Gebroken arm

COLUMN - Van het Libanese stadje Anjar naar het volgende stadje, Zahle, zal alles bij elkaar zo’n tien kilometer zijn. Wie de weg afrijdt, ziet overal de tentenkampen waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen. Dat is sowieso geen vrolijke aanblik, maar het treft je zeker als je ziet dat een van die kampen grenst aan een vuilnisbelt. Het officiële vluchtelingenaantal bedraagt 1,8 miljoen. (Ter vergelijking: er wonen in Libanon vier miljoen Libanezen en officieel 400.000 Palestijnse vluchtelingen.)

De autoriteiten doen wat ze kunnen. Er zijn allerlei hulporganisaties actief, maar de problemen zijn groter dan menselijkerwijs valt te overzien. Over oplossen heb ik het dan nog niet. Ik weet dat Saoedi-Arabië eens tenten stuurde, die vervolgens slecht bestand bleken tegen de slagregens die hier in de winter kunnen vallen. Er wordt onderwijs gegeven aan de kinderen en er was een donatie van schoolboeken, maar de leerkrachten hadden er weinig aan omdat een deel van de kinderen ongeletterd was. U leest er hier meer over, een artikel dat ik u echt wil aanraden.

In het restaurantje waar we gisteren dineerden, raakten we aan de praat met iemand die werkt voor een hulporganisatie. Hij vertelde hoe een kind een arm had gebroken en naar het ziekenhuis moest. De operatie kostte $850.

Vluchtelingen zijn voor 75% verzekerd. De rest moeten ze zelf betalen. Dat is op zich begrijpelijk, want lang niet alle vluchtelingen zijn bezitsloos. Dat de ziekenhuizen geen gratis hulp bieden is ook alleszins begrijpelijk. Dit keer vormde de eigen bijdrage echter een probleem: $100 was vrij snel gevonden, maar de ontbrekende $112,50 kwamen niet op tafel. Het kind moest zes uur wachten tot de ingreep alsnog kon plaatsvinden.

Het is dus goed afgelopen, maar de combinatie van realisme en verontwaardiging waarmee de hulpverlener het vertelde, maakte indruk op me.

 1. 1

  Realisme, als je hier van de fiets afdondert en naar het ziekenhuis wordt afgevoerd met een hersenschudding betaal je E 350,00 eigen risico en E 225.00 voor de ambulance is 727.00 dollar.
  Zielig natuurlijk maar de verontwaardiging is hier niet minder.
  Dat zijn 1267, 13 Nederlanse guldens, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen, denken, laat staan schrijven.

 2. 2

  @1 Ik ben haast sprakeloos. Schandalig hoe je fundamentele (van huis en haard verdreven) en incidentele (gebroken arm) leed van die Syrische vluchteling spint naar ‘hoe erg het hier wel niet is’, en dan en passant ook nog én euro’scepsis’ én ‘boehoe-ik-word-‘onderdrukt’-door-policorlinks’ erbij ingooit. Ronduit schaamteloos.

 3. 5

  Die dictators in Syrië en Irak waren weliswaar niet aardig, maar wat er nu speelt is duidelijk niet beter. Hieruit kun je enkele politiek-incorrecte conclusies trekken.

 4. 6

  @Anna
  Nee, ik blijf erbij. En ik zeg daarbij nog iets: je reacties stellen nooit iets voor. Er zit geen onderbouwing in, geen logica, laat staan enige onderbouwing met cijfers en bronnen. Het is tendentieus, het is ongefundeerd en het is soms ook nodeloos kwetsend. Een discussie ga ik niet zomaar uit de weg, zoals ook #Sjors inmiddels zou moeten weten. Maar jouw reacties bij al die postjes met Sjors ontstegen nauwelijks het niveau ’you go, girl!' Jij doet niet aan discussies. Jij roept iets. Ik lees het en denk: “typisch zo’n rechtse, onbetekenende oneliner, inhoud is ver te zoeken, en qua vorm: gelukkig schort er alleen wat aan de interpunctie.” Ik zou je typeren als achtergrondruis, een querulante, een troll, van één van de ergste soorten: je hebt het namelijk zelf niet door en het is superhinderlijk.

  Maar goed, je wou ‘discussiëren’? Goed, waar wou je het over hebben, onder dit draadje over een Syrische vluchtelingjongen met een gebroken arm? De hoogte van de eigen vergoeding? De kosten voor de ambulance? Hoe Nederland er beter af zou zijn als we de gulden hadden? Of wou je je vermeende ‘muilkorving’ ter sprake brengen? In dit draadje heb je nu de al de helft van de reacties, alle gevuld met nietszeggend geblaat. Laat de volgende dan tellen! Jij wil iets zeggen, iets ter discussie brengen, jij hebt een standpunt te verdedigen? Nou, laat maar horen.

 5. 7

  Hoeveel draagt Nederland eigenlijk bij voor die opvang “in eigen regio” het mode credo? (in euro of voor Anna in guldens).
  Ik vind het te gek voor woorden dat er daar zoveel mensen in slechte omstandigheden moeten bivakkeren en dat er hier moord en brand wordt geschreeuwd als er een klein beetje extra vluchtelingen gehuisvest moeten worden.

 6. 8

  @1: In Nederland wordt de rekening pas achteraf gepresenteerd.

  En Nederlanders zonder inkomen en zonder vermogen kunnen bijstand aanvragen, dus normaal gesproken kunnen ze de rekening nog betalen ook.

  Mochten ze dat niet kunnen, kan de rekening kwijtgescholden worden i.v.m. schuldsanering.

  Bent u nou echt jaloers op iemand die in een tentje in de woestijn woont?

 7. 9

  @6: Je hebt helemaal gelijk, en ik moet enorm me best doen om niet te reageren op “Anna”, maar toch, doodzwijgen is echt het beste bij dit soort trollen.

 8. 10

  @7: Overigens zou het inderdaad efficiënter zijn om een paar duizend mensen in Libanon goede tenten (en kleding, en voedsel) te geven, dan een paar honderd mensen in Nederland op te vangen.