Gastlogger: Method acting

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van Sus Antigoon, die het via de mail inzond.

Freud?HAMBURG (ANP) – Gaspard Ulliel, die de rol van Hannibal Lecter speelt in het vervolg op Silence of the Lambs en Hannibal, heeft voor zijn rol als kannibaal geoefend op echte lijken. Dit zegt de Franse acteur in een interview dat de Duitse krant Bild am Sonntag zondag publiceerde.?

Een klein berichtje afgeplukt van het onvolprezen netvibes.com. Method acting of magnifieke mediastunt? Gaspard Ulliel moet zich inleven in zijn rol de Mefisto avant la lettre van Hannibal L. Waarom dien ik dit te weten? Wat als Marlon Brando een transitorische maffioso was geweest? Guy Pierce in Memento? Om over Bruno Ganz uit Der Untergang nog maar te zwijgen.

Hoewel tevens een Duitse zegswijze luidt dat Übung den Meister macht, is het in mijn ogen een mediastunt om de rolprent alvast te pre-hypen. An sich is de gedachte niet eens zo slecht en toepasbaar binnen veel disciplines. Zo zou Conny Breukhoven op excursie kunnen naar Mattel en krijgt Guus Meeuwis de volledige Jacques Brel muziekcollectie. (Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet? Kom op man, ga mond spoelen met groene zeep!…) Zelfs Jan Peter Balkende zou zich eens écht onder het volk kunnen begeven. Kijk, dat is method acting! In method acting ligt de sleutel naar een wat meer vredelievend bestaan. Geen inburgeringcursussen, maar method acting class voor iedereen. Ie-de-reen! Verplaats je in de ander! Een concept in alle eenvoud haast al geniaal. Je mag best een klootzak zijn, maar zie dat de ander dat niet is, met method acting. Laat dat maar even door je hoofd walsen. Wie van u zonder zonde is, werpe als eerste een steen. Aah Guuske, bezing die mooiste nacht nog eens in dat ene lied, toe nou?! Wij danken Gaspard Ulliel, le bâtard!!

Zie ook het bericht op nieuwnieuws.

Reacties (5)

#1 Mark

Ik hoop via method acting mijn bank ervan te overtuigen dat ik miljonair ben.

  • Volgende discussie
#2 prometeus

Leuk idee. Ik zal het in de auto eens uitproberen door me in te leven op bumperklevers en middelvinger opstekers. Misschien dat ik ze dan leer begrijpen.

Maar wat is er trouwens mis met het nederlandse woord “empathie”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Method acting klinkt hipper, denk ik. Noem het een kindje van z’n tijd :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Obscura

Nou ja… Marlon Brando introduceerde deze techniek in de jaren vijftig/zestig. Toch een halve eeuw geleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jay

@4 ik dacht dat het ouder was dan Brando.

Volgens wikipedia is het ‘uitgevonden’ door een Rus, Stanislavski, en in de VS geintroduceerd door Lee Strasberg, die, denk ik, ook de term ‘Method’ introduceerde.

  • Vorige discussie