Fatima uit Milner reclame gesneden

Brekend nieuws van de Twitters: de beeldschone Fatima is uit de Milner kaasreclame gesneden! Hup, weg, verdwenen, van je jalla jallla desaparecido und verschwunden!

Fatima was de pittige multikulti flavour in de oerhollandse kaasreclame vol stoere boerenbinken en roomblanke dochters. De commercial verhaalt over de ‘ideale wereld waar Nederland nog een groot dorp was’. In de ideale wereld eten we -volgens Milner- allemaal vetarme kaas en daarom zien alle boerinnen eruit als Sietske of Wietske, Wobke, Liefke …of Fatima. Maar die laatste mag dus niet meer op nationale televisie. Gelukkig hebben we Youtube nog…

Toeval bestaat niet. Op 14 oktober stapte het omstreden gedoogkabinet naar buiten voor de bordesscène, op 17 oktober droeg de Duitse Bondskanselier het multi-culturalisme ten grave ..en één dag later volgt de eerste melding over de verdwijning van Fatima?! Overigens is Olympisch medaillewinnaar en houder van een Fries paspoort: Rintje Ritsma er ook uitgeschaatst. Reclame Code Commissie, Milner, Mark en Angela: doe eens uitleggen?

Maarrrrrr….. is het allemaal wel zo erg als dat het lijkt? De door de buitenwereld opgehitste aangespoorde blogger van dit postje heeft nu al een donkerbruin vermoeden dat het gaat om een onschuldige standaard inkorting van een bestaande reclame. Dat gebeurt wel vaker. Geen paniek dus, gaat u gerust weer door met uw werk, als u: ambtenaar, ngo-er, kunstenaar tenminste nog werk heeft..?

 1. 2

  Dat zeg ik, maar check die paniek op de twitters dan?
  Overigens hadden ze ook voor een Wiebke of een Wobke kunnen kiezen. Het zijn gevoelige tijden.

  ..en omgekeerd check die eerste reactie bij Youtube van de heer of mevrouw ‘SluipMaffia’ :
  “Wtf?? echt zo van laten we fatima erin zetten anders voelen buitenlanders zich uitgesloten :S”

  dat taalgebruik… “de BUITENlanders voelen zich BUITEN gesloten” tsss….

 2. 6

  @2: Eh ik geloof zelf ook niets van mijn #1 argumentatie hoor. Ik denk eerder kwestie doelgroep. Ouderwets aangeprezen kaas, typisch iets voor de dorpsbewoners. En die moeten niets hebben van Fatima’s. Stel je voor die komt de schoonzoon wegkapen van Sietske!

 3. 15

  He, ik ben ineens in dumpert.nl beland. Of gaan we hier ook al mokkels afkraken als ze niet Heidi Klum, maar dan met een forse cup C (staand maar wel echt) zijn?

 4. 20

  Komaan..kaas is niet Halal in wezen. Stremsel uit niet-islamitisch geslachte kalveren..vandaar.

  Er kwamen protestbrieven naar Milner vanuit de islamonderbuik.

  Zelf gehoord bij het halalkoffiepunt.

 5. 24

  Ik spaar ze nog steeds om in A’dam ze uiteindelijk in te leveren tegen dingen die later op koninginnedag te koop staan, niet worden verkocht in dan in de vuilisbak belanden:)

  ps Carlos: onlangs ergens in een mediterraan land..daar kon je van Nelle koffiebonnetjes kopen, voor bijna niks, ze roken naar koffie ook!

  Dank voor je scherpe posts btw..echie.

 6. 26

  @25 Moreira de Melo is toch die bokkenpoot die voor de kost kinderen naar de pokerzolder lokt? Daar wil ik geen kaas van gegeten hebben.

 7. 28

  En Milner is geen feta en Fatima ff niet de Ali B. van de reclame…om marketingtechnische redenen heeft men achteraf het spotje zo zuiver als maar mogelijk bij de kernboodschap willen brengen. Leidt teveel daarvan af in deze woelige tijden…maar wat heeft Milner zélf verklaard? Kan iemand ff bellen?

  Ik ben overigens ook wel eens op zo’n kaasboerderij geweest, komt niet in de buurt van die reclame en moest toch écht zo’n lullige plastieken muts op onder het afkarnen. En toen ik tegen die vrouw met dat snorretje die daar al stond te roeren zei dat ze dezelfde onderarmen had als die Oost-Duitse kogelstootster op tv…ging die karnspaan opeens in die ketel tekeer joh en Jij, ja jij daar JIJ KRIJGT GEEN KAAS…

  “Ideale wereld waar Nederland nog een groot dorp was” me zolen…laat U toch niet iedere keer weer in de maling nemen mensen.

 8. 29

  Jammer hoor, maar Fatima was dan ook veel te mooi voor een smakeloze kaas die alleen met een aanhanger vol ‘lekkere wijven’ is te verkopen.

 9. 32

  @ 31: Eén van de meer relevante reacties daarop is dat jij hier de eerste bent die het word “moslim(a)” gebruikt, en de tweede die het woord “moslim(a)” of “islam” bezigt, na iemand die op dit weblog beroemd is vanwege het in jaren nog nooit hebben achtergelaten van enig inhoudelijk relevant commentaar.

 10. 33

  De echte Kaasboerinnen zien er wel anders uit, de reclame daar trap je toch niet in, maar als het helpt om mensen aan bio kaas met vegetarisch stremsel te helpen mag het toch?

 11. 34

  @33: Hoezo die zien er wel anders uit? Dadelijk ga je me zeker ook nog vertellen dat ze niet met pollepels in een grote ketel staan te roeren op de boerderij.

 12. 37

  Het gaat er uiteindelijk alleen maar om of ze er meer kazen door hadden kunnen verkopen. Je kan niet verwachten dat kaasboeren maatschappelijk geëngageerd zijn. Fatima kostte waarschijnlijk gewoon te veel aan seconden uitzendtijd.

  Wat me wèl opgevallen is en ook gestoord heeft is het volgende. Rondom het CS van Amsterdam staan en hangen enorme panelen met gefotografeerde taferelen van Amsterdam. Ook komen er op de beelden mensen voor en geen enkele daarvan -voor zover ik alle borden gezien heb- behoort tot een culturele minderheid. Alleen maar oer-Hollandse types dus. Dat terwijl je ter plekke maar om je heen hoeft te kijken, om te zien dat Amsterdam een melange van personen is, die zijn weerga niet kent, zó enorm divers. Daarom vraag ik me werkelijk af waarom in de publieke ruimte een beeld van Amsterdam wordt geschetst, dat zo afwijkt van de werkelijkheid. Het zijn tenslotte niet zomaar kiekjes die daar zonder duidelijke omschrijving van de opdracht opgeplakt zijn, maar hoogwaardige propagandamaterialen die waarschijnlijk ruim een ton gekost hebben, van publieke gelden dus.