Gastlogger: Rijke bajesklant moet dokken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk(je) van D’Olieman, die het via de mail inzond.

Spaarvarken?Als je van plan was veel geld te verdienen met drugshandel: NIET DOEN! Met een beetje pech word je gepakt en dan moet je ook nog eens je eigen cel betalen. Jazeker, je krijgt wat je toekomt, maar je zult er wel zelf voor moeten betalen! Ook je PlayStation en Film1 zul je zelf moeten bijleggen. Eindelijk gerechtigheid.

Laten we hopen dat de Nederlandse Staat nu eens wat echt nuttigs kan gaan doen van onze belastingcenten en niet te ver doordraaft, zodat een gevangene straks geen keuzemenu voorgeschoteld krijgt met een prijslijst erbij..

Reacties (7)

#1 Joost

Nou ja, kosten terugvragen is wat mij betreft ok. Maar de gevangenis moet geen klassemaatschappij worden. Dat lijkt me alleen maar gevaarlijk.

Dit stond trouwens onderin het artikel:

“De Kamer wil verder dat het kabinet toch al begin volgend jaar met een evaluatie komt van de uitgebreide identificatieplicht, die sinds 2005 geldt. Een meerderheid steunde een voorstel van D66 om de terugblik met een jaar te vervroegen.

D66

Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zijn de eerste signalen over de werking van de wet negatief. De identificatieplicht was bedoeld om terrorisme te bestrijden, maar het middel wordt volgens hem aangegrepen om kleine criminaliteit tegen te gaan. “De effectiviteit van de maatregel is te laag.

Terroristen worden niet gepakt, terwijl iedereen nu in zijn vrijheid wordt beperkt”, aldus Pechtold. “

Woei! weg met de id-plicht!

 • Volgende discussie
#2 Arnoud

Ik vind het een raar voorstel. Volgens mij kun je vermogens al aanpakken. Dan blijft dus de vraag over wat je ermee opschiet. Als dit in het gros van de gevallen leidt tot gedetineerden die de bak verlaten met een schuld, dan lijkt het me een weinig solide plan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Dat is ook nog zo wat. Berooide criminelen de straat opgooien lijkt mij een *heel* slecht plan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 knut

@3 dat zelfde effect krijg je al als die mensen met minder geld (al is dat een positief saldo) op straat komen te staan dan hen lief is.

Maar schuld is idd geen goed uitgangspunt.

Maar euhhh krijgen ze geen bijstand als ze vrij komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arnoud

@ 4: ja, uiteraard alleen als ze aan de voorwaarden voldoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 prometeus

@2-5 Als ik het goed begrijp gaat het vooral om vermogende criminelen.

Ik vraag me alleen af of we hier gelukkiger van worden en of Nederland (volgens de indieners van het voorstel ook wel “de wereld” genoemd) er een prettiger op wordt.

Als je wat in kunt houden van drugbaronnen en fraudeurs, dan lijkt me dat wel OK. Je biedt ze immer wel onderdag. Maar alleen maar alleen vanwege het geld en niet als (extra) strafmaatregel. En dat hebben de voorstanders wel voor ogen, denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 knut

@6 ik als voorstander ervan heb vnl voor ogen de hoge kosten (oa vanwege humaan beleid/inrichting) van het gevangeniswezen. En vindt dat zij ook bij mogen dragen, zeker als het kan. (gedeelde belangen dus gedeelde lasten)

 • Vorige discussie