Fenologisch gezien volledig naar de klote

niet in 2005 “Zie de maan schijnt door de bomen…” zongen wij vroeger als rond half november Sinterklaas weer in het land was. Maar voor kinderen anno 2005 moet deze tekst onwaarschijnlijk overkomen. Veel bomen staan immers nog vol in het blad en vertonen zelfs nauwelijks herfstkleuren ?! September en oktober waren veel warmer dan normaal en dat heeft ook voor de fauna allerlei gevolgen: door het hele land worden jonge eendjes, futen en zwanen gesignaleerd. Vlinders vliegen half november nog volop rond en bezoeken bloemen die al voor de tweede of derde keer in bloei staan. De Natuurkalender zet deze ongewone fenologische waarnemeningen op een rijtje: Gevolgen warme herfst voor natuur in beeld (Natuurkalender)

 1. 2

  Met het verschuiven van dit soort biologische klokken zullen er ongetwijfeld ook vreemde dingen met ziekteverwekkers gaan gebeuren. Als het de H5N1 niet is, dan is het wel wat anders.

 2. 6

  Toen de “hockeystick” werd aangevallen door die twee economen (!) McIntyre en McKitrick heb ik ‘ns naar de grafiek die zij ophoestten gekeken en mijn conclusie was dat er veel te veel naar feitelijke temperatuur wordt gekeken en helegaar niet naar ΔT. En dat laatste viel me op aan beide grafieken: De grafiek in de laatste halve eeuw heeft de grootste stijlte in beide gevallen! Mijn conclusie was dan ook dat er iets ernstigs aan de hand is.

  http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=19760

  Het is de snelheid van de temperatuurverandering die zorgen baart, niet de feitelijke temperatuur. De snelheid van de varandering, ΔT dus, is zo groot dat de natuur zich slecht lijkt aan te passen.

  http://www.newscientist.com/channel/life/dn8287.html

 3. 8

  @Pelayo: Daar denken ze zelf toch anders over, zie Climate Audit. Wat mij opvalt aan deze hele hockeystick affaire is het gebrek aan respect over en weer. Geef Steve McIntyre toch een kopietje van je scriptje, mr. Mann. Kan ‘ie daar niet meer over zeuren…

 4. 10

  Het klimaat-debat is volledig gepolitikiseerd, net als het GMO-debat. Nuchtere feiten doen er niet meer toe, het gaat om het kamp waar je in zit of waar men je in plaatst. Daarom zijn deze discussies zo fel en vruchteloos.

 5. 11

  @Carlos en ook phonkee

  Gezien die humorloosheid, en gezien het feit dat het alweer vrijdag is juich ik elke global warming toe aangezien dat betekent dat deze mevrouw (NSFW) tenminste er van weerhouden wordt om dikke vormeloze truien aan te trekken.

  Burn that coal!