Gerdi Verbeet nieuwe Kamervoorzitter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Nadat iedereen zich voor had gesteld en de vragen had beantwoord van de verschillende Kamerleden, werd het voor de voorgedragen kandidaten spannend.

Namens de VVD was Henk Kamp, de huidige minister van Defensie aangetreden, namens het CDA Maria van der Hoeven en namens de PvdA Gerdi Verbeet. Na drie stemronden kwam Verbeet als winnaar uit de bus en dat is best opmerkelijk, omdat ze het minst bekend is.

Maar aan de andere kant een goede keuze van de Kamer, want de andere twee zijn momenteel nog minister en zouden nu zo voor hun verantwoordelijkheden weglopen. Kamp zit met de martelingen in Irak en Verhoeven met de veiligheid op scholen. Dat zijn onderwerpen die zeker de huidige Tweede Kamer graag met de ministers wil uitvechten.

Dan moet je ze dus niet tot Kamervoorzitter bombarderen en zo ging Gerdi Verbeet met de buit heen …

Reacties (6)

#1 Arnoud

Verrassend. Het was na Frans Weizsglad ook wel weer tijd voor een vrouw.

  • Volgende discussie
#2 Jogy

Klopt, dit is nog maar de 2de vrouw in de geschiedenis. Wat dat betreft een zeer terechte keuze. Of ze in de voetsporen van Jeltje kan kruipen is de vraag, maar de potentie is er.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Van Galen

Jeltje was een eng takkenwijf, ik twijfel er niet aan dat deze muts goed in haat voetsporen zal treden.

Onderwijzeres, en adviseur van Melkert en Netelenbos. Laat me niet lachen.

Ze is alleen maar ingestemd omdat de VVD boos was dat het CDA v/d Hoeven ineens aanmeldde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Obscura

@2

“De potentie is er.”

Waar blijkt dat uit? Op tv zag ik haar uitsluitend stamelen in de Tweede Kamer. Verder is ze tegen polarisatie (getuige haar opmerking dat de kamer meer moet samenwerken), een opvatting waarmee ze lijnrecht staat tegenover de kiezer (die juist wel polariserend heeft gestemd).
Afgezien van zijn taalgebruik heeft Van Galen (@3) wel een punt: als je adviseur bent geweest van Netelenbos als minister en Melkert tijdens de verkiezingsstrijd dan behoor je bepaald niet tot het kamp van de winnaars.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martin Visser

De eerste dag was nog niet echt overtuigend. Maar ach, ook wel weer charmant als je eraan moet wennen waar iedereen zit tijdens de stemmingen.

Verbeet als kamervoorzitter blijft toch een opmerkelijke keuze. Dankzij Irak en dankzij de VVD’ers die absoluut niet van Van der Hoeven houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jogy

Ieder heeft potentie, alleen niet iedereen zit daarvoor op de juiste plaats.
Haar keuze is ook vooral een politieke keuze geweest.

  • Vorige discussie