Geen Bal op TV | Vliegende Hollanders

Serie: ,

COLUMN - In Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans stort het soort Bekende Nederlanders dat toch niets te verliezen heeft zich van de skischans af in de hoop op wat extra marktwaarde in het schnabbelcircuit. Presentator Gerard Joling kan z’n lul niet op. Ik bedoel lol.

Van bovenaf werd mij de wijze raad gegeven op de televee ook eens kijkje buiten de eigen parochie te nemen. Leuk natuurlijk, al die fijne programmaatjes van de Staats TV, maar het Nederlandse medialandschap heeft meer te bieden dan Tegenlicht. Vliegende Hollanders bijvoorbeeld. 

Ergens las ik dat Carlo Boszhard SBS6 had aangeraden om zich niet chiquer voor te doen dan ze zijn en om voor hun programma’s vooral flink te blijven vissen in de poel met Bekende Nederlanders van de B-, C- en vooral D-garnituur. Het soort Bekende Nederlanders dat bekend is omdat ze ooit de plee van Big Brother hebben ondergekotst, Call TV hebben gepresenteerd of in de eerste ronde van Idols door Gordon zijn afgezeken. Vandaar dus dat ik good ol’ Kelly zich in een glimmend skischanspakje zag hijsen om vooral heel demonstratief niet te gaan oefenen maar champoepel te gaan drinken, tot grote ergernis van haar Duitse skischansleermeester en tot grote hilariteit van Gerard Joling.

Over Gerard Joling heb ik me wel eens laten vertellen dat ie het hele jaar door een versierde kerstboom in zijn woonkamer heeft staan. Ooit was hij even uitgerangeerd als de Quasi-Bekende Nederlanders die nu de programma’s bevolken die hij mag presenteren. Ik zie ‘m nog At Your Service zingen, de avond dat de LPF met 26 zetels in de Kamer komt. Op de achtergrond een hyperventilerende Winnie de Jong die krijt dat we er allemaal aan gaan en in haar kielzog een satanisch grijnzende Ferry Hoogendijk.

At your service gaf Joling niet de carrièreboost waarop hij hoopte. Maar uiteindelijk weet Gerard Joling toch nog uit het massagraf der vergeten Bekende Nederlanders te krabbelen door heel hard te gaan lachen om de grappen van Gordon. Vroeger had je Ron Brandsteder die zichzelf een lach had aangemeten die hij te allen tijde van stal kon halen, hoe slecht de grap ook was. De lach bestond uit een soort hees gehijg dat een normaal mens uitstoot als er iets vastzit in de keel. Gerard Joling heeft een soortgelijke lach. Hij krimpt erbij ineen, om te laten zien dat hij niet bijkomt. En als hij al zijn valse lucht kwijt is, dan wisselt hij het soms haast geluidloze gehijg af met een huilend hoog ‘hooeeee’.

De twee keren dat Kelly met ware doodsverachting van de vijftien-meterschans springt komt ze vol op heur bips terecht. Die, zo vertelt ze tot grote hilariteit van met name Joling en jurylid Patty Brard, gelukkig vol met siliconen zit zodat ze er amper wat van voelt. De toespelingen vliegen je om de oren. U weet wellicht dat Kelly ooit een man was, wat Patty Brard doet verzuchten ‘je mag dan wel geen piemel meer hebben, ballen heb je nog wel, die zijn ze vergeten weg te halen.’ Ik vermoed dat Joling in zijn lach is gebleven.

Reacties (8)

#1 Max

Gelukkig hoef je niet naar de Campingzender te zappen om een bouwpakket als Kelly van een schans te zien donderen. Het ‘leuke’ wordt er toch wel weer uitgevist en op de Staatstelevee bij ‘De TV draait door’ vertoond, bleek gisteravond.

 • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

Presentator Gerard Joling kan z’n lul niet op. Ik bedoel lol. ah, leuke opening. Joling. Het bedrijf waar ik in 1994 voor werkte, bestond het om op een personeelsavond Gerard Joling als attractie uit te nodigen. Wij waren verbijsterd, Joling was toen eigenlijk al uit beeld. Hoe kom je op het idee? Wat was dit voor een bedrijf? Dus eigenlijk is het des te raarder dat de man 19 jaar verder nog steeds een kijkersmagneet is. ‘Sterren springen van de schans’ heb ik niet gezien trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 De Joffer

Doe maar niet meer kijken, Max. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat overleven we niet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 GerritB

@3: Helaas, niet kijken helpt ook al niet, de platte ongein blijft overal rondzingen.

De enige uitkomst is, om het als een parodie op, (noem eens een dwarsstraat) te bekijken.
Er rest ons geen andere hoop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ed

@1: Alleen sterren met een “Delirium tremans” springen van de schans”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ed

Ik begrijp gewoon niet waarom mensen naar die onzin kijken .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Laat ik met mijn half dyslectische kop nou eerst lezen dat je het na Gerard Joling ging hebben over een programma “Tegennicht” ;-)
Nu heb ik op zich niets tegen personen die een seksuele voorkeur hebben voor mensen van hun eigen geslacht, maar sommige maken het wel erg moeilijk om niet de est aan ze te krijgen.
Overigens van harte aanbevolen
http://www.vpro.nl/formulieren
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Kwestie van focussen en je lichaam uitstrekken in symmetrie met de helling van de baan en de juiste wax en vooral ook niet vergeten je bril vooraf te wasemen want anders heb je niks te zoeken in Garmisch Partenkirchen maar doe mij toch maar bobsleeën…

 • Vorige discussie