Filibuster

Vanavond heb ik, dankzij een aantal tweets van Jonathan van het Reve, een klein uurtje naar PVV’er Leon de Jong zitten kijken en luisteren. Naast de laatste helft van Oranje op het EK 2012 was dit mijn tweede zenmomentje van de week.

Filibuster. Ik moest het opzoeken. De oorsprong is Nederlands. Vrijbuiter. Sinds 1851 wordt het woord gebruikt voor het extreem lang rekken van redevoeringen met als doel een wetsvoorstel te vertragen of te blokkeren. Er schijnen in het Amerikaanse congres wel eens telefoonboeken te zijn voorgelezen om een stemming over een wetsvoorstel maar lang genoeg uit te stellen.

Leon de Jong had het plan opgevat om ons, al filibusterend, mee te nemen in een geschiedenisles over het ontstaan van de AOW. Het begon ergens in 1904. De Jong sprak over de invaliditeitswet, maar kreeg het woord invaliditeit, de 74 keer dat hij het moest uitspreken, niet goed uit zijn mond. Invaditeit, zei hij meestal. Waar hij het precies over had, ik had geen flauw benul. Leon de Jong zelf had ook geen flauw benul. Hij bleef maar doorgaan, monotoon strompelend, zonder dat de woorden tot hem doordrongen, zonder dat de woorden tot mij doordrongen.

Hij deed me aan iemand denken. Camiel Eurlings, vermoedde ik. Het pafferig neefje van Camiel Eurlings dat maar niet wilde deugen.

Een paar keer werd hij geïnterrumpeerd. Al die keren gaf Leon de Jong geen antwoord op de vragen, maar zei hij dat hij bezig was de AOW in een historisch perspectief te zetten en verwees hij voor het standpunt van de PVV naar zijn collega de heer Van den Besselaar die na hem zou gaan spreken. Hij wilde zijn betoog graag voortzetten om niet onnodig veel tijd in beslag te nemen. Ja, gevoel voor humor hebben ze wel bij de PVV. En ze kennen hun beperkingen. Want dat Leon de Jong niks te zeggen had over de AOW, dat wist Leon de Jong zelf ook wel.

De dappere Gerdi Verbeet bood De Jong nog ‘stofwisselingsmogelijkheden’ aan. De Jong trapte er niet in.
“Ik ben bang dat mijn tijd door loopt als ik nu naar de wc gaat.”
“Dat zou inderdaad zomaar kunnen gebeuren”, zei Gerdi.
Leon de Jong hakkelde en spartelde verder. Als een vis op het droge.

Het venijn zat ‘m in de staart. Uit het niets kwamen daar, op dezelfde ongeïnteresseerde en onbeholpen toon, Mohammed en Fatima om de hoek kijken die onze sociale voorzieningen doelbewust uitholden waardoor Nederland nu islamiseert en zich kan opmaken voor het duizendjarige kalifaat. Gelukkig was er ergens in de jaren ’50 ene Drees. En gelukkig is er nu de PVV. Om de rug recht te houden.

 1. 1

  Je kunt over élk onderwerp één A-viertje tekst maken, en dan heb je dat onderwerp behandeld. Punt. Een paar vragen erover, maar dan ben je klaar. Wat de Kamer nu meteen zou moeten doen, is deze zinloze onzin stoppen, door per fractie maximaal 10 minuten spreektijd af te spreken.

 2. 2

  Naast de PVV hadden gister ook de PvdA en de SP uren spreektijd aangevraagd. Opvallend is dat de samenwerking tussen vooral de SP en de PVV steeds inniger wordt, op sociaal terrein, maar ook op financieel gebied, anti Europa en defensie kunnen deze partijen het tegenwoordig uitstekend met elkaar vinden. Via de SP zit ook de PvdA driekwart aan het clubje vast. We hebben nu een samenwerking van drie socialistische partijen, waarvan er 2 nationalistische trekjes hebben. Feitelijk hebben we hier politiek en geschiedkundig gezien dus de geboorte van de eerste echte bruine samenwerking. Jammer dat dit historische feit door Sargasso volledig over het hoofd word gezien en dat het alleen maar gaat over een lang betoog van de PVV.

 3. 3

  waarvan er 2 nationalistische trekjes hebben

  Die kan je vast wel even duiden?

  Het valt me de laatste tijd nogal op, dat jij tracht de SP te framen alsof deze partij https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme is i.p.v. https://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme . En dat de SP, volgens je eigen woorden, een “zuster-partij” van de PVV zou zijn.

  Jammer dat dit historische feit

  Historische feiten, heb je niet.

  -bewust 2 x een URL in de tekst geplakt, om het wezenlijke verschil tussen het Socialisme en Nationaal-socialisme aan te geven. Ondanks dat vrijwel iedereen dit verschil wel degelijk erkent..Althans, iedereen met een beetje historisch & realistisch besef. Iets wat je, bijvoorbeeld, bij de PVV-adepten amper terug zal zien..

 4. 4

  Je moet niet Anton B reageren. Hij draait deze zelfde plaat te pas en te onpas. Volgens mij vooral als zelflegitimatie, om die echt Bruine samenwerking van de afgelopen anderhalf jaar naar de achtergrond te (ver)werken.

 5. 5

  De PVV heeft socialistische praatjes, maar als het erop aankomt, is het nog steeds de fascistische rechtervleugel van de VVD. Je moet niet letten op wat ze zéggen, maar wat ze stémmen.

 6. 6

  Dat de PVV zgn. socialistische praatjes heeft, komt enkel door de draai die o.a. Martin Bosma tracht te geven aan het Socialisme en het Nationaal-socialisme. Verkrachten van geschiedenis is deze walgelijke klootzak & ander extreem-rechtse idioten (Hoi Anton B) niet vreemd.

  Die ‘praatjes’ komen voort uit het SP-programma, welke de PVV misbruikt, om (enkele) Nederlanders te misleiden/ stemmen van onwetenden naar zich toe te trekken. Zie in dit verband ook de recente opmerking(en) van voormalig PVV-medewerker (leden kent de PVV niet) Hero Brinkman, over de PVV.

  Dat de PVV vooral met de VVD meestemt, heb je gelijk aan.

  (Het grappige is, dat er enkele VVD-stemmers zgn. op de PVV willen gaan stemmen 12/9. Waarmee ze dus, uiteindelijk, voor het Socialisme stemmen, zoals daadwerkelijk uitgedragen door de SP.)