1. 1

  Enigszins misleidende titel. De onderzoeker/arts koos voor een CCR5 donor met opzet om het AIDS virus de voet dwars te zitten. Dat deze longshot ook blijkt te werken is wellicht gelukkig. Maar het experiment is met dit specifieke oogmerk en redenering uitgevoerd.

 2. 2

  Ik wou het al zeggen, maar Karsa verwoordt het prima.

  Om nou te zegen dat dit een praktische genezing van AIDS is, is overigens een tweede. Iedere patiënt een beenmergtransplantatie geven is nog duurder dan de huidige medicatie en bovendien heb je niet voldoende donors, gezien de zeldzaamheid/verspreiding van het betreffende genotype. Je zou wel knockoutmensen kunnen gaan kweken, maar daar schijnt de politiek weer huiverig voor te zijn.

 3. 3

  @Bismarck. idd. Dan liever de rest van m’n leven pillen zullen velen denken.

  Uit het artikel begreep ik dat ze hopen met gentherapie mensen homozygoot mutant te maken voor de CCR5 expressie/localisatie mutant … en dat is best tricky want de meeste gentherapie is het toevoegen van een gen dat er niet is ipv het veranderen van een gen dat er al is.

 4. 4

  Hoe lang zou het nog duren voor homozygoot CCR5 beenmerg in een flesje te kweken is? Dat zou het hele donor probleem oplossen.

 5. 7

  Nieuw beenmerg toevoegen lijkt me ook niet genoeg; volgens kan deze behandeling alleen slagen als al je oude beenmerg dood is. En de manier waarop ze dat voor elkaar krijgen, volledige lichaamsbestraling volgens mij, nog langdurig ook, is denk ik net zo onprettig als AIDS.

 6. 8

  @4: Ligt eraan hoe de diverse regeringen omgaan met stamcelonderzoek. Schijnt ook alweer gevoelig te liggen.

  @7: Ik kan me voorstellen dat als een deel van het eigen beenmerg nog blijft zitten, je de ziekte effectief ook bestrijdt, zolang er maar voldoende transplant beenmerg is om genoeg immune bloedcellen te kweken. Je bent dan niet van het virus af, maar je kan de symptomen wel voorkomen. Dat is dan alleen nog vervelend in verband met besmettelijkheid.

 7. 9

  @Bismarck, @8: Volgens mij correct. Of er moeten nog meer oorzaken voor de symptomen van HIV/AIDS zijn dan het afbrokkelen van het immuunsysteem. Ik lees echter wel her en der dat “doorgaans” het vermoorden van het bestaande beenmerg nodig is om een transplantatie te kunnen doen. Of dat echter nodig is om de te genezen ziekte (bv. leukemie) te genezen of juist om de transplantatie zelf te laten slagen (ik denk aan onderling vechtende immuunsystemen), kan ik zogauw niet achterhalen.

 8. 10

  @9: Ik kan me voorstellen dat dat ook met compatibiliteit te maken heeft. Dat is inderdaad een nog wat complicerende factor. Al snap ik dan niet waarom het eigen beenmerg volledig weg moet zijn. Het lijkt me dat dan de door de transplant beenmerg geleverde cellen vanzelf de laatste restjes opruimen (en vervolgens het HI-virus).

  Maar goed, ik ben dan ook geen hematoloog.

 9. 12

  @11: Oke, als die meer weet over afstotings-issues bij de transplantatie van beenmerg dan een hematoloog. Maar zoals gezegd, ik ben geen hematoloog (dus ik zou dat niet zo goed kunnen beoordelen).