Foto des Tages – Tunguska 100


Mein Himmel, vandaag alweer honderd jaar geleden: de Tunguska Explosion. Een meteoriet die ontplofte boven Siberië. Het geval legde 80 miljoen bomen om in een gebied van meer dan twee duizend vierkante kilometer, dat waren nog eens tijden. Alleen waren er weinig mensen om het mee te maken. De getuigenissen die anno 2008 resteren schetsen van een surrealistisch schouwspel: “the sky split in two and fire appeared high and wide over the forest.. ..at that moment I became so hot that I couldn’t bear it, as if my shirt was on fire.. ..but then the sky shut closed, and a strong thump sounded and I was thrown a few yards.. ..as if rocks were falling or cannons were firing, the earth shook.. ..hot wind raced between the houses.. ..which left traces in the ground like pathways” (bron).

 1. 1

  Spraken de bewoners van Siberië zulk mooi Engels of is dit een vertaling die voor ons in het Engels gepresenteerd wordt? Naar mijn idee zou een behoorlijke Nederlandse vertaling een betere keuze geweest zijn, niet vanwege de moeilijkheidsgraad van het Engels, maar vanwege de overbodigheid van de dubbele vertaling aan de kant van de lezer.

 2. 2

  Vermoedelijk niet @Storio. Van een taal (Russisch) naar een andere (Engels) nogmaals naar het Nederlands zou te veel schade aanrichten.

  Bedenk dat een woord een in groepsverband abstract getrokken lijn is..zo van “dit begrip geven we die klankenreeks aan” Komt nog bij dat deze abstracte grens (een entiteit) cultuurgebonden is.

  Nee, aldoende de Engelse “vertaling” is voldoende in deze.

  Indrukwekkende gebeurtenis aldaar, das zeker..we’r doomed, Dad’s army weetuwel;)” oftewel we, Homo Sapies Sapiens, zijn een stofje. Soms bedenk ik me of mijn afwijzing van “gaia” wel terecht was..Daisyworld nog zo gek niet vanaf het moment dat ik iets kon vatten van non-liniaire wiskunde ben ik daar aan het twijfelen geslagen.

 3. 4

  Ships that pass in the night @arieT. Een mensenleven op geologische tijdschaal is als een vogel die even zijn snavel slijpt aan een rotsblok. “Wij” zijn het rotsblok de vogel is deeptime. *kuch*

 4. 7

  Zapruder? Al tien jaar niet meer geweest. Overigens is het overal op het internet 100 jaar geleden dat deze meteoriet insloeg, ik trof het aan op FP.

 5. 10

  Eigenlijk ligt Tunguska aan de basis van 911, het was destijds de grootvader van George W. Bush die hiermee de Amerikaanse kolonisatie van Siberië wilde afdwingen.

 6. 11

  @2: Ach, misschien is het engels al de tweede vertaling. Het zou me niet verbazen als de enige ooggetuigen wat mongoolse/turkse lokalen waren die hun verslag toen nog in hun eigen taal deden (in die tijd was onderwijs, inclusief Russisch, nog niet zo wijd verbreid), met behulp van een tolk naar het Russisch vertaald en vervolgens door een britse avonturier vrij en lierisch vertaald naar zijn eigen taal.

  @3: Het ziet er naar uit dat de bomen weer teruggegroeid zijn. Ook de mens, dat “stofje” ziter al weer, in grotere getalen (het is hardnekkig onkruid en dat vergaat niet).

 7. 12

  Er is een nieuwe theorie dat zo’n 12.800 jaar geleden er een dergelijke ‘near surface comet-explosion’ was boven (half-ijsbedekt) noord-amerika… . Maar dan net iets groter. Dat zou over een flink deel van het noordelijk halfrond de boel deed verschroeien en dat dat de ‘Jonge Dryas’-koude periode inluidde die het allerlaatste millenium voor het Holoceen markeert. Irridium aanrijkingen in afzettingen van die tijd zouden dat ondersteunen.