Fort Europa en de geschiedenis

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Boyard_%28fortification%29

ELDERS - Hongarije bouwt nu ook aan de Kroatische grens een hek

Na het sluiten van grensovergang met Servië proberen Syrische en Afghaanse vluchtelingen massaal via Kroatië en Hongarije verder te komen. Aanvankelijk sloot ook Kroatië de grens met Servië, inmiddels laat het wel mensen door. Die dreigen nu dan alsnog te stranden aan de grens met Hongarije. Tot nu toe worden ze daar direct op de trein gezet naar Oostenrijk. Als dat niet meer kan rest hen nog een weg via Slovenië. Maar die route is minder aantrekkelijk omdat dit Schengen-land, anders dan Hongarije en Kroatië vluchtelingen meteen registreert en dan lopen ze het risico dat aanvragen voor andere landen worden afgewezen. Een andere mogelijkheid is om naar Hongarije te reizen via Roemenië. Roemenië is net als Kroatië nog geen lid van de Schengen-zone. Hongarije wel, maar dat land registreert geen vluchtelingen en stuurt iedereen meteen door. Het heeft inmiddels wel afgezien van een voorlopige omheining (drie boven elkaar liggende rollen van “Navo-prikkeldraad”) aan de grens met Schengen-buurland Slovenië .

De toestroom van vluchtelingen houdt aan bij het toenemende oorlogsgeweld. Dagelijks arriveren nog steeds duizenden migranten met rubber bootjes in Griekenland vanuit Turkije die zich vervolgens in een gestage stroom richting Noord-Europa lijken te bewegen, schreef De Volkskrant gisteren. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staken in de laatste week van september gemiddeld 30 duizend personen de landsgrenzen over langs de zogeheten Balkan-route vanuit Griekenland. Als die bij het invallen van de winter op de Balkan vast komen te zitten is het leed niet te overzien, vrezen de hulporganisaties. Het is nu aan de EU om de vluchtelingen volgens de afgesproken verdeelsleutel te spreiden over Europa. Het verdelingsplan heeft niet de instemming van een aantal Midden-Europese landen alhoewel het in de praktijk wel de druk op die landen zal verlichten. Het is voorts nog de vraag of dit minimale akkoord over een gezamenlijk Europees beleid stand houdt nu de binnenlandse onrust over opvanglocaties in Duitsland, Nederland en andere landen aanhoudt.

Het beeld blijft chaotisch, in  alle opzichten. Met uitzondering van de Duitse premier Angela Merkel geven de meeste politici de indruk dat ze het ook niet meer weten. Tegenover de doelgerichte en vastberaden Syriërs die de oorlog in hun land ontvluchten staan ontredderde en kibbelende autoriteiten die geen antwoord hebben op een levensbedreigende situatie in de omringende landen. Wat is er aan de hand in Europa? Meer dan zestig jaar geleden verbonden alle lidstaten van de Verenigde Naties zich aan het VN-Vluchtelingenverdrag. Dat was vlak na de Tweede Wereldoorlog, die nog veel grotere vluchtelingenstromen op gang bracht dan we nu zien. In 1956 vingen westerse landen duizenden vluchtelingen op uit Hongarije na de bezetting van het land door het Russische leger. In 1961 stond de westerse wereld op zijn kop vanwege de bouw van de Berlijnse Muur. Vele dissidenten uit Oost-Europa en Rusland zijn sindsdien hier van harte welkom geheten. Evenals Spanjaarden, Grieken, Chilenen en anderen die het fascisme ontvluchtten. Bootvluchtelingen uit Vietnam zijn hier opgevangen.In de jaren negentig boden alle Europese landen gastvrije opvang aan vluchtelingen die aan de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië probeerden te ontkomen.

Europa is gebouwd op “Nooit meer oorlog”. Met muren en hekken die een vrij verkeer belemmeren hebben we ook afgerekend.  Hoe kunnen we dan nu oorlogsvluchtelingen stuk laten lopen op prikkeldraadversperringen? Het is buitengewoon treurig en beschamend voor beschaafde naties dat de Europese geschiedenis, internationale verdragen en basale mensenrechten op dit punt totaal worden genegeerd.

Het is ook misdadig de Balkanlanden en Griekenland op te zadelen met de gevolgen van het plichtsverzuim van de rijkere Europese landen. De Hongaarse regering en andere dwarsliggers mogen ook wel eens herinnerd worden aan hun geschiedenis. In het Europees parlement drong de liberale fractie deze week aan serieus werk te maken van de “stress-test” van de regering-Orbán. De grote fracties stellen zich terughoudend op. Van de partijgenoten van Orbán in de EPP is dat voorstelbaar, maar niet acceptabel. Dat de socialisten hierin meegaan is onbegrijpelijk.

Reacties (8)

#1 Joseph Morika

Met muren en hekken die een vrij verkeer belemmeren hebben we ook afgerekend“.

Met de binnengrenzen is afgerekend, jawel, maar daarmee is over de buitengrenzen nog niets gezegd. Waarom zou een willekeurige Europeaan er akkoord mee gaan om de binnen- én buitengrenzen op te heffen?

  • Volgende discussie
#2 lurker

Zou het niet gewoon komen omdat Europa nog steeds aan het opkrabbelen is van een economische crisis en de daaropvolgende bezuinigingspolitiek? In welvarende tijden waren de Syrische vluchtelingen misschien best welkom geweest, maar omdat het bovenop alle andere problemen komt (werkeloosheid, flexibilisering van de arbeidsmarkt, afbraak van sociale vangnetten) worden mensen bang.

Het is maar een theorie, maar ik kan me niet voorstellen dat de mentaliteit van een heel continent zomaar vanuit het niets verandert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

Angela Merkel weet het ook niet meer, aanvankelijk speelde zij Moeder Theresa en stak zij haar kop in het zand voor de gevolgen, maar nu de prognose naar 1.5 miljoen immigranten dit jaar voor Duitsland alleen al is bijgesteld kan zij dit niet langer volhouden. Natuurlijk zijn er altijd al vluchtelingen deze kant op gekomen en dat zal altijd wel zo blijven, maar in deze consistente aantallen is dat nog nooit voorgekomen en de problemen beginnen aan alle kanten onhoudbaar te worden. Daarbij zitten we nog met een groot deel van de vorige immigranten die nog niet zijn verwerkt, hoeveel Banlieu’s kunnen we er nog bij hebben voordat dat serieuze maatschappelijke onrust gaat veroorzaken?

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/08/refugee-crisis-germany-creaks-under-strain-of-open-door-policy

We moeten de Balkan landen ook niet opzadelen met de problemen, nog vluchtelingen stuk laten lopen op prikkeldraad, we moeten zorgen dat ze goed opgevangen worden in de regio. Dat is gewoon de enigste oplossing die op termijn houdbaar is, en langzamerhand is ook vrijwel de hele Europese politiek van links naar rechts hiervan overtuigd. Nu nog in de praktijk uitvoeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

Nee, er worden nog geen vluchtelingen in de regio opgevangen. Daarvoor hebben ze nu een speciaal gezant aangesteld, de heer Bram van Ojik, van een partij die juist de grenzen zo wijd mogelijk wil openzetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jos van Dijk

@2: De angst is absoluut een bron van verzet, al zie ik Europa niet als een arm continent. Maar waar komt die angst vandaan? In de jaren zeventig waren er meer terroristische acties in Nederland dan we ooit hebben meegemaakt sinds het einde van de oorlog. Kan me niet herinneren dat er toen zoveel angst was als nu. De angst wordt ook aangeblazen en door politici en media te serieus genomen, naar mijn mening. In elk geval is het nog geen aanvaardbare reden om mensen in nood met hekken en prikkeldraad tegen te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4:
Zo’n 95 procent van de ongeveer vier miljoen Syriërs die hun land zijn ontvlucht, bevindt zich in vijf landen: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 ed

@6
Turkije heeft veel meer ruimte dan wij . En deze vluchteling dan ?
Destijds was ze erg populair bij de VVD .. : https://www.youtube.com/watch?v=dkqlzk971UU

Volgens mij moeten ze daar in Den Haag maar eens een goede psycholoog in dienst nemen .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Nietingelogd

Het was gewoon wachten totdat er massaal misbruik van vrij verkeer werd gemaakt. De EU schijnt er nu (eindelijk) achter te komen dat ze die Griekse gatenkaas een keer moeten bewaken.

  • Vorige discussie