1. 1

  En zo kan Hirsch Ballin fijn een hele hete aardappel laten vallen in het rumoer tussen twee regeringen in, op een dag dat iedereen wel wat anders te doen heeft, en desondanks toch de suggestie stevig in de lucht houden dat de man schuldig is.

  Dat je mag branden in de hel waarin je ongetwijfeld gelooft, Ernst. Hoe voelt het om met iemands leven te spelen ?

 2. 3

  2. InvertedPantsMan
  Maar KJ heeft wel gelijk. Hirsch Ballin is een walgelijke populist die het behoorlijk achter de ellebogen heeft.

 3. 4

  @3 Als je denkt dat ik behoefte heb om met ideologisch gekreupelde denkramen als jij in discussie te gaan ben je nog zwakzinniger dan ik dacht vriend.

 4. 6

  Laf en achterbaks dat het OM niet is doorgegaan tot aan de rechter. Ook opmerkelijk dat in het stuk nog even fijntjes wordt vermeld dat het OM hem nog steeds schuldig acht, maar dat het ervoor kiest om hem niet te vervolgen.

  @5: maar IPM heeft wel gelijk.

 5. 8

  @7 Inderdaad. Ik ben zelf groot consument van grappige cartoons over religie in het algemeen en islam in het bijzonder, maar Nekschot is IMHO gewoon een enorme prutser. Dat zie je op bijna alle vlakken als mensen zich door 1 dimensionale ideologietjes laten opnaaien. Het is natuurlijk een schande dat de beste man niet gewoon een briefje kreeg of hij zich even wilde komen melden op het bureau toen het OM dacht dat ze hem wilden gaan vervolgen. Zo’n arrestatie team in de vroege morgen was buiten alle proportie.

  Die flater daar gelaten ben ik persoonlijk heel blij dat ik in een land woon waar het OM uiteindelijk gewoon besluit niet tot vervolging over te gaan ook al denken ze nog steeds dat ze kans maken voor de rechter. Gewoon, omdat er wel wat beters te doen is dan een slechte cartoonist vervolgen.

 6. 9

  Vervolging was nooit de opzet, het betrof hier intimidatie, de overheid denkt wel vaker dat dit een rechtvaardig middel is om zonder wettelijk recht haar zin te krijgen.

 7. 10

  @7 goed idee, iedereen die andere humor heeft als jij gewoon vervolgen. Met een beetje geluk komen ze achter tralies te zitten! #sukkel.

 8. 11

  jury advies aan rechter: laat wilders een uurtje het binnenhof vegen, corvee – hij is al een beetje begonnen, echte kaas sharia – ons rechtssysteem – onze democratie
  @max, het was fout om hem zo te arresteren en 24 uur op te sluiten (onnodig), maar zijn uitingen/acties wegen bij een rechter is dat niet … maar intimidatie geldt hier voor beide, daarom is het niet zo’n sterk argument. Het bizar vinden van 24hr opsluiting voor het uiten van je mening is dat wel (my eyes only)
  KJ, ga maar los ;)

 9. 12

  Als je je best doet is het goed mogelijk om tegelijk voor godsdienstvrijheid én voor vrijheid van meningsuiting te zijn. Moslims mogen een Islamitisch centrum bouwen in NY, Nekschot mag gekke prenten maken over moslims. Soit. Zo zou het moeten zijn in ieder geval. Verdomme mensen ik word er sacherijnig van.

 10. 13

  Tja, dat blijft men zeggen: Het is toch niet zo erg om je voor de rechter te verantwoorden ? Als je onschuldig bent, dan zal dat heus wel blijken, hoor. of woorden van die strekking.

  In theorie aardig, maarreh..

  1) Als het recht gratis was, als je altijd vergoed werd voor de tijd die je er spendeerde. Wat zeg je nou ? Niet iedereen wordt tijdens zijn leven wel eens vervolgd ? Krijg nou wat.

  2) Het recht is toch een beetje een gokje soms; het kan heel verkeerd uitpakken. En dan ? Wat ga je dan doen ? Van het Reve heeft zich tot de Hoge Raad aan toe moeten verdedigen, anderhalf jaar lang !

  3) Beetje vervolgen, beetje ontslaan van vervolging, jarenlang in angst laten zitten – het is een net effe iets te handige tool in de handen van sommige lieden. Wat onderneem je tegen een minister die ‘een vergissing’ maakt ?

  4) Moeten ze geen flits-bonnen uitschrijven dan ? Of fietsers bekeuren ? Waarom kunstenaars vervolgen om hun kunst ? Weet je niet hoezeer je jezelf associeert met alles wat we het liefst zouden vergeten aan de twintigste eeuw ? Weet je wat ‘charta ’77’ betekent ?

  5) Sterker nog: zou *jij* willen dat we *jouw* woorden even langs meneer de rechter legden – nee toch ? O. Vreemd hoor. Ik dacht dat je daar zo’n voorstander van was.

  6) Moet je dit soort dingen (‘als je onschuldig bent, kan een ritje langs de autoriteiten toch helemaal geen kwaad’) eens in een Sargasso-discussie over (computer-)privacy roepen, dan krijg je opeens heel andere reacties. ‘Begrip’, kan ik je nu al vertellen, maakt geen deel uit van die reacties.

 11. 17

  Weet je KJ, als je ook met 1/10 van die passie zou ageren tegen bijvoorbeeld het naar het stenen tijdperk bombarderen en plunderen van Irak zou ik je gejammer nog enigszins serieus kunnen nemen. Dat was ook ‘in theorie aardig’ volgens sommigen.

  Hoe durf je trouwens te insinueren dat iedereen die het niet met je eens is zo hypocriet is dat zij hun woorden niet door een rechter getoetst willen zien binnen de huidige kaders van vrije meningsuiting? bah!

 12. 21

  4. InvertedPantsMan
  Hoe zwakzinnig is het om geen argumenten te hebben. Het zijn de feiten; Hirsch Ballin is na Marcel van Dam de grootste hypocriet die de Nederlandse politiek in de laatste 30 jaar heeft gekend.
  het OM had het recht niet om Nekschot te arresteren en vervolgen omdat er geen strafbare feiten waren. Laat Nekschot vooral doorgaan met zijn werk want hij legt pijnlijk bloot waar het knelt. Dat het niet jouw kop thee is laat mij verder koud.

 13. 22

  Fraai staaltje intimidatie. Een talent-arme cartoonist wordt 2 jaar monddood gemaakt met een dreigende vervolging met een zaak die er geen is.
  Wellicht een overwinning voor de goede smaak maar een nederlaag voor de rechtszekerheid voor Nederlandse burgers.

 14. 23

  Voorlopig komt deze cartoonist gewoon met de schrik vrij, maar weet iedereen in deze draad dat je pas echt problemen met justitie hebt als je cartoons van een zelfde signatuur gaat maken over joden en hun geschiedenis. Als we dan toch over hypocrisie gaan kletsen vrienden van het vrije woord.

 15. 24

  @Inverted; Waar is de hypocrisie ? Als men cartoons wil maken over Joden en hun geschiedenis – men doet maar. Ik ben evenzeer gekant tegen het vonnis tegen de AEL.

 16. 25

  @KJ20, hij opereerde onder pseudoniem en het OM had moeite met het vaststellen van zijn identiteit. Die AEL jongens hebben niet een nachtje moeten logeren, voor zover ik weet. Daarom denk ik dat zijn anonimiteit wel iets te maken heeft met hoe e.a. is aangepakt.

 17. 26

  @KJ/24
  Met dien verstande dat de AEL dus een vonnis heeft en Nekschot niet vervolgd wordt. Ik ga er vanuit dat je voortaan in iedere discussie Nekschot en de AEL minimaal in één adem noemt als slachtoffers.

 18. 27

  @Hal; Als de AEL nou eigen materiaal zou publiceren…

  nou vooruit, ik zal in het vervolg het epitheton ornans ‘Gregorius Nekschot, die net zoals Geert Wilders, de AEL, die rare voetbaljournalist en Bert Brussen, maar gek genoeg niet net zoals Harry van Bommel, je weet wel, die billenknijper van de SP, op voor mij uiterst verontrustende wijze door het OM vervolgd zijn geworden, namelijk om hun meningen en publicaties’.

  Maar niet meer dan een keer of vijf, want dat is serieus typewerk. Daarna kort ik het af tot: GNDNZGWDADRVEBBMGGNNZHVBJWWDBVDSOVMUVWDHOVZGNOHMEP, en ik ga er dan ook van uit dat als ik dat neerzet, dat iedereen dan weet wat ik bedoel.