Gaap | Goed Volk

Een keurig bebaarde krullenbol kijkt mij aan vanaf de stationsposter. Vriendelijke gelaatsuitdrukking. Donkere, stijlvolle winterjas. Overduidelijk een ruimdenkend, beschaafd jongmens. ‘Goed Volk schreeuwt niet’, lees ik in het Volkskrant-lettertype.

Behalve niet schreeuwen schijnt goed volk tegen een grapje te kunnen, niet snel bang te zijn, altijd meer te willen weten, een open geest te hebben, benieuwd te blijven, etc.

Goed volk. Dat zeg je tegen de hond van de buren als ie begint te blaffen. In de hoop dat ie je niet in de kloten bijt. Er is een cartoon van Kamagurka waarin een man voor een herberg staat. De herberg heet ‘In Den Stinkende Roede’. Ter hoogte van het kruis van de man heeft Kama stankwalmpjes getekend. ‘Goed volk’, roept de man naar binnen. Goed volk zeg je om aan te geven dat je geen kwaad in de zin hebt. De Volkskrant echter gebruikt goed volk om een schifting te maken. Tussen mensen die deugen en mensen die niet deugen. Dubieus.

 1. 6

  Het probleem is dat het schiften van goed en slecht (volk) iets is waar iedereen zo’n beetje anders mee omgaat.
  Vergelijk: Erasmus, de Paus, Wilders, Troelstra, Mohammed, Buddha, enz.
  O ja en volk (plebs) zijn zij die niet van adel zijn ;-)

 2. 9

  @3: goed volk heeft een betekenis. En die betekenis wordt gebruikt in deze campagne. Goed volk is volk dat deugt. En als je zegt dat goed volk niet schreeuwt, dan impliceert dit dat schreeuwers niet deugen. Ironisch dat dit bepaald wordt door een krant die meer dan genoeg schreeuwers in haar gelederen heeft.

 3. 10

  Oh ja, ik weet het weer…

  Denken dat je goed en slecht kunt scheiden houdt in dat je denkt dat je er boven staat. Boven het volk dus. De krant kan iig zijn naam veranderen.

  En daarnaast houdt die arrogantie ook in, dat je jezelf dus beter acht dan goed en slecht, je staat er immers boven. Een soort übermensch dus. En ja, dat woord is opzettelijk zo gekozen. Het verwijst namelijk. Het verwijst naar een periode dat een groep mensen vond dat ze goed en slecht kon scheiden en daar nogal gewelddadige consequenties aan verbond.

  Die arrogantie heeft ook iets religieus. Want het scheiden van goed en kwaad doet toch denken aan de timpanen uit de middeleeuwen van het laatste oordeel. God scheidt naar goed en kwaad. En de paus van die K-kerk was zijn vervanger op aarde. Ook die heeft nogal wat leed berokkend denkend dat hij het wist.

  [img]https://lh4.googleusercontent.com/-VZkwvra7Otw/SwfRZLEE6UI/AAAAAAAACSw/evRCzhpP8eo/s912/Timpaan%20van%20Kathedraal%20van%20Conques%20P3310118.JPG[/img]

  Dus samengevat @Max ja, je hebt gelijk dubieus (twijfelachtig wil dat zeggen). Eigenlijk dat niet eens : gewoon slecht. Want deze arrogantie van classificatie in goed en slecht heeft zich door de geschiedenis heen vaker getoond en in alle tijden onvermijdelijk tot moord, doodslag, genocide geleid.

  Als ik de VK was zou ik deze campagne snel stoppen. Zo niet dan noem ik de VK slecht, fascistisch en oproepend tot geweld.

  Misschien iets van : niemand heeft de waarheid in pacht maar wij zijn wel net iets beter geïnformeerd. Daar kun je ze iig als het er op aan komt op afrekenen.

 4. 16

  @12: Maar daardoor hebben we nu een mooi beeld van Gods goede volk, keurig in vakjes onder zijn rechterhand. Aan zijn linkerhand zat een zootje ongeregeld, zag ik.

 5. 20

  Ja, maar, voor Brussen is ‘gutmensch’ een scheldwoord. Tenminste, hij zou het kunnen gebruiken. Ik weet eerlijk gezegd niet zeker of ie het gebruikt. Dus hoe zou Brussen zich voelen, dat hij voor een krant schrijft die bepaalt wat wel en wat geen gutmenschen zijn? En daar komt bij, als er één columnist rondloopt hier in Nederland wiens columns het geschreven equivalent vormen van de scheldkanonnades van een drilmeester in het Amerikaanse leger, dan is dat Bert Brussen.

 6. 22

  @21: Ach nee toch… preserve aspect ratio… ImageMagick… of PHP image handling… En wat kleiner is dan je breedte laat je voor wat het is.

  Als ik zie wat je verder allemaal klaar maakt moet dit toch echt een peuleschil zijn. Wat zeg ik, peuleschilletje!

  Het feit dat images en video nu nog niet kunnen geeft aan dat jullie het niet willen. Maar het waarom daarvan blijft me een raadsel.

 7. 25

  Ik zou heel blij zijn met zo’n compliment ware het niet dat beiden helemaal niet grappig bedoeld waren :(

  ‘Allergenen’ was een halfzachte verwijzing voor mijn tamelijk off topic reactie op het stukje over Holman. Het was een acute allergische reactie op de naam Holman, zoals ik die ook krijg op namen als Geenstijl, Brussen, .. Ik heb daar inmiddels pillen voor.

  Automagisch is een Retecool-uitdrukking.