Gay in Italië, land van uitersten

Het is in Nederland nauwelijks echt nieuws: minister van Financiën Jan-Kees de Jager is homoseksueel. Dat vooral Spits, Telegraaf en GeenStijl met dit nieuws komen, zegt al genoeg. Het is eigenlijk geen issue.

Dat is wel even anders in Italië. Staatssecretaris Giovanardi van familiezaken begon een polemiek over een reclame van Ikea die twee mannen hand in hand toont, waarin het bedrijf stelt alle families welkom te heten. De PdL-politicus noemde het een schande dat een Zweeds bedrijf Italianen kwam vertellen wat ze moesten denken en ging zelfs zo ver om de foto ongrondwettelijk te noemen, want de grondwet bepaalt namelijk dat een familie bestaat uit (minstens) een man en en vrouw.

Italië kent geen wet tegen homofobie en erkent geen homohuwelijken. Geweld tegen homo’s is niet ongewoon en komt dan vooral uit de extreemrechtse hoek. De sociaaldemocratische afgevaardigde Paola Concia werd eind april nog met haar partner Ricarda bedreigd op straat. Dovete finire nei forni werd hen toegeroepen: jullie moeten de ovens in.

En toch is dit ook het land waar al in juni 1981 een openlijk homoseksueel politicus, de liberaal Giovanni Spadolini, premier werd. In 1983 werd hij minister van Defensie – toch de meest macho post in het kabinet. Ik vermoed dat beide benoemingen destijds de eerste in Europa moeten zijn geweest, zo niet ter wereld.

Het heeft in dit land van uitersten uiteindelijk niet voor enige vooruitgang gezorgd. De Italiaan klopte zich trots op de borst met het bereikte resultaat, uniek in Europa! en ging weer over tot de orde van de dag.

 1. 1

  In die macholandjes maakt het vaak nog wel uit of je als homoman de top (= goed) of bottom (= verachtelijk) bent, dacht ik… en die Spadolini ziet er wel “top”-achtig uit.

 2. 2

  Buiten Amsterdam zie ik weinig hand-in-hand lopende mannen. Het viel mijn Amerikaanse vriendin zelfs op “zijn er geen gays in Utrecht”.

 3. 3

  Je moet er een eindje voor reizen maar dan lukt het ook om homofobie aan extreem rechts te koppelen. Gelukkig maar, dan hoeven we niets te zeggen over de homofobie in 020-Gaza.

 4. 5

  Anti-homo is geen punt zolang je maar niet én anti-homo én moslim bent want dat is heel fout. Pratend over de Islam moet je heel erg pro-homo en pro-feminisme zijn, of eigenlijk anti-anti. Gaat het over andere geloven of over jezelf dan maakt het niet uit.

 5. 6

  @3: Ook in Nederland gaan rechtse standpunten en homofobie hand in hand hoor. Hoef je je dorp niet eens voor uit. Ga maar eens praten met je plaatselijke SGP-politicus.

 6. 7

  in italie is er een groot verschil tussen noord en zuid, noord is niet macho en noord is vrij geëmancipeerd

  italie staat voor een groot gedeelte nog onder het juk van het vaticaan, nou is geloof per definitive behoudend/conservatief en dus rechts, veel van de normen en waarden in italie worden nog steeds bepaald door de katholieke kerk en de katholieke kerk bied voor homo’s maar één uitweg; het celibaat

 7. 8

  Gelukkig mogen we over Italie *wel* zeggen dat het een achterlijk land is, want dan beledigen we tenminste geen moslims. En dat kunnen we niet hebben.

  @JSK; Jouw vriendin heeft oogkleppen.

 8. 10

  @KJ: Ik zie ze ook niet hoor. Maar goed, iemand die graag het woord “poepstamper” in de mond neemt gelooft natuurlijk niet in het bestaan van “homofobie”. Net zomin als racisme. Allemaal aanstellerij die de blanke, echte Hollandse heteromannen als KJ onnodig in de weg zit.

 9. 11

  @JSK; Yup. Ik wilde een verhaal gaan vertellen over een groep vrienden die ik kende uit Dordrecht en die speciaal voor de feesten naar Utrecht reisden, maar jij verwoordt het beter.

 10. 12

  La Conchita heeft geklaagd vanmorgen op zijn Facebook-pagina: “Wat hebben we geworden?” De mensen pikken ze op mij, ik voelde downloaden op veel van die beledigingen … “

 11. 15

  @Cycloop; Nou, er was die keeper van ADO, die het graag in de aars nam, maar voor de rest – man, ik weet niet eens hoeveel voetballers, afgezien van sexuele voorkeur, er actief zijn in de Nederlandse eredivisie !

 12. 17

  Psies Migchiel. Als je regelmatig anaal laten penetreren door een dame met een voorbind-dildo al iets zou zeggen over je seksuele voorkeuren dan zouden we allemaal wel homoseksueel genoemd kunnen worden, niet waar?

 13. 18

  “Het is in Nederland nauwelijks echt nieuws: minister van Financiën Jan-Kees de Jager is homoseksueel. Dat vooral Spits, Telegraaf en GeenStijl met dit nieuws komen, zegt al genoeg. Het is eigenlijk geen issue.”

  Ja, geenstijl maakt er een enorm issue van, stuitend!!!
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/05/nieuws_jan_kees_de_jager_cda_h.html

  Jezus, wat een hypercorrecte humorloosheid alhier.
  Maar dus wel een fotootje van de Jager plaatsen heh ? omdat het GEEN issue is.

  oh, die su is ook van de herenliefde, figures.

 14. 21

  @19:Bismarck: dat zelfspot niet iedereen gegeven is ? Dat ik telkens weer geconfronteerd word met zo’n moreel gelijkhebberig toontje ?

  Ik wist het niet van De Jager, maar vind het best aardige trivia. Politici, het zijn soms net mensen. Aardige gast ( MET gevoel voor humor ) lijkt het me, vakman, alleen verkeerde partij ;-)

 15. 22

  @renegade; Het publiek discours in Nederland anno 2011: benepen kleinburgers die vinden van andere benepen kleinburgers ‘dat je dat soort dingen niet kunt zeggen’. ‘Anders gebeuren er nare dingen.’

 16. 24

  @22 KJ: Jouw woorden, vriend, van mij mag het, mag ik ook gewoon een hekel hebben aan laatdunkendheid, en dit uiten ?
  ‘Anders gebeuren er nare dingen.’ ?
  Ik weet niet waar je me voor aanziet, maar ik ben niet van het fysieke geweld, noch van verbale bedreigingen.

  FYI: ik heb inderdaad een broertje dood die mensen die graag het woord (klein)burger in pejoratieve vorm uiten. Daar blijft het ook wel bij.