Feit of fabel: investeringen van pensioenfondsen

ANALYSE - Pieter Omtzigt (CDA) gaf op Twitter aan dat Nederlandse pensioenfondsen voor minder dan 15% in Nederland zitten. Dat was volgens hem tien jaar geleden ongeveer 50%. (bron) Is dat waar? Ja en nee.

‘NL pensioenfondsen zitten voor minder dan 15% in NL.’

De Nederlandsche Bank  publiceert gegevens over de ‘uiteenzettingen van Nederlandse financiële instellingen in het buitenland. Volgens DNB beheerde Nederlandse pensioenfondsen in het tweede kwartaal van 2012 (meest recent beschikbaar) 950 miljard euro. 133 mld euro daarvan ‘zat’ in Nederland, dat is 14%.

 ‘Was tien jaar geleden ongeveer 50%.’

Uitleg

Het CBS publiceert historische gegevens over de beleggingen van pensioenfondsen. Het CBS onderscheidt verschillende categorieën van beleggingen, de belangrijkste zijn ‘aandelen’ en ‘obligaties’, overige categorieën zijn onder andere vastgoed en hypotheken.  Deze categorieën worden weer verdeeld naar binnen- en buitenland.*

61% van de totale beleggingen van pensioenfondsen was in 2002 in het buitenland belegd. Het percentage beleggingen in Nederland bedroeg dus 39% en geen 50%.

In het kader van de huidige discussie (moeten pensioenfondsen investeren in snelwegen / scholen?)  is het belangrijk om te realiseren dat pensioenfondsen eerder niet dit soort projecten investeerden, maar in Nederlandse bedrijven via obligaties en aandelen (nog even los van staatsobligaties). Veel van dit soort bedrijven (met hoge omzet) opereren wereldwijd.

* Het CBS rekent investeringen in Nederlandse beleggingsinstellingen tot binnenland. Deze investeringen komen echter niet allemaal in Nederland terecht, DNB noemt dit look through (.xls)

Reactie Pieter Omtzigt
Ongeveer vijftien jaar geleden werd dik 60% van de tegoeden van de pensioenfondsen in Nederland aangehouden. Dat is toen de euro geïntroduceerd werd (eerst alleen giraal, daarna ook met contant geld) heel snel afgebouwd naar 30-40% en daarna zelfs verder naar nu 15%. Ik had dus vijftien jaar in plaats van tien jaar moeten tweeten.

 Percentage beleggingen in het buitenland:

Bronnen

CBS

BNR

DNB

Via The Fact Club.

 1. 1

  Muggeziften. In dit soort vergelijkingen is het niet relevant of het nu 10 of 15 jaar geleden is.

  Als NL-burger zie ik ze liever investeren in NL, maar als iemand die binnenkort met pensioen hoop te gaan ben ik wel blij. De populisten hebben ons land zo in de financiële afgrond.

 2. 2

  @1: Ik vind het anders toch heel ruiterlijk van Omtzigt dat hij zijn vergissing toegeeft. Verder vind ik (alleen al gezien de genoemde invoering van de euro tussen beide momenten in) het verschil tussen 10 en 15 jaar in dit geval wel degelijk relevant.

 3. 3

  Ja, met zo’n parlement dat de regering al sind Rutte 1 helpt de economie naar de volgende dip te leiden om de heilige maar idiote 3% grens te halen, met zo’n beleid gaat elk weldenkend mens zijn beleggingen in dit land afbouwen. Die renderen nl. niet.

 4. 4

  @2 De Euro is ingevoerd in 1998 en toen kwam inderdaad de grote sprong, maar er is iets raars. Beter gezegd: er zijn meer dingen raar.

  1. Ze beginnen te linken naar een stuk van DNB. Met de beste wil van de werled kan ik niet de cijfers daarin terugvinden die genoemd worden.

  2. Vervolgens wordt voor de historische gegevens verwezen naar het CBS en daar wordt dan ook de grafiek van gemaakt over 2002.

  Dan vroeg ik mij af of het nu zo was dat de CBS-data ophield in 2002 want waarom verschillende bronnen gebruiken?
  Die data houdt inderdaad niet op en loopt t/m 2011: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70054&D1=0,24,34,45,53,69,87,92,98&D2=1&D3=a&HDR=G2&STB=G1,T&VW=T

  Ik kan de cijfers over 2002 van de grafiek inderdaad terugvinden in de cijfers van het CBS, maar het grappige is dat als je een zelfde grafiek over 2011 zou hebben gemaakt dan kom je uit op 43% investering in het buitenland. Dus bijna weer terug op het niveau van 1998!
  Nu noemt het stuk wel de look through, maar was die er dan ook niet 10 jaar geleden?

 5. 10

  @8
  Als ik de site van DNB raadpleeg dan kan ik niet verder terug dan 2008 als ik er al zin in had dit uit te zoeken. Zoals u misschien weet is DNB zijn toezichthoudende taak pas serieus gaan oppakken sinds 15 september 2008. Relevanter is natuurlijk de huidige situatie. Ook nu is het inzicht in de look thru nog onvoldoende en ontbreekt b.v. Informatie over de derivaten, zoals ik in de link aangaf.

 6. 11

  @9
  Dus jij beweerd werkelijk dat het verstandig is om als staat geld te gaan lenen om hiermee de investeringen van pensioenfondsen rendement uit te laten keren?

  Stop het dan meteen in de pensioenpot.

 7. 12

  @ 11
  De staat heeft al 370 mld. in pensioenfondsen belegd omdat ze daar nog een belasting claim op heeft. Jaarlijks maakt hij hierop 6 mld. netto rendement. We hoeven dat niet te overdrijven te meer daar elke zeggenschap op het beleggingsbeleid ontbreekt.

 8. 13

  @11: Nee hoor, dat wil ik helemaal niet beweren . Ik was gewoon benieuwd waarom je zegt dat ‘niet zo hoort’, is dat vanuit praktisch of moreel oogpunt?

 9. 14

  Ik mag hopen dat mijn pensioenfonds mijn zuurverdiende centen niet in Nederland belegt. Als ze het in Nederland beleggen weet ik zeker dat er tegen de tijd dat ik met pensioen ga weinig meer van over is.

 10. 16

  Het pensioengeld wat nu via de trojka loopt gaat via rentes uit zuid Europa naar multinationale bedrijven die investeren in China . Duitsland verdient via de trojka nog het meest van de EU landen aan rentes op leningen aan zuid EU (zie bbc ).
  De crisis is hier bewust gecreëerd en ook de kleine ondernemer-liberaal betaald de rekening .
  We moeten immers concurreren met lage lonen landen .
  Banken worden geherkapitaliseerd maar het wordt toch echt tijd dat de Nederlandse burger wordt geherkapitaliseerd .