FSC-keurmerk blijkt waardeloos

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

Volgens onderzoek van de Zweedse milieuorganisatie Skydda Skoggen kapt Ikea’s dochterbedrijf Swedwood op grote schaal oerbos in Karelië, het stuk Rusland dat tegen Finland aanligt. Ikea’s hout is voorzien van het FSC-keurmerk, dat een garantie zou moeten zijn voor verantwoord bosbeheer. Een clash tussen milieuorganisatie, grootbedrijf en certificeerder. Tot zover niet zo heel veel bijzonders, er is in dit soort gevallen altijd veel ruimte voor interpretatie.

Maar dan komt het verweer van FSC in de Volkskrant: “Swedwood maakt afspraken volgens de Russische wet- en regelgeving. De waarde die de Russen hechten aan oerbos is anders dan de Zweden. Bovendien laat Swedwood 6.000 hectare in het gebied met rust.”

Allemachtig! De hele gedachte achter certificaten is nou juist dat westerse bedrijven die opereren in landen met zwakke regelgeving zich binden aan strikter ethisch gedrag dan lokaal gebruikelijk. Rusland is zo corrupt als wat en aan bossen hecht men weinig meer dan economische waarde. Als FSC het logisch vindt dat Swedwood zich aan die normen houdt, is het label waardeloos. Het zegt niet meer dan: “Dit hout is hoogstens verantwoord wanneer het uit een goed gereguleerd land komt, want als de lokale regering er een eind op los kapt, vinden wij het duurzaam om daaraan mee te doen.”

Foto: spoonlite

Reacties (3)

#1 HansR

Waarschijnlijk typisch gevalletje van goede bedoelingen die ontaard zijn door slecht management, snelle groei (20 jaar oud slechts) en ontkoppeling van werkelijke controleurs en de managementlaag die de kwalificaties afstempelt (mbt de FSC dus).

Incompetentie van de certificering zou ik zeggen.
Direct naar Ikea wijzen kan ook maar dat gaat wat ver.

  • Volgende discussie
#1.1 NietJeZus - Reactie op #1

Toch is Ikea ongetwijfeld een van de grootste afnemers – en heeft dus ook invloed.

#2 Leo Broers

FSC doet het niet alleen slecht in Rusland. Ook in Zweden, Brazilië, Oeganda, Congo en tal van andere landen worden labels toegekend aan bedrijven die zich schuldig maken aan milieumisdrijven en ernstige mensenrechtenschendingen.

In Oeganda werden meer dan 20.000 boeren met geweld van hun land verdreven om plaats te maken voor eucalyptusplantages met een FSC-label. Dit schandaal werd door de ontwikkelingsorganisatie Oxfam aan het licht gebracht. Dat is maar een van de vele certificaten waar je niets over leest in de mooie brochures van FSC.

Meer informatie over FSC vind je op:
http://www.fsc-watch.org

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie