Gastlogger: PS!

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van Hein Tunnissen, die het via de mail inzond.

Eerste KamerOver een maand staan alweer de verkiezingen voor de deur en naarmate 7 maart dichterbij komt, wordt bij mij het gevoel ?Ik ga niet stemmen? steeds sterker. Niet omdat het ?maar? de Provinciale Staten zijn. Wel omdat Balkenende nu alweer zit te loeren op persoonlijke winst. Hij wil graag zijn nieuwe kabinet voor die dag presenteren, zodat de kiezer resultaat ziet. Wellicht ten overvloede is hiermee gezegd dat het die dag dus helemaal niet om de provincies gaat, waarvoor trouwens de ophefplannen al klaar liggen.

Nu wil ik voorop stellen dat ik democratie een mooi ding vind, maar behalve dan die Hollandse variant van tegenwoordig. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer won de SP overtuigend, dat zal niemand bestrijden, maar juist wie had dat geen seconde voor mogelijk gehouden? Balkenende! En dus riep hij meteen dat hij geen zin in Marijnissen had. Nou en? Hadden wij hem wat gevraagd? Ga toch weg bekrompen man of probeer eerst eens als een fatsoenlijke christen een gesprek over de heikele onderwerpen op te zetten! Daarom: de voorman van de SP kwam niet aan tafel omdat zegge en schrijve één Nederlander er geen zin in had. Zo werkt dat dus nadat u hebt gekozen.

Stemmen voor de Provinciale Staten betekent ook stemmen voor de Eerste Kamer. En omdat één plus één twee is, hoopt Balkenende nu al op een glorieuze overwinning voor het CDA, PvdA en CU. Om de simpele reden dat hij anders straks in de Eerste Kamer niet voldoende steun heeft. En geen steun in dat deel van het parlement, betekent een vleugellam kabinet nog voordat er een schot is gelost. Ik durf daarom de stelling aan dat Balkenende IV al een feit was op het moment dat Marijnissen bij de informateur van tafel op stond. Want met een volkomen weggezakte VVD was er voor het CDA geen alternatief. Ik voorzie dus dat PvdA en CU cruciale ministersposten in de wacht slepen en dat het CDA werkelijk, maar dan ook werkelijk tot alles bereid is (?We gaan voor goud!?) om aan de macht te blijven. Met democratie heeft dat natuurlijk allemaal bar weinig te maken. Wel met een ziekelijke hang naar het pluche.

Nog steeds beweert Balkenende dat zijn demissionaire (lees: gestruikelde) kabinetten een zegen voor het land waren. Maar een terugblik maakt het tegenovergestelde duidelijk; hoewel er een rode draad was. Zolang je stoel niet wordt opgeblazen, kun je rustig blijven zitten. En dat gold werkelijk voor iedereen, hetzij van liberale, hetzij van christelijke snit.

Zelfs onze paling, Glibber de Geus, is in zijn nadagen zonder enige consequentie door de mand gevallen vanwege de WAO. Toegegeven, dat heeft inderdaad niks meer met democratie te maken, maar wel met het gevoel dat ik in dit land weinig meer te zoeken heb. Letterlijk tot op de draad versleten WAO?ers, krom van reuma, jicht of hernia, worden vanwege het welslagen van het Systeem De Geus gekeurd met een vooraf vastgelegde uitkomst: volledig arbeidsgeschikt.

Kijk naar Zembla van 28 januari in . Moeten leven in een land waar de democratie pootje wordt gelicht is verschrikkelijk, maar ?t leven in een land waar het CDA de macht heeft, is erger dan de hel.

 1. 2

  de link is http://www.uitzendinggemist.nl. Zoek met de Z van Zembla. Wonderdokters en de WAO. En het is werkelijk zo erg of anders gezegd: zelfs de keuringsartsen vinden het verschrikkelijk. Er komen mensen aan het woord die geen enkele toekomst meer hebben. Oordeel zelf, ook over De Geus.

 2. 3

  @Hein Ik vind dat je hier wel een beetje erg gemakkelijk SP-propaganda staat te verspreiden.

  Marijnissen stond volgens mij hetzelfde tegenover SP-CDA-samenwerking als Balkenende. Dat Balkenende uiteindelijk het laatste woord heeft in de formatie als leider van de grootste partij (waar ik ook helemaal niet blij van word) is dan een tweede.

  En wat die WAO herkeuring betreft: dat is inderdaad niet altijd even netjes verlopen, maar het is ook een gegeven dat er jarenlang mensen in de WAO zijn afgevloeid die daar niet thuis horen. Als je de werkloosheid in NL met de landen om ons heen vergelijkt, dan is die onrealistisch laag, maar tegelijkertijd hadden we wel bijna een miljoen mensen die arbeidsongeschikt zijn. Zoals een buitenlandse expert ooit zei toen het over de nederlandse arbeidsproductiviteit ging: hoe kan het dat 10% van de mensen tussen 18 en 65jaar gehandicapt is?

 3. 4

  @gastlogger

  nou nou nou

  heb je wel door hoe het werkt? Belastingcenten naar de onterechte wao-er die bijbeunt? niet in mijn visie

  Ten eerste: heb respect voor de premier, wie hij ook is hij heeft meer inzicht in hoe de dingen gaan dan jij en zembla (altijd politiek gekleurd(l)).

  Ten tweede: om geld te verdienen moet je werken, terechte wao-ers moeten wat mij betreft een degelijk salaris krijgen, maar de kosten moeten niet te ver oplopen –> dus een geschikte baan vinden voor mensen die nog wat kunnen.
  Nou is dit niet 1,2,3 opgelost dus… eerst maar eens het wao bestand opschonen.

  Over de verkiezing valt weinig meer te zeggen dan dat Nederland in de tweede kamer verkiezing heeft laten horen dat het allemaal wat socialer (links, SP) mag. De PvdA heeft verloren dus dit signaal is een beetje vertroebeld. Socialer prima wat mij betreft, maar de rekening moet ergens betaald worden.

  Wat te doen bij de statenverkiezing?
  De regering zal in deze tijden toch ergens een vuist voor moeten kunnen maken; linksom of rechtsom (misschien recht door zee) maakt niet uit, als we maar ergens komen. Stem behoudend en geef de coalitie genoeg steun anders hebben we weer een regering die meer bezig is met de volgende verkiezingen dan met besturen…
  Ja denk daar maar eens over na; Rouvoet is sowieso een held, Bos waait wel mee en Balkenende verdient zeker respect voor zijn afgelopen drie regeringen (de misser van van de laan dient buiten beschouwing gelaten te worden)

  Wat het gaat worden de komende verkiezing weet ik nog niet.
  Steun aan Rutte zijn liberale kliek? Denk het niet.
  Steun aan de maoïsten van Jan? Lijkt me niet.
  Toch christelijk stemmen? Ligt niet in mijn aard.
  PvdA? Sowieso een prutsers partij. Partij voor de Dieren? Weer een splinterpartij.
  Wilders? Krijg toch ongezien de tiefus.
  Halsema? Moeilijk besluit…
  Pechtold? zwakke performance in Balkenende 3 (weer van der Laan, ja ik weet het; die bitch is gelukkig opgehoerd)(no offense; respect voor Lousewies, maar deze misser heeft Nederland toch cker veel knaken gekost) Toch maar niet dus.
  Wat wel??
  In ieder geval is de linkse poep die hier gespuit wordt een reden om meer rechts te stemmen; de regering moet enige speelruimte hebben. Zal de vvd meer ondersteunend voor het kabinetsbeleid zijn of niet? Het antwoord op deze vraag is nog niet gebleken. Sowieso is de statenverkiezing voor 4 jaar en zo lang zit het kabinet waarschijnlijk niet. :)–> Ik verheug me op een tweepartijencoalitie (is dit correct Nederlands?) van Balkenende en Marijnissen. Het liefst met Marijnissen in de dominante rol, dan kan JP de zuidelijke sferen van Franciscus toch enigsinds op het niveau brengen van de zwartekousen mentaliteit van de rest van Nederland. Of moet er toch internationaal handel bedreven worden en wordt het toch vvd?

  Eén gepaste noot bij deze overpeinzingen: vooral het opkomstpercentage is interessant. Wie kijkt er naar de provinciale verkiezingen? Er zal altijd een groep stemmers zijn die terecht komen stemmen omdat dat zo hoort en er zal een groep zijn die echt voor de lokale thema’s gaan. Boeroepers, standvastigen, lokaLOOS, ouderen, Teun (de Beun(haas)), arbeiders, intellectuelen, buurman, buurvrouw, moslim, protestant, katholiek, iedereen…… vooral moeilijk te categoriseren.

  En over de Geus, toon eens respect. Deze man heeft zijn beste tijd gestoken in het beter maken van de organisatie van Nederland, respect. Als je je minder geroepen voelt om hier te blijven, wegwezen… maar jij blijft lekker in Nederland wonen; toch alles wel redelijk goed gerecht tog…???…