Geen bal op tv | Nogmaals Utopia

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Ik weet het, Utopia interesseert u ongetwijfeld zo goed als geen ene hol. Maar door een tripje naar Berlijn heb ik amper tv gekeken. En bovendien: ik was er nog niet klaar mee. Want wat zo stoort aan Utopia is dat het gewoon weer meer van hetzelfde is. In plaats van mensen bij elkaar te zoeken die de kennis, de kunde, de creativiteit en de wil hebben om er echt wat van te maken, zet John de Mol het gebruikelijke stelletje zichzelf overschattende ijdeltuiten bij elkaar in de wetenschap dat er conflict, wrijving en drama ontstaat. Alsof iemand daar op zit te wachten.

Al die emo-tv heeft z’n beste tijd wel gehad. Wij zouden denk ik best geïnspireerd willen worden door werkelijk interessante mensen die hun best doen iets wezenlijks neer te zetten. Het probleem is natuurlijk dat iedereen die in staat zou zijn om een programma als Utopia naar een hoger plan te tillen, het niet in zijn of haar hoofd haalt om een jaar lang met een stel onbekenden in een koude loods in het Gooi te gaan zitten samenlevinkje spelen. Het is een beetje zoals Betrand Russell zei: de pest met de wereld is dat de dommen zelfverzekerd zijn terwijl de verstandigen twijfelen. En al die domme, zelfverzekerde gekken willen met hun domme, zelfgenoegzame koppen het liefst 24 uur per dag op tv komen omdat ze er niet aan twijfelen dat hun domme, zelfingenomen geblaat verdomd interessant is. 

Dat weet ik allemaal, maar wat me toch altijd weer opnieuw blijft verbazen is de mate waarin dit soort mensen keer op keer in staat blijkt te zijn zichzelf voor te liegen. Vorige week zagen we hoe Paul op de eerste dag van zijn nieuwe leven een potje stond te janken in het bijzijn van twee koeien, omdat hij vrouw en kinderen zo miste. Een paar dagen stond hij onder de douche te zoenen met een levenskunstenares. En deze week kreeg Jezusfangirl Andrea te horen kreeg dat haar aan borstkanker lijdende stiefdochter euthanasie had gepleegd. Ze  betreurde vooral dat ze niet in staat was haar man in deze moeilijke periode bij te staan. Je zou zeggen: stap eruit en stand by your man. En trouwens: waarom zit je überhaupt in dat kutprogramma als je weet dat je stiefdochter elk moment naar gene zijde kan vertrekken? Maar daar hadden zij en haar man het lang over gehad. Zij moést dit doen. Haar man, de schat, begreep dat als geen ander. Haar schoonfamilie had laten weten dat ze niet welkom was op de begrafenis, bang als ze waren voor alle media-aandacht. Vond Andrea erg moeilijk te verkroppen. Die zag zichzelf waarschijnlijk al luidkeels Onze Lieveheer aanroepen terwijl de kist in de grond zou zakken. Weet ze wel dat het kindje Jezus helemaal niet van dat soort protserig geëvengelie houdt?

Het laatste nieuws: de bewoners gaan erover nadenken wie van hen de communicatie- en marketingmanager van Utopia gaat worden. Vaarwel oude vormen en gedachten, hallo nieuw marketingplan. Thomas More draait zich nog eens even lekker om.

Reacties (7)

#1 Hal Incandenza

Nog even los van wat OLH allemaal wel niet van euthanasie vindt..

Voor de rest heb ik allemaal lekker niet gezien en dat hou ik maar zo.

 • Volgende discussie
#2 Mangler

In plaats van mensen bij elkaar te zoeken die de kennis, de kunde, de creativiteit en de wil hebben om er echt wat van te maken

Die mensen hebben andere, nuttigere dingen te doen dan aan zo’n televisieprogramma mee te doen.

Alsof iemand daar op zit te wachten.

Ruim een miljoen kijkers per dag. Genoeg mensen die dit soort afvaltv blijkbaar willen zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Krekel

Beroemdheden zijn de goden van de moderne consumptiemaatschappij. George Clooney en Matt Damon et al. hebben de plaats van Zeus en Apollo e.d. op de Olympus ingenomen, en Nespresso is de nieuwe Nectar™.

Zelf de Olympus van de Beroemdheid willen beklimmen, roemzucht, is de moderne hubris. Zulke types zijn het inderdaad … die van zichzelf vinden dat ze op Olympus hóren te vertoeven, met Brad en Angie, of op zijn minst met Geer en Goor aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk.

*Geeft het stokje weer aan Jules Vismale … *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 L.Brusselman

Het promotiefilmpje is veelbelovend

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

Shit waarom heb ik nou nooit zo’n toepasselijk Bertrand Russell citaat bij de hand. (Maar ik heb Utopia ook nog niet gezien).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Daan van der Keur

Het intelligentieniveau in Den Haag (=TK-leden) is bagger x 10.
Het intelligentieniveau in Hilversum is bagger x 1.000.
Het intelligentieniveau van John de Drol is bagger x 10.000.
Het intelligentieniveau van alle NL-se tv-programma’s is bagger.
Ja zelfs behoorlijk wat programma’s van de VPRO vind ik bagger.
Voor goede tv-programma’s zap ik naar de BBC/ARD/ZDF/Canvas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Burt Bussel

@5 A stupid man’s report of what clever utopists say can never be accurate, because he unconsciously translates what he hears into something he can understand.

 • Vorige discussie