Failliet DRM nu echt bewezen

DRM (foto:flickr/jbonnain)

Digital Rights Management, het klinkt zo redelijk. Stukjes software die er zorg voor dragen dat je gedownloade liedjes niet zomaar kan kopiëren en verder verspreiden. Maar in de praktijk betekent het dat je je muziek slechts op een beperkt aantal muziekapparaten kan afspelen, soms zelfs maar op één. Als je de muziek op een ander apparaat wil luisteren, dan moet je bij de online winkel waar je het nummer hebt gekocht het ene apparaat afmelden en het nieuwe aanmelden. Zo wordt het onmogelijk gemaakt om dezelfde, legaal door jou gekochte nummers te luisteren op meerdere muziekapparaten.

Maar het kan nog erger, bijvoorbeeld als de muziekwinkel ermee ophoudt. Daar zit je dan met al je muziek. Tot in de eeuwigheid gebonden aan je huidige pc of mediaspeler, omdat je je duurbetaalde nummers niet meer kan verhuizen naar een nieuw apparaat. En dat is nu precies wat er gaat gebeuren met Microsofts voormalige online platenzaak MSN Music.

De baas van die platenzaak adviseert mensen nu de nummers op cd te zetten en ze daarna weer opnieuw om te zetten naar MP3. Precies dat doen wat volgens de muziekindustrie dus eigenlijk niet mag. Buiten dat treedt er kwaliteitsverlies op als je een al eerder naar MP3 omgezet nummer nogmaals omzet. Een duidelijker signaal dat DRM failliet is kan je niet bedenken.

Maar gelukkig, het eind van de DRM lijkt in zicht. De grote aanbieders faseren DRM langzaam uit en recentelijk zag een Nederlands bedrijf het licht en verkoopt DRM-vrije muziek. Met prijzen tot drie euro per nummer lijkt het een doodgeboren kindje, maar het begin is er.

Daarnaast lijken ook steeds meer artiesten in te zien dat DRM of zelfs betaalde muziek hun zaak meer kwaad dan goed doen. Zelfs Metallica, een band die jaren geleden Napster aanklaagde (en daarmee de toorn en hoon van de internets op hun hals haalde), gaat overstag en overweegt in navolging van onder andere Nine Inch Nails haar volgende album gratis op het internet aan te bieden.

Reacties zijn uitgeschakeld