Globale crisis | De vallende beursblaadjes finale

Een week geleden hadden we hier een postje waarin we, samen met de reaguurders, van alle beurzen in de wereld hebben opgezocht hoever ze nu gedaald waren ten opzichte van hun hoogtepunt het afgelopen jaar. Deze gegevens hebben we vervolgens gevisualiseerd op een wereldkaart. Hierbij presenteren we u de finale versie.
Natuurlijk is hij alweer achterhaald, gegeven de stevige teruggang afgelopen week op de diverse beurzen. Maar het doel van de plaat was om te zien of er inderdaad sprake was van een wereldwijd fenomeen in plaats van een crisis in de VS met beperkte effecten elders. Het resultaat spreekt voor zich.
Het is geen wetenschap, het is een “warmte”-plaat. Het geeft een indruk van wat er gebeurd is. Wie weet doen we het over een maand of drie nog een keer en ziet het er dan nog veel somberder uit.


Bij deze mijn hartelijke dank naar Lammert, Carlos, Mike, Cerridwen, Trainero, Naam en uiteraard Crachàt.

En als we dan toch over beurzen bezig zijn, hier nog een fraaie plaat met historische vergelijkingen (via). En hier een video van een nieuwsprogramma waarin een gelijkhebber zit. En die gelooft dat het nog niet klaar is.

 1. 2

  maar waarom heeft de UK maar 37% verlies terwijl de rest van Europa dik in het rood zit?

  en waarom is de UK ook rood gekleurd?? ;-)

  Verder wel mooi om te zien; maar zoveel vragen. Graag analyse waarom de VS zoveel minder verlies hebben…

 2. 5

  Volgens mij kunnen een paar grijze vlekken worden ingevuld omdat deze landen hun eigen beurs verboden hebben aan een beursindex van een buurland, zoals Paraguay dat doet met de Argentijnse Merval. Maarja dat is nog meer zoekwerk.

 3. 9

  @6, in risicovolle tijden halen de Amerikanen hun geld terug uit de door hun als risicovol ervaren buitenlandse beursen.

  Inderdaad complimenten voor het kaartje Steeph. Voorpaginakwaliteit!