1. 6

  @parallax
  Wat je ook van Groen Links en haar leiders mag denken, jou opmerking is wel zo een beetje hoe men in NL omgaat met betrokken, kritische mensen: het leven onmogelijk maken en vervolgens zo hard mogelijk afzeiken en de prullenbak in.

  Ik stel me zo voor dat jij eigenlijk alleen vanachter je bureautje en je computertje meedoet met de democratie. Een nietszeggende, niets bijdragende zeurkous. Zeker PVV.

  Of ben je het ironie- cq het ik-meen-het-eigenlijk-niet-teken vergeten?

  Kloothommel.

 2. 7

  The queen is dead, long live the queen. De opvolgingskwestie dan….is het een idee om op Sargasso een profiel voor de ideale opvolger v/m bij elkaar te bloggen? Een top tien van aandachtspunten?

 3. 15

  Maar even voor mijn beeldvorming. GL heeft in hun statuten dat een fractievoorzitter maximaal 3 termijnen zitting mag nemen en Femke had voor de huidige (4e) termijn dispensatie van de partij? Chapeau voor de mate van democratie binnen GL.

 4. 19

  @15 Halsema en Van Gent hebben dispensatie gevraagd en gekregen, volledig volgens de mogelijkheden van de reglementen. Inderdaad chapeau voor democratie binnen GL dus.

  Wat betreft de opvolger: het lijkt me voor de hand liggen als het een Tweede Kamerlid is, want die heeft dan een paar jaar (of korter als de PVV’ers zich niet beter gedragen…) de tijd om zich te profileren. De voor de hand liggende opties zijn dan Jolande Sap en Tofik Dibi. Sterk voordeel van Dibi boven Sap is dat Dibi actief twittert en Sap niet :)

 5. 20

  Dibi lijkt mij nogal jong voor een fractievoorzitter. persoonlijk zou ik liever iemand zien met wat meer levenservaring. Dat gezegd: ik ben geen lid, dus wie ben ik om te kiezen?

 6. 27

  @25: Zou ik op zich wel toejuichen, mensen zoals zij die voor de rechtsstaat willen vechten zijn momenteel hard nodig, gezien de verBerlusconisering van de Nederlandse politiek. Al betwijfel ik of ze voor veel zetelwinst zal zorgen. Ze is van buitenlandse afkomst en komt erg intelligent over. Daarmee scoor je tegenwoordig niet bij het volk.

 7. 28

  @27: Ze moet toch alleen aansluiten bij de GL kiezer? En dat zijn volgens mij stuk voor stuk mensen die nog liever levend in olie worden gekookt dan zich identificeren met ‘het volk’.

 8. 30

  @28:
  Bij voorkeur is die groep GL kiezers groter in de toekomst. Ben zelf een fan van Femke Halsema, maar ze is wellicht wat te ‘snobistisch’ in de ogen van Henk en Ingrid.

 9. 31

  @28: “Ze moet toch alleen aansluiten bij de GL kiezer”

  Ja, als elke kiezer een GL kiezer is, nee als “de GL kiezer” alleen de mensen betreft die in hun hele leven alleen maar GL hebben gekozen. Mij dunkt dat je bij verkiezingen graag zoveel mogelijk stemmen wint en dus in principe elke kiezer als een potentiële kiezer op jouw partij beschouwt.

  Daarnaast GL moet het hebben van kiezers met een beneden-gemiddeld inkomen (in weerwil van het elitegezwets dat je van bepaald mensen over GL hoort). Gezien de standpunten hebben Henk en Ingrid ook baat bij een stem GL (veel meer dan bij een stem op VVD of PVV), maar het is het imago van GL als “partij voor interlektuelen” dat veel mensen ervan weerhoudt om op GL te stemmen.

 10. 32

  Ik denk dat Henk en Ingrid inderdaad geen potentiële GL-kiezers zijn. Ik kan me niet voorstellen dat een potentiële GL-kiezer zich zou laten afschrikken door een Duitse per se.

  Onder de wat jongere (nieuwe) kiezers moet GL, schat ik zo in, vooral concurreren met de SP, en in mindere mate met PvdA en D66. En onder de wat oudere jongeren alleen met de PvdA en D66.

 11. 35

  @30, 31: Ja dUH, potentiële kiezer dan. Maar ik neem aan dat niet tornen aan bepaalde principes (*proest*) voor GL een unique selling point is.

 12. 37

  Onder de meeste GroenLinksers was het al lang duidelijk dat dit echt de laatste termijn zou worden voor Halsema. Ze heeft al een keer dispensatie gekregen en nog een keer dispensatie zou wellicht moeilijker worden. Wel goed dat Halsema dit vroegtijdig aangeeft, zodat er genoeg tijd is om te zoeken naar opvolging.

  Hopelijk wordt Femke Halsema opgevolgd door iemand die meer uit de linkerkant van GroenLinks komt. Halsema heeft natuurlijk nooit echt iets met links gehad. Nog een keer een D66’er als lijsttrekker kan wat mij betreft GroenLinks niet aan. Dan zal er op termijn nog maar één linkse partij overblijven in Nederland en dat is een partij waar een groot deel van links Nederland zich om verschillende redenen niet in thuis zou voelen.

 13. 38

  Dames/Heren..deze vechter heeft er genoeg van en wil wel eens lekker leven. No more no less.

  Ik vond haar top. “eerbiedig buigt”

  Deze dame hat “het” door. Er is geen links blok te vormen, at this time, de pvda moet zich herrangschikken…duurt even.

 14. 39

  Halsema heeft zich wat mij betreft bewezen als een waardige opvolger van Rosemüller. Ik had er een hard hoofd in, maar het is haar gelukt om uit zijn schaduw te treden. Ik vind het begrijpelijk dat ze er mee ophoudt, en het is jammer voor haar en haar partij dat de regeringsdeelname via Paars+ mislukt is.

  Ik ben heel benieuwd naar de opvolger. Het is voor Groenlinks niet de hopen dat dat Dibi wordt.

 15. 42

  @41: daar sta je niet alleen in, vrees ik voor GL. Haar opvolgster of opvolger krijgt het zwaar, met name ook omdat moet worden bepaald hoe moet worden omgegaan met de verschuiving naar het midden, zonder de linkervleugel te verliezen.

 16. 43

  CaAl: Sterk voordeel van Dibi boven Sap is dat Dibi actief twittert en Sap niet :)

  Ik vind dat juist een sterk nadeel als een politicus zich met dat soort kinderachtig gedoe bezighoudt. La Halsema zij het vergeven, maar alleen vanwege haar overige kwaliteiten.

 17. 44

  Voor mij is het 99% zeker dat de aanstormende Yolande Sap de nieuwe Femke wordt. Mijn enige argument is: haar uiterlijk. En ik ga er graag een weddenschap voor aan. GL is slim genoeg om in te zien hoe de femke-factor heeft gescoord. Dat gaan ze echt niet met Dibi of Duyvendak weggooien. Tenminste dat leek mij sterk.

 18. 46

  @44/45: een uitstekend CV met het vlekje Hogeschool InHolland erop, niet echt een instituut waar je mee geassocieerd wilt worden. Bestuurlijk drama en wat de onderwijskwaliteit betreft een alom erkend dieptepunt. Verder blijft onduidelijk of ze een gezin heeft en is ze bij komende verkiezingen 48 of nog ouder. Niks mis mee, maar geeft wel een heel ander gezicht aan GL dan Femke Halsema deed. Persoonlijk vind ik het een pre dat ze geen 700 nevenfuncties heeft.

 19. 47

  @ 44,

  Ten eerste schrijf je Jolande Sap met een J (en met een -olande Sap natuurlijk, maar daarover leken we het al eens), en ten tweede vind ik dat Britta Böhler het (ook) qua sex-appeal (met gemak) wint van Sap.