Gelekte brief Hero Brinkman zaait verwarring in formatie

Onverwacht nieuws uit Den Haag. In een brief die PVV-kamerlid Hero Brinkman aan zijn fractie heeft gestuurd roept hij op tot een meer verzoenende houding van de partij tegenover moslims. Hij gaat daarmee rechtstreeks in tegen zijn voorman Geert Wilders. Die wil als ‘gedoogpartij’ juist blijven hameren op de gevaren van de islam. Brinkman mailde vannacht om kwart over drie vanuit Nieuwspoort, maar de boodschap lekte per abuis uit.

“Ik houwt van iedreeen! En ik vnidt dat vrede lifede. En lekkere wijveeeh. En van Klinkebinkie! En moslims kunne aardig zijn!!!!!!!! En wijve! Kliknie!2”, aldus Brinkman over moslims. Het PVV-kamerlid staat in Den Haag bekend om zijn zeer authentieke jargon, dat slechts door beperkt aantal partijkenners kan worden geduid.

Ook roept Brinkman op tot meer begrip voor zijn CDA-collega Ab Klink. “Ze zggen wel dat Klink links is (hhaha, klink links h), maar zo’ n Cohen,die is [email protected]”, zo mailt Brinkman zijn collega’s. Hij richt zich daarmee nadrukkelijk tot fractiegenoten die kunnen lezen en roept ze op de brief van Klink goed tot zich te nemen. “Ikreeg trnen in mijn ogen. KLinkkan/ Is heel miio. moi.”

Het PVV-kamerlid roept zijn fractie zelfs op om richting de PvdA en GroenLinks een iets meer gematigde houding aan te nemen: “Geert mote af en toe ff dimmen!1 Heb je Netanyahu Ablayrak wel eens van dichb gezien? Mooie vrowu! NOu daar gaat mijn fasistishe lid wel de H-groet van doen. Ha! ha.ha. En met Fem ukn je wel ketsen . Kletsne!”

Echter, samenwerking met D66 sluit Brinkman in zijn mail uit. “Heu Pechtol, Peggol, Pggggtd, Wat en LULJAS!%..”, meent hij.

Brinkman mailde de brief vannacht om 3.17 uur aan al zijn fractiegenoten, maar had – waarschijnlijk per abuis – ook Haags redacteur Frits Wester op zijn verzendlijst staan. Vanmorgen bracht Wester een aantal citaten uit de mail naar buiten. Volgens Wester gaat het om een lange mail ‘die nog enige nadere duiding behoeft.’ Vooral de laatste pagina’s zijn niet even helder van inhoud. Medewerkers van de nieuwszender verwachten dat de tekst in de loop van de middag integraal op de website van RTL Nieuws te lezen is voor iedereen van 18 jaar en ouder. De gekuiste versie is vanmiddag voor iedereen toegankelijk.

Binnen het CDA wordt voorzichtig positief gereageerd op de wending die Brinkman maakt. “Krijgt hij de rest van de fractie mee, dan vergroot dat de onderhandelingsruimte”, zo reageerde fractievoorzitter Verhagen op het nieuws. “Maar het is niet duidelijk hoeveel gewicht zijn dissidente geluid binnen de PVV heeft.” Dat Brinkman zijn fractiegenoten oproept om meer begrip te hebben voor CDA’er Ab Klink is Verhagen in het verkeerde keelgat geschoten. “Het is niet kies van hem om zo diep in andermans glaasje te kijken.”

Wilders zelf reageert kortaf op de verklaring van Brinkman: “Een ding is nu duidelijk. We weten wie er ‘niet’ onze nieuwe minister van Defensie wordt. Ik noem dat vooruitgang.” VVD’er Mark Rutte is overigens niet verbaasd over de move van Brinkman. “Het is natuurlijk niet fatsoenlijk om daar telkens flauwe grappen over te maken”, proest hij tegen een verslaggever. “Maar het borrelt al langer bij Brinkman. Wil je ook nog een citaat met ‘aangeschoten wild’ er in?”

 1. 2

  hehe:-) pareltje: “Heb je Netanyahu Ablayrak wel eens van dichb gezien? Mooie vrowu! NOu daar gaat mijn fasistishe lid wel de H-groet van doen”.

 2. 5

  Brinkman heeft net een persconferentie gegeven en ontkent dat hij de mail heeft geschreven en verstuurd. Hij denkt dat het om een grap gaat.

  Perik is een tijdje weg geweest hier, komt terug en dan meteen bammmm!!!

 3. 9

  De oriënterende schermutselingen reeds vooráfgaand aan de vorming van het gedoogkabinet deden Klinkhamer een rauwe kreet slaken in de trant van Vieze Vuile Draaikonterige Bende Volksverlakkers.

  Maar het kan zomaar zijn dat hij niet verder kwam dan 10 x hartgrondig achter elkaar Godverredomme…

 4. 10

  Uitgaande van het feit dat als de Duitse politieke “Szene” de zaak net zo beroerd aanpakt als de PVDA en de “linkse” CDA hier, we nog hele interessante ontwikkelingen in Duitsland om Thilo Sarrazin zullen krijgen.

  Verwacht zelfs dat zowel SPD en CDU pogingen zullen doen om de PVV rechts in te halen.

 5. 15

  Goeie Perik!
  Zou trouwens prima werken, therapeutisch ook, als alle K-leden verplicht zouden komen met een wekelijks zieleroerepistel (mag digitaal of per facsimile). Zijn zij het kwijt en kennen wij ze wat beter. Misschien niet handig om dat na een avondje doorzakken te doen, alleen.

 6. 18

  Een Sarazzinpartij zou nu minimaal op 18% van de stemmen kunnen rekenen, volgens ARD teletekst van 5.9.2010.

  Lijkt me niet onwaarschijnlijk dat zeker de SPD nu snel maatregelen gaat treffen.

  Sarazzin aanpakken zou de domste maatregel zijn.