Gij zult niet verbieden (II): het fastfood-verbod

Prohibition (Foto: Flickr/Marie-II)

Nederland heeft al de tien verboden van Balkenende, maar daar kan natuurlijk meer bij. Daarom grijpt de GC-redactie het reces aan om inspiratie op te doen voor het kabinet, om de lijn van betutteling vanaf Prinsjesdag met volle kracht te kunnen voortzetten. Waar zouden we immers zijn zonder het geheven vingertje? Help het kabinet mee de zomer door en noteer even mee welke verboden u deze week bent tegengekomen die we zo kunnen overnemen in Nederland!

Deze keer gaan we naar de Verenigde Staten, het land van onbeperkte mogelijkheden om je helemaal vol te vreten. De stad Los Angeles vindt het genoeg geweest, met name voor arme mensen: in de prachtwijken van L.A. mogen zich de komende jaren geen nieuwe fastfoodrestaurants vestigen. In deze wijken zijn namelijk procentueel gezien veel meer zieken door overgewicht dan elders in de stad. Niks geen vettax, gewoon de restaurants verbieden en dan lost het probleem zich vanzelf op!

Een perfect verbod voor Ella Vogelaar natuurlijk. Alle Dik Trom’s in een achterstandspositie kunnen allang niet meer een ezel vinden die hen op zijn rug kan dragen. Je moet alleen even vergeten dat iedereen in de auto zo naar het stadscentrum rijdt voor een extra Big Mac of Whopper, maar een kniesoor die daar op let. Sociale oorzaken zijn niet meer interessant, als je het aanbod maar verkleint, dan verdwijnt de vraag als sneeuw voor de zon. Binnenkort mag je alleen nog maar een vette hamburger halen waar de rijke mensen wonen. Eens kijken hoe lang zo’n verbod dan stand houdt.

 1. 1

  In de prachtwijken wordt dit beleid al toegepast. Niet met een rechtstreeks verbod, maar gemeente en projectontwikkelaars spannen wel samen om het aanbod een beetje high brow te krijgen.

 2. 2

  Maar Arnoud toch, arme mensen kunnen die auto toch niet meer betalen (met die hoge benzinekosten en de gulden van Kok)? Dus moeten ze lopen naar het centrum om hun Burger te halen. Kijk dat is mooi, alleen vette hap als je aan lichaamsbeweging doet.

 3. 6

  Tja, wel slim hoor.
  Nu moeten de domme dikkerds een paar honderd meter verder lopen en vallen ze vanzelf af. Nu nog scooters buiten verbieden wegens te veel uitstoot en ongezond voor fietsers, en het overgewicht probleem is opgelost :-)

  Overigens ben ik van mening dat roze leggings verboden moeten worden voor mensen boven de 60kg…