Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 24-11-2018

Het was geen leuke week. Daardoor had ik helemaal geen zin om te schrijven. Maar Elders zei dat het voor de geschiedenis heel belangrijk kon zijn. Als historisie later willen weten wat mensen echt voelden zullen ze het meest hebben aan dagboeken, zei Elders. Dat gaf me ineens een goed gevoel. Het idee dat belangrijke mensen later mijn boek zullen gebruiken betekent dat ik er goed aan doe alles op te schrijven.

Om te beginnen was maandag de herdenking van de aanslag op Wilders. Net als de vorige vier keer werd het een puinhoop in Nederland. Papa en mama praten nog steeds over emigratie. Ik begrijp niet waarom. Het is overal een rotzooi. Samengevat: twee moskeeën afgebrand, een school geplunderd, 48 doden en 302 gewonden. Mama was niet ontevreden.
Deze keer was de politie keihard opgetreden tegen de Legioenen van het Derde Rijk. Griezelige mensen. Ze doen de hele dag niets anders dan marcheren in hun sombere, donkerrode uniformen, liefst in wijken waar veel moslims wonen. Het loopt altijd op vechten uit. Volgende week stemt de regering over een verbod op deze club. Zal wel niet lukken. Trots is bang dat ze dan onder de grond gaan. Lijkt me een goede plek voor die rotlui.

Woensdag was er een voorlichtingsdag van de scholen hier in de buurt. Ik ben met Elders naar het Flevo College geweest. Een verschrikkelijk groot gebouw. Het zag er heel ongezellig uit, ook al waren er overal tekeningen op de muren. Er zitten meer dan tienduizend leerlingen op. Daar heb je gelukkig weinig mee te maken, want de school is in allemaal kleine afdelingen opgeknipt. Die zijn ook echt van elkaar gescheiden door hekken. Geen enkele is groter dan 1200 leerlingen. Daar was Elders wel blij mee, maar ik vond het nog veel.

’s Middags gingen we naar het Montesouri Lyceum of zoiets (vast iets Amerikaans). Dat was echt veel leuker. Een klein gebouwtje dat aan het OVC vastzit, maar wel met een stevig hek ertussen. De leerlingen vertelden hoe het leven op school was. Er zijn maar zes klassen, met maximaal dertig leerlingen. Je mag er alleen maar op als je een test doet. Ook maak je op school bijna al je huiswerk, zodat je thuis minder hoeft te doen. Als je iets niet snapt moet je het meteen zeggen. Dan gaan leerlingen die het wel snappen je helpen. Of de leraar doet een extra uur. Ik was meteen helemaal enthousiast (in één keer goed). Toen ze vertelden dat leerlingen van het OVC vaak ruzie zoeken en rotzooi over het hek gooien werd het weer wat minder. Ik zal wel zien.

Donderdag moest Elders naar een rechtbank in Den Haag. Hij moest er cassatie doen. Ik begrijp nog steeds niet wat dat is, maar hij zegt dat het de laatste kans is om gelijk te krijgen. Hier moet ik even wat uitleggen, omdat het lang geleden is gebeurd. Elders werkte bij de gemeente als boekhouder. Eigenlijk is hij ingenieur, maar daar was geen werk voor. In 2014 ontdekte hij dat het geld voor de dijkverhoging gebruikt was voor een woonwijk met heel dure huizen. Maar hij mocht er niets over zeggen van zijn baas.

Toen heeft hij het op zijn weblog gezet. Voor mensen die dat niet kennen: dat was een dagboek op het internet. Die bestaan nu ook nog wel, maar het internet is heel erg duur. Gewone mensen kunnen het niet meer betalen. Wij ook niet helaas. Elders hoopte dat de regering de gemeente zou straffen. Maar in plaats daarvan waren zij boos omdat hij geheimen had verklapt. Hij werd door de rechter veroordeeld tot een boete. En hij werd ontslagen. Het was een rot tijd. Mijn ouders kregen ruzie en Elders heeft een tijdje niet bij ons gewoond.

Een jaar later werd de gemeente veroordeeld door de rechter. Zij moest het geld voor de dijken terugbetalen aan de regering. De wethouders en de burgemeester werden ontslagen. Dus dacht Elders dat hij zijn baan wel terug zou krijgen. Maar niks hoor. Dus is hij naar de rechtbank gestapt. Mooi loena lap. Hij heeft geen gelijk gekregen. En geen schadevergoeding. Daarom heeft hij weer veel te veel bier gedronken. Gisteren was hij echt niet te genieten.

Als ik dit teruglees vraag ik me af of er echt niks leuks gebeurd is. Ik kan niets bedenken, of het moest het afbranden van Smog zijn, het nieuwe rokerscafe in de stad. Best wel grappig eigenlijk, op de dag van de opening. De blusinstallatie bleek nog niet aangesloten.

 1. 4

  Ik krijg er een beetje kromme tenen van: huidige misstanden en paranoia extrapoleren tot vierde klas VWO science fiction. Iemand die zoiets schrijft kan gewoon niet al te oud zijn: want op gegeven moment dringt toch echt het besef door dat de geschiedenis meandert op manieren die volstrekt buiten je voorstellingsvermogen liggen.

 2. 10

  @4: Wat je de auteur een beetje kunt verwijten is dat-ie teveel in het ‘nu’ blijft hangen. Wat er over twintig jaar speelt is vaak nu al wel te zien, maar ‘anders’. Ik denk dat de ontwikkelingen in de VS en in china redelijk bepalend zijn voor wat er over twintig jaar hier gebeurd.

  My take:
  -het hele wilders/moslimgedoe speelt veel minder. In plaats daarvan een klassieke klassenstrijd tussen de ‘haves’ en de ‘have nots’.
  -Hebben we over twintig jaar nog een middenklasse? Zie de VS.
  -de gevolgen van CO2-reductie spelen een veel belangrijkere rol.
  -Dito Peak Oil. Ik zie het er nog wel van komen dat alleen den haag voorzien wordt van continue stroomtoevoer, de rest moet het zelf maar zien te rooien. Marktwerking in actie! (hint: waarom zou je anders een windmolenpark in zee bouwen?)
  -Ik gok erop dat we een bizarre mix van high-tech en low-tech gaan krijgen. Over twintig jaar heeft iedereen e-paper waar je berekeningen op kunt doen. Tegelijkertijd moet je je douchen met koud water.

  \

 3. 11

  Tja. Zo ken ik er nog wel een paar:
  – Mobiele telefoons. Volstrekte science fiction voor jan met de pet van dertig jaar terug. Nu niet meer weg te denken in de ontwikkeling van India en China.
  – Ziektes: multiple resistente tuberculose, om maar eens wat te noemen. Wordt natuurlijk aan gewerkt, maar het hele feit dat er simpele ziektes terug zouden keren op een manier waartegen niets bestand lijkt; compleet boven de pet dertig jaar terug.
  – Internet. Need I say more.
  – Inflatie op levensmiddelen. Wat ? Is het een *probleem* om *tarwe* te verbouwen in voldoende mate ?
  – Het niet meer bestaan van de koude oorlog. Zou nooit in het hoofd opgekomen zijn van iemand van dertig jaar geleden.

  De auteur hier schetst consequent klimaatverandering, onverdraagzaamheid, peak-oil als problemen in een ongetwijfeld enigzins verre toekomst. Als allegorie (om ons in het heden te waarschuwen) heeft ‘ie misschien een punt (als het maar niet zo verdomd slecht geschreven was), maar als reeele waarschuwing voor de toekomst slaat hij de plank waarschijnlijk volledig mis.

 4. 12

  Wat internet betreft, nog een leuke:
  -overheden gaan steeds meer automatiseren. Dat gaat allemaal best aardig, totdat er eens een systeem gigantisch door de grond zakt. Stel je maar eens voor dat alles digitaal en met pasjes gaat, en dat dan de rechten van de pasjes opeens ‘kwijt’ zijn. Dan moet je opeens terug naar allerlei low-tech oplossingen, en die zijn duuuuur.

  -Sowieso neigt onze technologiekeuze naar hele ‘brittle’ oplossingen. Als het werkt, werkt het perfect. Als het niet werkt… oboy.

  -Als alles van papier, op internet gaat, en internet ‘valt er uit’, dan zijn we binnen vijf jaar terug in, pak’m’beet, 1200.

 5. 15

  Dit zijn maar de inleidende schermutselingen. Over 10 jaar zal er echt niet zo veel veranderd zijn. Stap eens 10 jaar terug in de tijd. Wat was er toen anders? Een beetje gelul van geen i-pod, verder kan ik niks bedenken.
  En wat betreft de opmerkingen over het Nederlands: is het niet verbazend dat een meisje van twaalf zo goed schrijft? Jongens zullen het dan al lang niet meer kunnen denk ik.

 6. 17

  Ok. Geen dertig jaar dan, maar tien. Als jij iemand in 1985 had verteld dat de koude oorlog opgehouden was in 1995, dan had niemand je geloofd. Ontwikkelingen inzake de moslim-onvrede/-expansie (en die hebben hun weerslag in wat ik maar ‘Wilders’ zal noemen en peak-oil) kunnen een heel plotselinge wending krijgen als bijvoorld Osama Bin Laden gepakt wordt, Achmedinedinges wordt vervangen en/of Iran wordt gebombardeerd. Die wending kan natuurlijk twee kanten op gaan, ten goede of ten slechte, afhankelijk van wie je erover spreekt, maar de wereld zou nooit meer hetzelfde wezen. Wat ook uitmaakt: de deskundigheid van wie je erover spreekt. Voor mij zijn de ontwikkelingen op mijn vakgebied niet zo mysterieus, en ik kan makkelijk tien jaar in de tijd vooruit kijken, of in elk geval er niet over verbaasd worden. Voor iemand buiten mijn vakgebied kunnen ontwikkelingen daarbinnen in tien jaar het verschil maken tussen ordinair en volstrekte tovenarij. De auteur probeert hier een overduidelijk compromis te sluiten: op het gebied van klimaat en moslims zijn we immers allemaal super-deskundig.

 7. 18

  gebruik geen drugs
  .
  hij ziet bange fratsen graag
  te niet gaan en voor vandaag
  is het wel genoeg geweest
  hij is nog lang niet uitgefeest
  .
  hij gaat helemaal kapot
  hij praat langzaam en verrot
  hij laat alles weg en ziet
  mismaakt maar hij geniet
  .
  typisch geval van (nog eentje dan)
  typisch geval van (nog eentje dan)
  typisch geval van (vooruit nog eentje dan)
  gebruik geen drugs maar geniet ervan
  .
  hij wil dingen doen, hij wil dingen doen
  dingen doen doen doen dingen dingen doen
  .
  hij doet dingen door elkaar
  en goed, het moment is daar
  dat hij dingen ziet
  ziet goed als slecht alleen dan niet
  .
  ‘tis niet ongecompliceerd
  denkt niet, is geintrigeerd
  ofzo, weet niet, watdafuck
  morgen is ‘ie brak
  .
  typisch geval van (nog eentje dan)
  typisch geval van (nog eentje dan)
  typisch geval van (de allerlaatste dan)
  gebruik geen drugs maar geniet ervan

 8. 19

  Nog linkse tendens in dit blog.
  Er is schijnbaar een of andere nazi achtige groepering opgestaan die moslims bang maakt.
  Dat diezelfde moslims een nog veel grotere onverdraagzaamheid tonen richting de homo’s, joden en uberhaupt iedere niet moslim en alle vrouwen schijnt niet tot de auteur door te dringen.
  Waarschijnlijk niet politiek correct genoeg om aan te kaarten.