Gastlogger: Gekken en dwazen schrijven hun boodschap op muren en glazen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een column van Sus Antigoon, die het via de mail inzond.

Stephen HawkingStel nu dat die muren en glazen nu zo heet worden door klimaatverandering zodat iemand zijn vingers aan zijn eigen boodschap verbrand? Gangpadterrorist Stephen Hawking stelt dat klimaatverandering een grotere bedreiging vormt voor de aarde dan terrorisme. Me dunkt! Ik mag het hopen. De uitwassen van extremisme vinden slechts nog op enkele plekken met verschillende frequentie plaats, in tegenstelling tot de opwarming van de aarde, dat zich als een olievlek verspreid. Tenminste, ik ga er van uit dat Moeder A. niet zo ziek is om plots enkel en alleen de grond onder de voeten van Samir A. te Vught als een Tefal inductieplaatje vol open te draaien. Dus ja, natuurlijk heeft meneer Hawking hierin gelijk. Hij had ook kunnen stellen dat de wet van Archimedes meer gewicht in de schaal legt dan het afslanksucces van Hanneke Groenteman. Maar goed, Hawking is de wijze en ik de dwaas. (Ik kan echter wél glimlachen, dat zie ik hem alleen maar proberen) Hawking deed deze ? in mijn ogen ? opmerkelijke uitspraak niet alleen. Samen met een clubje meesterbreinen maakten zij zich op om de zogeheten Doomsday Clock – een symbolische uurwerkje dat de two minutes to midnight van de nucleaire vernietiging aangeeft – dichter bij middernacht te zetten. Volgens Hawking hebben we als wereldburger de plicht het publiek attent te maken op de onnodige risico’s waarmee we iedere dag leven.

Lees het artikel hier.

Reacties (11)

#1 *–*

Kan deze zielige figuur nou niet eens vanuit een helicopter in zee worden geflikkerd?

 • Volgende discussie
#2 Mark

Er staat in het gelinkte artikel niets over klimaatverandering. Het komt uit 2001. Moet het een andere link zijn?

Verder een leuk stuk, maar waarom is zijn opmerking dan opmerkelijk? Terrorisme lijkt me inderdaad een minder groot gevaar dan global warming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Gastlogger

@*–*: Over welk zielig figuur heb je het?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

@2: link gefixd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

@iedereen: Nr 3. is géén reactie van de gastlogger, maar van mij!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 micha

Even kijken, reeel gevaarop ABC oorlogsvoering op beperkte tot zeer omvangrijke schaal.

Aan de andere kant een klimaatsverandering waar we als mens wellicht helemaal niets tegen kunnen doen en waarvan we niet weten wat we mogen verwachten.

Waar leg ik mijn prioriteiten? Doe mij maar 1 (in combinatie met de bestrijding van een op hande zijnde pandemie)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Dat is dus een nogal naïve vooronderstelling. Iedereen is het erover eens dat het klimaat ingrijpend aan het veranderen is, en bijna iedereen is het erover eens dat wij de hoofdschuldigen zijn.

De mythe van een gebrek aan concensus is goed gehyped door de industrie.

Hoe groot acht jij de kans op ABC hier? Ik niet al te groot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 *–*

@3 Dat rottende kadaver met een wetenschappelijke rekenmachinechip als brains. Het ding stephen hawking dus. Gewoon de stekker eruit trekken is dus ook een optie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

@8: Ik zou het zonde vinden :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 micha

@7) Tja, bijna iederen dacht vroeger dat de aarde plat was. Wat de meeste mensen denken boeit me niet zo aangezien de meeste de publieke opinie volgen. Ik vorm liever mijn eigen mening.

Dat het klimaat aan het veranderen is ben ik geheel met je eens. Was ook wel een beetje te verwachten. Dat de mens de hoofdschuldige is…geen idee. We versnellen het zeker.

Kunnen we er iets aan doen? Als wij niet de hoofdschuldige zijn…kleine kans. Als het resultaat al onomkeerbaar is geheel niet. Zijn er zaken die al onze inspanningen in 1x kunnen doen verbleken? Yep, b.v. vulkanen.

Weten we waar het naar toe gaat? Nee, zelfs dat niet. Gaan de zeespiegels omhoog? Zelfs dat is niet duidelijk. Het meeste smeltende ijs is zeeijs. Groenland en Antarctica geven geen duidelijk beeld. Als dat smeltende zeeijs en de alpen e.d. voor meer regen in europa gaat zorgen kan het heel goed wezen dat we straks weer naar engeland kunnen lopen.

Ga je hier dus veel geld aan uitgeven of

De kans op ABC hier is reeel. Niet alleen wordt de informatie steeds makkelijker te verkrijgen maar ook de middelen. Daarnaast zit Nederland aardig in andermans binnelandse politiek te roeren wat zeker niet altijd in dank zal worden afgenomen. Verder weten we inmiddels wel dat we allemaal dezelfde atmosfeer delen dus stel er iets gebeurd in Londen of newyork dan hebben wij daar waarschijnlijk ook last van.

Een betere rampenbestrijding lijkt me dan ook wel gepast.

Voor wat betreft de hype. AL gore heeft de film en Clinton een salespitch. Groen is het huidige e-marketing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

Als ik de kans op ABC hier afzet t.o.v. de kans dat wij hoofdschuldige zijn aan de klimaatverstoring dan lijkt de afweging me snel gemaakt.

Jij mag dan wel niet weten of wij de hoofdschuldigen zijn, maar het overgrote deel van de wetenschappers is daar wel van overtuigd. En als je het niet erg vind ga ik liever uit van hun (wél onderbouwde) mening.

 • Vorige discussie