Feyenoord: Pijffers, Beukenkamp en Fühler

Feyenoord logo (Foto: Flickr/stefanoost)

De kogel ging dan eindelijk door de kerk: trainer Gertjan Verbeek vloog de laan uit bij Feyenoord, in zijn kielzog gevolgd door technisch directeur Peter Bosz. Sinds het laatste kampioenschap in 1999 en de UEFA-cup in 2002 won de sympathieke club niks meer (die ene KNVB-beker tellen we niet mee), maar onder Verbeek werden de resultaten zelfs nog slechter. En sfeer scheen er überhaupt nooit geweest te zijn.

Nu iedereen speculeert over welke trainer er uit de rolodex komt rollen (de werkloze Koeman, de perfecte ad interim Beenhakker of toch ideale schoonzoon Mario Been) ga ik een paar verrassende namen noemen: Pijffers, Beukenkamp en Fühler. Maar dat zijn helemaal geen trainers, zult u zeggen. Kom ik zo op.

Feyenoord glijdt al jaren langzaam weg uit de top. Hoewel veel mensen anders beweren ligt dat volgens mij vooral aan de kwaliteit van de spelersgroep en veel minder aan de trainer die je ervoor zet. Een mogelijke oorzaak is dat Feyenoord voor een topclub zo arm als de ratten is en dus geen toppers kan halen. En het voelt ook nog eens de hete adem van een kwalitatief sterke subtop in de nek. Maar hoe krijgen minder kapitaalkrachtige clubs als AZ, FC Twente, Groningen en Heerenveen dat dan voor elkaar? Door goed te scouten.

Heerenveen lette al goed op Scandinavië maar is de laatste jaren ook zeer succesvol in de rest van Europa (denk aan Alves, Sulejmani en de niet lang meer te behouden Pranjić). Leverde afgelopen zomer 23 miljoen op, net iets meer dan PSV verdiende. Wie kunnen we daarvoor verantwoordelijk houden? Hoofdscout Bert Pijffers.

Een succesvol middel bij FC Groningen is het spelersfonds. Investeerders leggen geld in dat gebruikt wordt om spelers te halen; bij winst pikken zij een flink graantje mee (35% van de winst). Dat hoge percentage is natuurlijk omdat de meeste transfers helemaal niet veel opleveren en spelers ook wel mislukken. Niet bij FC Groningen: daar leverde het fonds dusdanig veel op dat het percentage naar beneden werd bijgesteld (Ajax kwam even langs en haalde Suárez, Silva en Lindgren; PSV pikte Nijland op). Wie kunnen we verantwoordelijk stellen voor dit succes? Hoofdscouts Roy Beukenkamp en Grads Fühler. En wat verdienen scouts? Een schijntje.

Mijn tip aan Feyenoord dus: investeer slim, koop scouts.

 1. 1

  Feyenoord heeft ook een spelersfonds, heeft scouts die er toch wel kijk op hebben, maar het probleem ligt toch bij de technische staf. Een mix van oude. op hun retour zijnde, niet zo gemotiveerde spelers en te jonge talenten, die tegen die oudere spelers (moeten) opkijken brengt geen succes. In feite draagt niemand werkelijk het team. Ik herinner me nog een heel oude crisis. Tegen de jaren zestig, toen profclub Scheveningen werd opgekocht door de Rotterdammers. Ze kwamen er toen ook bovenop.De economische crisis kan in hun voordeel gaan werken, want talent brengt Rotterdam e.o. genoeg op.

 2. 3

  Hoeveel spelers zijn door Heerenveen gescout en na enige jaren afgeschreven en verdwenen! Vele tientallen. Heerenveen kan en hoeft geen kampioen te worden en scout voor het doorverkopen. In de vele tientallen zitten altijd wel enige voltreffers. En dat nog onder voorbehoud, want wie hoort nog iets positiefs van bijv. Alves en anderen. Sulejmani moet zich nog maar gaan bewijzen.
  Feyenoord moet altijd voor het kampioenschap gaan. Dat houdt in dat de talenten uit de eigen opleiding moeten komen en de aankopen bepalen of er werkelijk voor het kampioenschap gegaan kan worden. De talenten die erg goed zijn, kunnen niet behouden worden zie van Persie en Kalou; de anderen hijsen het niet op korte termijn en worden verkocht aan de subtop. Een aantal halen na enige tijd toch de top.
  Feyenoord scout niet om het doorverkopen. Dat is niet hun streven.

 3. 4

  Het gaat om de kosten-baten verhouding en die ligt hoog, want die spelers kostten een prikkie.

  Iedere club scout om door te verkopen, behalve die paar superclubs als Real Madrid.

  Als je als Ajax 20-40 miljoen voor een speler kunt krijgen wil je hem maar wat graag verkopen, en heb jij een dikke portemonnee, zie bv. Sneijder en Huntelaar. Doe dit stelselmatig en je begroting kan groeien.

  En dan verkopen ze niet door, dan heb je in elk geval wel goede spelers in je elftal.

 4. 6

  Kom net terug van de R’damse centrummarkt (chorizo, olijven, oude kaas bij de Jong …) en daar was de stemming ook zeer bedrukt na alweer de zoveelste nederlaag van F dit seizoen (het natte koude k*tweer zou ook een oorzaak kunnen zijn natuurlijk).

  Moest wel ff de kop van dit artikel 2x lezen (Fühler), dat was Verbeek wel een beetje (l=r) maar ’t huidige sentiment van de supporters (me to maar niet meer zo fanatiek, paar keer p/j naar de kuip) tegen de spelers en voor de ex-trainer begrijp ik wel.

  Volgens mij beter om eerst Beenhakker en/of van Hanegem seizoen te laten afmaken en daarna kan Been volgend seizoen kampioen worden, desnoods in de Jupiler league, na eerst wat omhooggevallen figuren als Lucius de deur te hebben gewezen.

  @1 toen profclub Scheveningen werd opgekocht door de Rotterdammers
  Dat wist ik niet. Dacht altijd dat Holland Sport eind jaren zestig gewoon was gefuseerd met ADO (is ook zo), maar hier lees ik idd dat HS half jaren ’50 werd opgekocht door F (toen Feijenoord de hele club opkocht om zich zodoende een plek in de Hoofdklasse te verzekeren).

  link (lukt niet goed vanwege [cid]) = http://www.dehaagsevoetbalhistorie.nl/?pid=17&clubs%5Bcid%5D=138

 5. 7

  Door zich niet te plaatsen voor de Champions League verliest Ajax ongeveer hetzelfde bedrag. Dus de kosten-baten verhouding is laag. Natuurlijk verkopen ze de speler als ze zulke bedragen kunnen vangen. Want binnen is binnen en het is altijd de vraag of ze met diezelfde spelers hoog in de Champions League kunnen eindigen.
  Als ze niet verkopen, komen ze in de problemen.
  Met de spelers die ze nu hebben, kunnen ze internationaal geen hoge ogen meer gooien. Dit geldt voor elke Nederlandse club
  Kalou is geen gescoute speler, maar de broer van. Jong aanbevolen en goed bevonden.
  Voor Heerenveen is de Uefa-cup al een bonus. De opbrengst van de verkopen is voor versterking van de organisatie en opleiding (aantrekken van vele jeugdige talenten).

 6. 8

  @6
  Bedankt voor de link. Bij veel van deze wedstrijden ben ik aanwezig geweest.
  Nostalgie. Met de broer van Sjaak Roggeveen heb ik in een andere sport veel duels uitgevochten. Arie de Wit was onze melkboer (kwam aan de deur).

 7. 9

  @6: eens met Beenhakker en dan Been zonder hakker. Goed voor de continuiteit zeg maar.

  @7: Ik snap je betoog, maar niet waarom dat een tegenwerping tegen mijn betoog zou zijn. Spelers beter maken en verkopen levert geld op, CL missen kost geld en moet je dus niet te vaak overkomen.

  Ik had het overigens over de oudere broer van ;)

 8. 10

  @9
  Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben om iets je tegen te werpen. Je moet het maar zien als aanvulling en verdieping. Als ze geen spelers weten beter te maken dan is het snel afgelopen met het Nederlandse voetbal en de clubs. Nog steeds behoren een paar voetballers tot de top van de wereld en de clubs hebben daar hun financiele voordeel van. Ook de clubs eronder vanwege de doorstroming.
  We zullen pas weer mee gaan doen, als de oneerlijke concurrentie aangepakt gaat worden. In feite zijn Ajax, Feyenoord en andere Nederlandse clubs veel gezonder dan de clubs in Spanje, Engeland en Italie. Dit vanwege de toegestane onverantwoordelijke schuldenlast.

 9. 11

  @5

  Kalou is ook geen scoutingsproduct. Eerder een gelukstreffer. Hij kwam mee met zijn oudere broer. Zelfde als Emmerton, kregen ze gratis (of iig goedkoop) bij de aankoop van Stephen Laybutt (nooit meer wat van gehoord), Emerton speelt nu in de Premier League.

 10. 13

  @12
  Zit er niet in. Te slap en verdedigend te slecht. Misschien op afdelingsniveau. En die jonge spelers hebben geen idee wat dekken betekent.

 11. 15

  Feyenoord had bijna gezorgd voor een links kabinet. Marijnisse en Bos allebei fan, Halsema niet. Ze hadden voor de laatste verkiezingen gewoon gedrieën op de tribune moeten zitten. Eenheid en niet links kanibalisme.