Foto des Tages: Bush-protest op z’n Braziliaans


“Fora Bush” oftewel “Weg met Bush”: het stond afgelopen dagen op heel veel spandoeken tijdens grote anti-Bush-demonstraties in Zuid-Amerika. Het meest gedurfde protest kwam echter van deze dame. Op zijn Braziliaans, zullen we maar zeggen. Helaas kon de politie niet van haar afblijven. Hier trouwens foto’s van een grote demonstratie in Colombia.

 1. 1

  In Montevideo, waar ik nu voor een aantal maanden zit, was het het onderwerp van het weekend.

  Aan de ene kant zijn er veel mensen die het een grote eer vinden. Uruguay is een klein land en daar is men zich maar al te goed van bewust. Dit soort aandacht geeft Uruguay voor heel even weer het beetje glans van welleer, een glans die echter al jaren compleet verdwenen is.

  Daarnaast geeft het bezoek een bericht af naar Argentinie (wij wel, jullie niet, lekker puh), de grote broer waar men al maanden mee overhoop ligt vanwege een pulpfabriek, en naar de Mercosul die in een crisis verkeert. (Uruguay wil het recht hebben om bilaterale handelsverdragen af te sluiten buiten de Mercosul om)

  Aan de andere kant is er veel onbegrip. De huidige regering is een coalitie van linkse splinterpartijen, en de ene partij brengt meer begrip op dan de ander voor het bezoek. De Uruguayanen, een rustig vreedzaam volk, uitten dat in ellenlange toespraken en protestmarsen. De rellen worden geweten aan de Argentijnen die hier speciaal voor overgekomen zijn uit Buenos Aires.

  Zelf vond ik het eigenlijk één groot ongemak. De halve stad voor twee dagen afgezet, constant vliegtuigen laag over en in de media niets anders dan het bezoek.
  Maar goed, hij is vertrokken en alles is hier weer zoals het was.

 2. 2

  @1: Klinkt bekend in de oren (het ongemaak dan). Hier werd bij Bush’ bezoek ook de belangrijkste verkeersader afgesloten. Protesten daarentegen (tenminste binnen het gezichtsveld van de amerikaanse delegatie) waren verboden.

 3. 3

  Alweer bijna tien jaar geleden dat ik ‘sochtends in Montevideo wakker werd van stampende laarzen. Vanaf het balkon van mijn hotelkamer zag ik dat tanks en soldaten de starten vulden. Vliegtuigen kwamen vervaarlijk laag over. Even dacht ik middenin gescheidmaking te staan, totdat ik vernam dat het de viering van Onafhankelijkheidsdag was…