Gooi moslims niet voor de leeuwen

Foto: copyright ok. Gecheckt 24-10-2022
,

“Europa vult zich met de uitwerpselen van de hele wereld.” Het had zomaar een zoveelste provocerende uitspraak van Geert Wilders over islamitische immigranten kunnen zijn. Maar het is een parafrase op een tekst over christenen van de Romeinse dichter Lucanus. Waar ik ‘Europa’ zei moet ‘Rome’ staan ..en stop de tijd!

Fik Meijer (1942), emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis, schreef voor de Maand van de Geschiedenis ‘Lessen uit Rome’. Meijer bestudeerde de krampachtige reactie van het Romeinse Rijk op het christendom en trok een parallel met de Europese Unie en de islam. Uit onmacht en angst kozen de Romeinen voor een politiek van uitroeiing. Uiteindelijk stortte het Rijk ineen en zegevierden de christenen (Trouw). Europa kan dus maar beter leren van het verleden.

Reacties (12)

#1 Sjiek

Weer een aflevering uit de populaire serie Collectieve Islam Obsessie.

  • Volgende discussie
#1.1 Paul Zwueste - Reactie op #1

Ja, hiervan kan Europa heel veel leren!!!! In die tijd was het Romeinse rijk een rijk van expansie, vol veroverde vreemde gebieden. Nu staan wij tegen de muur!
De muur van overleven of ondergang!!! Dat beste misleidende schrijver van dit stompzinnig artikeltje is het grote verschil! Schaam je landverrader!

#1.2 de Nachtzuster - Reactie op #1.1

Meneer Zwueste, zitten we OP DIT TIJDSTIP nog te computeren?! Ik had u nog zo gezegd: om negen uur gaat de computer uit! En nu is het al half twaalf?! Wat moeten we daar nu mee?! Hoe komen we morgen nu nog uit bed?!

Hier uit die bak! En nu hop terug in bed!

Ik zal een slaapliedje voor u zingen…

#2 Bookie

Ik snap het niet. Alles is/wordt er aan gedaan moslims op te nemen in de Europese gemeenschap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 jos - Reactie op #2

Jaja Bookie, het ligt allemaal aan de moslims zelf. Die simplistische, kinderlijke kijk op de zaak kennen we al, dank dat je ons er aan herinnert.

#2.2 Bookie - Reactie op #2.1

Wie trekt er nu simplistische conclusies? Vrijwel alle Europese overheden kennen integratiebeleid, zijn gebonden aan Europese regels e.d.. De invloed van “het populisme” hierop wordt schromelijk overdreven.

#2.3 richard E - Reactie op #2.2

en dat is inderdaad “alles wat er aan gedaan kan worden” om moslims op te nemen in de samenleving.

Wat Pim Fortuyn zei was gewoon helemaal niet waar! (wat zei ie ook al weer?)

#3 DSV

Dus de schrijver beweert, dat als we de islam aanpakken, Europa naar de kloten gaat. En wat zou er gebeuren als we de islam niet aanpakken, pray tell?

Catch 22.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Michel Verbeek - Reactie op #3

Volgens mij is het antwoord niet zo moeilijk. De vervolging heeft het Christendom goed gedaan. De martelaren worden 2000 jaar later nog vereerd.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Prediker - Reactie op #3

In Nederland zal de islam dezelfde karakteristieken gaan aannemen als andere godsdiensten. Dat zie je nu al gebeuren. Moslims beleven hun geloof als een persoonlijke keuze. Ze kunnen prima leven als godsdienstige minderheid in een land met een seculiere overheid, die hun rechten garandeert.

Naarmate de welvaart stijgt, hebben moslims minder behoefte aan geloof. Religie wordt dan iets cultureels. ‘Ja, ik ben moslim, maar ik bidt niet’.

Gewoon lekker laten gaan dus, en mikken op gelijke kansen en welvaart voor iedereen.

  • Vorige reactie op #3
#3.3 Michel - Reactie op #3.2

hear hear!

#4 Hiawatha

Van mijn godsdienst mag ik niet worden opgegeten door leeuwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie