Foto des Tages: Gitmo

Vandaag begon het eerste Amerikaanse proces wegens oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog op de marinebasis in Guantánamo Bay (in de VS ook bekend als ‘Gitmo’). De chauffeur van Osama bin Laden had de primeur. Hij stond als eerste gevangene terecht voor het militair tribunaal. Salim Hamdan ontkende, zoals verwacht, alle beschuldigingen. De site Wikileaks publiceerde vandaag deze foto, genomen in februari 2003, van een onbekende Guantánamo-gevangene wiens mond en kaken vrij hermetisch werden gesloten.

 1. 1

  In ieder geval niet tot de nek ingegraven en, door de autoriteit zorgvuldig gesorteerde net niet dodende stenenl) gestenigd.

 2. 3

  Komt nog bij dat U elel dit plaatje kunt tonen en de andere kant in de regel niet…op straffe van.

  Ik begin uit de kast te komen tegen schijnheiligheid, vandaar. Heb gewoond in dorpen in de Maghreb waar naderhand ieder op een vreselijke manier stoffelijk de laatste adem uitblies…verplicht recht in de ogen kijkend van..

  schijnheiligheid zuigt.

  kudtdtdt.

 3. 5

  @larie

  Ik vraag me of het ongebreideld barbaarse en klinisch berekende niet symptomen zijn van dezelfde kwaal.

  In welke vorm je het nu ook bekijkt, het maakt denk ik niet zoveel uit, wreedheid blijft wreed. Maakt het meteen niet meer uit of je door een koker kijkt.

  Overigens vind ik je reactie wel interessant, als je het toch over schijnheiligheid wil hebben lijkt me “we do not torture (because we are good people)” VS toch redelijk hoog op je lijstje moeten staan.

 4. 6

  Tja, overál vrije mediaberichtgeving zou inderdaad wenselijk zijn nietwaar larie…overal vrije pers…een Zegen voor de Menschheid meneer….maar er waren toch voldoende genoeg artikelen rond (van corr. in het buitenland in oude en nieuwe media), foto’s en filmpjes (mede door huidige ontwikkelingen (dig.) techniek en www) van allerhande wandaden overal ter wereld gepleegd (met terugwerkende kracht a la) om er toch een min-of-meer gedegen oordeel over te kunnen vellen?

  Overigens…had je geen kiekjesapparaat bij…in de Magreb?

  *nudge nudge say-no-more wink wink*

 5. 9

  Wel YP , not done..ik kwam eruit uiteindeljk met slechts een onderboek.

  ot: als ex-rotjeknor ruik ik een rotjeknor..ech wel.

 6. 10

  Misschien moet je die avonturen eens bundelen larie want…

  Maar nou je het zegt…ik ruik zo-nu-en-dan ook iets van dat je zegt vanneh hé, dié (beste aardige man larie, jij dus) dié heeft in rotjeknor teenentander opgestoken dié heeft daar geleefd dié is daar helemaal niet slechter van geworden..ja toch?

  Hoera.

 7. 11

  Leuk hoe de Linksmenschen altijd weer bij Guantanamo Bay uitkomen…
  Oh wat is het toch erg daar. De ergste plek op aarde. Zo lekker selectief verontwaardigd, zo kennen we den Linksmensch weer.
  Dat de meeste heren op Guantanamo meer bloed aan hun handen hebben dan de gemiddelde ss-er aan het oostfront, maakt kennelijk niet uit. Who cares?
  Wij blanken zijn immers de echte kwaadaardigen op deze wereld…

 8. 12

  OT: Beste aarige YP..ik kan me soms wat opwinden als een bewoner van amsterdam praat alsof het de “wereld” is jazeker.

 9. 13

  Peter: wordt uw brein slechts uit lethargie gewekt met heel erge impulsen? En volgt er dan echt niet veel meer dan een copypaste uit 10 klaarstaande conceptreageersels?

  Het lijkt er sterk op.

  Weet u wat?

  Als u de 10 reacties gewoon naar onze redactie mailt, dan pasten wij die wel even op de voorspelbare momenten. Onder de nick Peter.
  Dat spaart u een hoop gedoe, en kan u rustig verder in lethargie rusten. Dat is kennelijk nuttiger bezigheid dan de uitputtende taak die u uzelf heeft opgelegd.

  Tada.

 10. 18

  @11: ‘Dat de meeste heren op Guantanamo meer bloed aan hun handen hebben dan de gemiddelde ss-er aan het oostfront, maakt kennelijk niet uit’

  Als de VS ze daarvan verdenkt: prima, laat ze dat dan maar bewijzen.
  Nu worden ze echter jarenlang zonder enige vorm van proces of zelfs maar beschuldigingen onder de meest embarmelijke omstandigheden gevangen gehouden.

  Peter, met mensen als jij zijn er geen terroristen nodig.

 11. 21

  en larie wat is jouw lol kijken hoe mensen die zich in de voet schieten met geraas dan plots een filmpje plaatsen over in de voet schieten

 12. 22

  en larie wat is jouw lol kijken hoe mensen die zich in de voet schieten met geraas dan plots een filmpje plaatsen over in de voet schieten

 13. 23

  Beste El El, de grondtoon van dit artikel ontgaat mij.

  Als je van mening bent dat de GITMO verdachten, zoals deze chauffeur van bin Laden, een terrorist is die geen eerlijk proces verdient kan ik jouw “Hamdan ontkende, zoals verwacht” als sarcasme opvatten. Het plaatsen van dit volkomen ongeloofwaardige en waarschijnlijk gephotoshopte Wikileaks plaatje versterkt alleen maar de indruk dat je berichten over marteling van de GITMO verdachten poogt te ridiculiseren. Ik mag hopen van niet.

  Nuchtere vragen bij dit plaatje: Waarom het ijzerdraadje?
  Als protest van de detainee ? – Hoe komt hij dan aan dat ijzerdraadje?
  Als disciplinaire maatregel? – Wat er zoal bekend is lijkt mij al erg genoeg.
  Mocht je daarentegen de bedoeling hebben een oprecht protest te laten horen tegen het onmenselijke bewind van Guantanamo Bay lijkt het me verstandiger om dit niet te illustreren met dergelijk discutabel materiaal.

 14. 24

  Beste Noke Wan, als de grondtoon je ontgaat, dan is die er misschien niet. Je zou de eerste niet zijn die wenst te lezen wat er staat en dan verbaasd en verontwaardigt reageert dat het er niet staat.
  Rustig in en uitademen, en herlezen. Vervolgens vaststellen dat El El een stukje heeft gemaakt dat gewoon zegt wat er staat rond een foto op Wikileaks.

 15. 25

  Ik vind photoshop toch zo’n fantastische uitvinding. Afgezien van alle wonderen die er mee gedaan kunnen worden voegt het een hele nieuwe laag toe aan koppig ontkennen.

  U bent nog maar 2 jaar van dit punt af, Noke Wan:
  http://xkcd.com/331/

 16. 26

  Welke ondervrager in Gitmo wil een verdachte met een ijzerdraad de kaken dichtklemmen ? Wat je van “abuses” hoort heeft vooral met vernedering en taboe te maken.

  Arjan, Crachat en weer El El (aanstoker), u maakt er een raar hutsepotje van. Obi Wan heeft groot gelijk met zijn vragen.

 17. 27

  @m44: Dank je. Waar het mij om gaat: De misdadige behandeling van GITMO gevangenen (waterboarding, slaaponthouding etc.), is inmiddels welbekend. Het dichtnaaien van de mond was/is nieuw voor mij (of was dit als grap bedoeld?) Als iets dergelijks als “scoop” gepresenteerd wordt en vervolgens even later weer als hoax wordt afgeserveerd, dit kan leiden tot het idee dat alle verhalen waarschijnlijk overdreven zijn en “dat het met dat martelen dus wel meevalt”.