FNV gaat weer wat voor de leden doen en dat is wel nodig

DATA - Na jarenlang navelstaren tijdens een van de ergste crises sinds de jaren dertig, gaat de vakbond zich weer inzetten voor de leden. Dat wordt wel tijd. Wie kijkt naar het ledenverloop, ziet dat er urgentie is. De FNV heeft wel eens slechtere tijden gekend, maar inderdaad toch knap om in deze onzekere tijden zoveel leden te verliezen.

Het treurige is dat vooral jongeren zijn weggerend bij de FNV. Concurrent CNV heeft juist onder jongeren flink gewonnen de laatste jaren. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ben benieuwd of FNV ook een toekomst heeft.

 

  1. 1

    Dat er wat moet gebeuren is al jaren duidelijk, de demografie is tegen de vakbond, te veel leden gaan de komende jaren met pensioen.

    Door de democratische structuur van de vakbond is het beleid de afgelopen jaren te veel gericht geweest op behoud van verworven rechten en dus niet gericht op de behoeften van de nieuwe generaties werknemers.

    Zaken als de opkomst van de ZZP’er, het ontbreken van elke vorm van sociale zekerheid voor deze groep, het einde van het vaste dienstverband, het naderende einde van de CAO, en het gebrek aan keuzevrijheid over onder andere je pensioen, zijn zaken waar de vakbond wat mee moet.

    Maar wel zonder de rechten van de bestaande leden al te zeer aan te tasten, anders wordt het een bumpy ride.