de grootste partij te worden. Dat heeft als groot voordeel dat kiezers hun stem niet meer geven aan PvdA of VVD in de hoop één van die twee de grootste te maken.

De website nieuwepartij.nl richt zich vooralsnog niet heel erg op de inhoud. Er staat een oproep aan bezoekers van de site om een nieuwe naam te verzinnen voor de nieuwe politieke beweging die moet ontstaan vanuit GroenLinks en D66. ‘Progressief-liberale partij’, ‘Duurzaam Sociaal-Liberale Partij (DSLP)’ of ‘Sociaal Progressief Nederland (SoProNed)’: het bekt nog niet echt lekker. Groene Democraten is wellicht een betere optie?

Het is maar de vraag of de (kader)leden van de afzonderlijke partijen zitten te wachten op een fusie op dit moment. Zowel GroenLinks als D66 hebben tijdens de meest recente Tweede Kamerverkiezingen een flink aantal zetels gewonnen. De meeste politieke fusies ontstaan als partijen verkiezingen hebben verloren. Dat zijn de momenten waarop de urgentie om een koersverandering te omarmen het grootst is. Het mag dan geen hoax zijn. Voorlopig lijkt het nog wel een hobby.

Reacties (7)

#1 Jonas

Groene Democraten bekt het best. Ben groot voorstander van deze samenvoeging. We kunnen echt niet meer in de toekomst kijken met vehikels afkomstig uit een verzuilde samenleving. Als er in de GL achterban bezwaren kleven aan een wellicht rechtse inslag van D66, dan moet je je mond opendoen, dat kan je veranderen. Of ze hebben zitten slapen, want GL is zelf eveneens naar meer vrije marktwerking gegaan.

Vraag ik me wel af hoe groen de potentiële nieuwe partij zal zijn. D66 laat de economische belangen nog wel eens prevaleren boven de groene idealen.

 • Volgende discussie
#2 Jonas

In de Volkskrant een interessant artikel, wat zeker in de buurt komt van de eerdere geluiden:

http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7271/Modern_links_omarmt_de_risico%E2%80%99s

Alleen is het een eindeloze discussie, die eens moet stoppen door een aantal knopen door te hakken. Een mogelijkheid is een nieuwe partij oprichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Liberale democraten is geloof ik al bezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Azzougarh

Waar zijn de PSP en CPN idealen gebleven? Wat is er nog links aan Groen Links als ie fuseert met D66?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jonas

@4. De idealen zijn er nog wel, de werkwijze is veranderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Mark

idealen en de macht om ze te verwezenlijken lijken vaak omgekeerd evenredig gerelateerd…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jonas

Het boek van Paul Berman ‘Idealisme en macht’ gelezen. Eigenlijk over Joschka Fischer en zijn carrière. Niet zoveel respect meer voor herr Fischer.

 • Vorige discussie