COLUMN - Veel kranten brachten een paar weken terug grote artikelen over een nieuw apparaatje dat Philip Morris binnenkort introduceert: een sigaret die niet brandt. Het apparaat is op proef uitgezet in Japan, Zwitserland en Italië; de tabaksgigant maakt zich nu op voor een wereldwijde introductie. ‘Ik denk dat er een tijd komt dat deze alternatieve producten zo zijn ingeburgerd dat we samen met overheden kunnen werken aan een uitfasering van sigaretten,’ zei de topman van Philip Morris vroom tegen de BBC.

De IQOS – zo heet het ding, een acroniem voor ‘I quit original smoking’ – verbrandt tabak niet, maar verwarmt die. Daardoor reken je af met de grootste schade van het roken: je inhaleert niet langer verbrand materiaal. Zowel verkopers als consummenten zijn goed te spreken over het ding. In een jaar tijd heeft de IQOS 2,5% van de markt in Tokyo veroverd, en 70% van de gebruikers is erdoor van het roken afgestapt.

Maar toch speelt Philip Morris heilig boontje. Zij zijn degenen geweest die het roken decennia hebben gepusht, die rapporten over de kwalijke effecten ervan in de doofpot wilden stoppen. Momenteel zitten ze, net zoals de andere tabaksfabrikanten, klem tussen enerzijds de overheid en anderzijds hun voormalige klanten. Want die laatste groep roert zich steeds meer: soms met rechtszaken waarin ex-rokers schadeclaims indienen, zoals nu ook in Nederland gebeurt, en soms door een veel ‘gezonder’ alternatief voor het roken te kiezen: de e-sigaret.

De e-sigaret is in Nederland nog amper aangeslagen, deels omdat er hoofdzakelijk negatief over wordt geschreven: flutonderzoeken waarin de vermeende schadelijkheid van dampen wordt opgeklopt krijgen absurd veel aandacht, positief nieuws haalt de krant zelden. Maar de IQOS krijgt in de pers prompt het voordeel van de twijfel.

De e-sigaret lijkt een beter alternatief dan de IQOS. Goedkoper, minder schadelijk (de IQOS wordt geschat op 80% minder ongezond dan de sigaret; dampen op 95%), en wendbaarder: er zijn duizenden smaakjes en tientallen uitvoeringen op de markt.

Philip Morris stuurt echter aan – best begrijpelijk hoor, voor een multinational: ze willen natuurlijk wél tot in lengte der dagen winst blijven maken – op een duur systeem waarvan je alle onderdelen bij hen moet kopen en steeds moet vervangen, en dat je als gebruiker zelf niet kunt bijvullen of onderhouden.

Toch hoop ik dat de IQOS een daverend succes wordt. Het moet gezegd: het lijkt een simpel, degelijk systeem te zijn, en anders dan bij dampen is er nauwelijks een drempel: je kunt de IQOS straks gewoon bij de tabaksbalie kopen.

Minder roken is voor iedereen gezond, dat is buiten kijf, en alles wat daartoe bijdraagt verdient onze steun.

Maar het blijft raar dat het gezondere alternatief voor de IQOS, de e-sigaret, door de pers nog steeds de grond wordt ingeboord. Want anders dan IQOS-gebruikers zijn dampers écht van de tabak af.


Deze column verscheen eerder in het Parool (tijdsaanduiding in de eerste zin is iets aangepast)

Reacties (3)

#1 coooomz

(…) en anders dan bij dampen is er nauwelijks een drempel: je kunt de IQOS straks gewoon bij de tabaksbalie kopen (…)

Dat kan ook gewoon met de eCig toch? En vergis je niet, zo gezond is dampen nou ook weer niet. Je krijgt er dan wel geen kanker van, maar vaatziekten en voortdurend geïrriteerde slijmvliezen zijn ook geen lolletje.

Wie eens wil proeven aan wat nicotine eigenlijk echt met je doet moet eens een nicotine-pleister opplakken en een paar uur later een uurtje stevig gaan fietsen. Tip van mij: doe een rondje om het ziekenhuis.

  • Volgende discussie
#2 majava

Aan de ene kant kies ik voor het resoluut uitroeien en verbieden van die smerige kankerdingen. Maar ik besef dat het ook een verslavend middel is en er daarom altijd mensen blijven zoeken naar die peuken. Dan is het misschien beter als er sterk mildere varianten op de markt zouden komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

@2: Dat blijft rekken, pappen en nathouden. Bovendien is er al genoeg op de markt.
Er wordt bij die stinkstokjes vooral naar teer en nicotine gekeken, maar wat er aan parfum, ammoniak en andere hulp-, smaak- en conserveringsstoffen etc. in zit, is ook niet mis. Ik meen dat dat in Frankrijk wel op de pakjes moet staan. Lees dat bij gelegenheid eens en huiver.
In de aanloop naar het stoppen heb ik indertijd een margemerk gevonden waar beduidend minder vreemde troep in zit, huisgenoten vonden het ook minder stinken en de reguliere merken lustte ik niet meer. Dat scheelde aanmerkelijk in de mogelijkheden tot bietsen. ;)
Vervolgens was zo’n grote gebeurtenis in mijn leven het zetje om niet weer een slof te kopen maar kauwgom en pleisters. Sindsdien ben ik een ex-roker en dat zijn de ergsten.

  • Vorige discussie