Geen EK voor Hiddink en Rusland

Guus Hiddink (Foto: Antoon's Foobar) Guus Hiddink kan deelname aan het Europees kampioenschap van 2008 wel vergeten. Rusland verloor in Israël met 2-1. Engeland blijft de ploeg van Hiddink daardoor voor.

Het geluk van Guus was kennelijk op, want in de slotminuut schoot Sytsjov bij een 1-1 stand op de paal. Uit de counter maakte Israël vervolgens ook nog eens 2-1. Daardoor kan Rusland zich alleen nog kwalificeren als Engeland thuis verliest van Kroatië (en de Russen zelf Andorra verslaan.)

Het is dus tijd om de eeuwige schuldvraag te beantwoorden. In het xenofobische en (soms) antisemitische Rusland kost het in dit geval weinig moeite de zondebokken aan te wijzen. Verliezen van Israël onder leiding van Hiddink? De joden hebben het weer gedaan, en de buitenlanders / het Westen natuurlijk.

Abramovitsj zal ook wel een veeg uit de pan krijgen. Had die joodse miljardair, die eerst het land heeft leeggeroofd, zijn Israëlische vrienden niet wat kunnen toeschuiven?

Mijn schoonvader was ook zeer teleurgesteld, maar hij zag het realistischer: ,,De provincie waar ik woon is groter dan Nederland. Rusland heeft 150 miljoen inwoners. En toch slagen we er niet in elf idioten te vinden om te voetballen?”

Mijn reactie: ,,Misschien is het probleem juist dat ze elf idióten hebben gevonden.” Maar goed, aan de opstelling lag het niet.

(Zie ook Remco’s Rusland)

 1. 1

  Het Russische voetbalgeld zit vooral in buitenlandse clubs c.q. voetballers. Misschien zal aan mannen als Abramovitsj van Chelsea gevraagd worden om hun geld wat gerichter (lees: nationalistischer) in te zetten?

 2. 2

  Hiddink kan gerust zijn. Kroatie gaat England verslaan. Moeten ze ook om groepshoofd te kunnen worden bij het EK. Bij winst op Andorra is Rusland er dus alsnog bij.

 3. 3

  Het is een kip en ei verhaal. Geld zit inderdaad in het buitenland. En dat komt natuurlijk pas terug als het Russische voetbal commercieel en dus internationaal interessant wordt. Eén ding is zeker: aan ons Guus kan het niet liggen. Die heeft hier in Eindhoven de heiligenstatus, te vergelijken met Padre Pio in Italie. Daar geloven ze ook niet dat Pio de stigmata zelf heeft veroorzaakt. Ik denk dat Opus Dei er achter zit. Maar misschien sla ik door.

 4. 5

  BTW:

  Kroatië wordt sowieso geen groepshoofd. Oostenrijk en Zwitserland zullen als organisatoren op 2 december als groepshoofd de loting ingaan, samen met regerend kampioen Griekenland. Het vierde groepshoofd is het hoogste Europese land op de UEFA-ranglijst: jawel zowaar Nederland…

  Moeten wij daar blij mee zijn? Neen absoluut niet, want de grote jongens zitten in pot 2 en 3 (Italië, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Spanje etc etc)

  Niettemin, of Kroatië nu wint of verliest, voor hun loting maakt het helemaal niets uit. Zij gaan gewoon pot 4 in.

 5. 6

  @5: Als Kroatie woensdag van England wint en NL niet van Belarus gaan ze nederland voorbij en worden dus groepshoofd. Tenminste zoiets werd van Basten wijs gemaakt.

 6. 7

  @6:

  Hebben ze dat tegen Van Basten gezegd? Kan ik mij niet voorstellen.

  helaas kon ik bij de UEFA deze lijst niet vinden (De UEFA publiceert alleen aan het einde van het voetbaljaar de officiële landcoëfficiënt)

  Maar via Wikipedia (en ik herinner mij een persbericht van de UEFA waarin hetzelfde rijtje stond) is dit de huidige ranking:

  1. Griekenland 1950 punten (Europees Kampioen)
  2. Nederland 2550 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  3. Portugal 2500 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  4. Engeland 2500 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  5. Tsjechië 2450 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  6. Frankrijk 2444 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  7. Zweden 2278 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  8. Duitsland 2250 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  9. Kroatië 2222 punten (speelt nog 1 wedstrijd)
  10. Italië 2222 punten (speelt nog 1 wedstrijd)

  (bron: http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_coefficients)

  Ik weet niet hoeveel punten je bij een overwinning krijgt, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Kroatië stijgt naar plek 1 (wel plek 2 achter de Europees Kampioen).

  Sterker nog, bij een verlies of gelijkspel van Kroatië en een overwinnig van Italië, stijgt Italië naar plek negen (en dus pot 3) en Kroatie zakt dan naar plek 10 en pot 4…

 7. 10

  @9: Je hebt gelijk, de NOS is ook ineens van mening veranderd. Nederland is groepshoofd en Kroatie zit in pot 2. Ik heb echt serieus vanaf zaterdag t/m gisteren anders gehoord op TV (er werd zelfs gesproken van brilliant strategisch verlies ivm de plaatsing).

  Desondanks blijft de titel bovenaan deze pagina incorrect ;-)

 8. 11

  @8 en 10: Ik dacht dat weblogs een mening verkondigden? In dat geval was de kop van dit bericht op moment van plaatsing geheel juist, want de schrijver was van mening dat Rusland zich niet ging plaatsen. (De schrijver heeft inmiddels zijn mening aangepast aan de werkelijkheid.)

  ;-)