1. 4

  We hebben gewohohnnen! Ole, ole, ole, ole, we are the champions, noa veuren, noa veuren, Fortuna ole… Waaaaaat ziiiiijn dieeeeeee Moffen stil, wat zijn die moffen stil!

 2. 6

  Ook erg leuk, al die politici die hier positieve dingen uit proberen te halen, zoals “het referendum is geslaagd”, “Europa heeft voor het eerst iets losgemaakt”. Als ze iets hadden moeten leren, dan is dat dat het referendum één groot fiasco was.

 3. 8

  Waar blijft die mobilisatiesirene ?
  Ik denk dat Nicolai (europees coordinator van he restauratie kabinet zijn kantoor mag ruimen.

 4. 15

  @DP: ik moet je even twee dingen nageven. In de eerste plaats is de opkomst verschrikkelijk hoog. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Eerder zei ik dat ik vond dat de regering dit referendum wegens de oneigenlijke argumenten die gebruikt werden aan beide kanten, naast zich neer zou moeten leggen. Die mening moet ik nu herzien. Als meer dan 60% van de kiesgerechtigden gaat stemmen leeft het meer dan ik gedacht had. Dit kun je niet zomaar negeren.

  In de tweede plaats, hiermee verwant, gaf ik aan dat ik referenda niet meer zie zitten. Ik denk nog steeds dat dit een veel te complex vraagstuk was om in een referendum over te stemmen. Toch denk ik dat het referendum nut heeft gehad in de zin dat het meer dan 60% van de kiesgerechtigden dusdanig bij Europa heeft betrokken dat ze hebben besloten te gaan stemmen (in meerderheid tegen). Een dergelijke betrokkenheid bij de EU en Europa hebben we nog niet eerder gezien. Wat dat aangaat heeft dit referendum de politieke betrokkenheid van burgers vergroot.

  Kort samengevat: op twee punten waarin we eerder van mening verschilden moet ik je nu alsnog gelijk geven. Dus bij deze.

  (ik hoop dat je niet teveel naast je schoenen gaat lopen nu :-)

 5. 16

  Kom kom Crachàt goede “verliezers” zijn de “overwinnaars” van later, het zijn rimpeltjes.. no more no less :)

 6. 22

  @JdB: Wel erg makkelijk om het wegstemmen van een grondwet als betrokkenheid bij de EU te zien. Datzelfde argument zou je kunnen gebruiken om het tegenovergestelde te beweren.

 7. 25

  @JdB 15, nee hoor, ik ga gewoon weer over tot de orde van de dag. Om te beginnen eens kijken waar we nu weer ruzie over moeten gaan maken en met wie.

  Want ik verklaar bijvoorbeeld het anti-aanval verdrag met Wilders bij deze voor OPGEHEVEN.

 8. 26

  @DP: proost (gefeliciteerd?).
  @Crachat: Ach, zo’n ramp is het niet. Een lesje bescheidenheid voor de beroepspolitici. U kunt straks mooi Balkenende als Joker uitbeelden of zelfs over iets anders kunst maken dan de EU (de rust?!).
  @Spuyt: Wat heeft u nou uiteindelijk gestemd?

 9. 28

  @Spuyt: de grondwet was de afgelopen dagen het gesprek van de dag. Meer dan 60% van de kiesgerechtigden had er een dusdanige mening over dat ze gingen stemmen. Mensen hebben er dus toch over nagedacht. Misschien dat veel van hen het niet begrepen hebben of er dingen bijgehaald die er eigenlijk niets mee te maken hebben. Maar ze hebben zich in ieder geval een mening gevormd. Dat is beter dan de gebruikelijke ‘gooi het maar in mijn pet’ apathie bij Europese zaken. Ik noem dat betrokkenheid. Als de opkomst niet zo hoog was geweest, was ik zeker bij mijn oude standpunten gebleven.

 10. 32

  @jj: ook foxnews weet goed waarom wij tegen zijn:

  …Others were concerned a strengthened Europe could force the liberal Dutch to scrap policies such as tolerating marijuana use, prostitution and euthanasia…

 11. 35

  Vergeten jullie niet dat er in de Amerikaanse media ook aandacht was voor de buitenlander-onvriendelijke atmosfeer sinds de twee extreem-rechtse publieke typetjes werden vermoord? Dat wordt er heus ook nog bij verteld ter nuance. :-)

 12. 36

  Mooie uitslag… Misschien gaan onze volksvertegenwoordigers zich nu eens realiseren dat ze het volk dienen. Ik hoop ook dat ze de pers met ( zoals Camiel Eurlings zei) hun Haagse oogkleppen eens op een afstand zetten..

 13. 37

  Heeft iemand al CNN.com gezien? AGNES madderfakking KÁNT op de voorpagina! Nu gaat de wereld definitief naar de klote. En is dat Anja Meulenbelt daar naast Agnes?

 14. 39

  Fark.com (2e link van JJ):
  “The European ‘leaders’ aren’t interested in enumerating rights, they’re interested in enumerating rules. Good on the Dutch for seeing it for what it is. The French, on the contrary, just don’t want to lose more jobs from their already-stagnant economy.”

 15. 42

  @ Jan des Bouvrie: fideel van je, petje af. Ben het ook met je eens overigens: het referendum is misschien niet door iedereen op de ‘juiste’ wijze gehanteerd, maar het heeft heel duidelijk laten zien dat men wel degelijk betrokken is bij ‘de politiek’ en bij het, ehhh, ‘europeesche vraagstuk’. Je moet alleen wel de káns krijgen om betrokken te zijn in plaats van na de verkiezingen weer lekker doodgenegeerd worden wanneer er allerlei levensveranderende beslissingen genomen worden.

  Maar goed, zoals al alom geroepen wordt door heren en dames politici: vanaf dit moment horen referenda bij de Nederlandse politiek. Een volgend maal géén referendum uitroepen is een no-no geworden. Dat hadden we met een ja-stem niet bereikt geloof ik, dus ‘we’ (ik ben een, overigens heel erg pro-europese, nee-stemmer) hebben dubbel winst.

  Overigens, maar dit ‘in hindsight’ gezegd: wat ben je toch voor een zootje oetlullen als je een ja-campagne gaat voeren door steeds ‘nee’ te roepen…

 16. 43

  Ik ben nooit echt een voorstander van referenda geweest, ook geen tegenstander. Ik zag altijd wel het gevaar van populisme, desalniettemin denk ik dat het best wel goed werkt om de betrokkenheid van de kiezer te vergroten. Dat argument weegt voor mij zwaarder dan het anti-populistische argument.

  Dus bij deze wil ik mijn excuses aanbieden m.b.t. een aantal gemene dingen die ik afgelopen tijd over D66 heb gezegd. Zuinig ik weet het, maar het is toch een gebaartje.

 17. 45

  Het wordt steeds mooier op CNN.com. Inmiddels is een nu toch duidelijke Anja Meulenbelt te zien op de voorpagina (!), die haar hand in de lucht houdt met dat levend-kunstwerk-man/vrouw-mens die onlangs in elkaar geslagen was. Enfin…

 18. 47

  Degtyarev en mark, sorrie voor mn reactie op die andere forum.
  maar vertel eens, wat gaat er nu gebeuren denk jij oftewel waar gaan we heen.
  kheb gelezen en gehoord dat engeland waarschijnlijk nog niet eens meer mee wilt doen en duitsland zich waarschijnlijk terug wil trekken.
  ik persoonlijk vind dat de EU en de VN al voeldoende is.
  dus wat had er volgens jou nu echt veranderd met de nieuwe grondwet?

 19. 50

  Tevreden vanwege de uitslag, maar meer nog vanwege de hoge opkomst, de duidelijke resultaten, en het feit dat mensen wel degelijk gekozen hebben op gronden die met Europa te maken hebben en niet slechts tegen Balkie hebben gestemd, die arme man heeft het al zo zwaar me al die emoties.

  Ik ben benieuwd of het echt duidelijk is dat een flyerende Zalm met foldertjes niet meer als campagnevoeren wordt gezien. Dat het 2005 is zeg maar :)

 20. 51

  Ik hoorde vanochtend een stuitende Europarlementarier op Omroep Brabant. Hij stelde dat het nee kamp nu hem moest vertellen hoe het verder met Europa moet. Het lijkt me duidelijk dat we even niet verder met Europa moeten, ons bezinnen en reflecteren, dat moeten we doen!

  En ook nog het argument dat Europa nu onbestuurbaar is. Had daar aangedacht voordat je instemde met die uitbreiding. Ik houd er niet van om voor voldongen feiten geplaatst te worden. En als je je zelf in zo’n positie manouvreerd, dan moet je er ook maar zelf uit zien te komen, en niet mij de schuld geven.

 21. 54

  Laten we misschien maar eerst een nieuwe grondwet schrijven, oppert Yves Desmet in De Morgen. Een grondwet met een ziel, met een toekomstvisie en geen lang onderhandelde, grijze compromistekst. Een grondwet die opnieuw aansluit bij het motiverende vredesideaal van een Europa als recept tegen oorlog en conflict en niet een Europa als pure vrijhandelszone waarin oeverloos gemekkerd wordt over iedere centimeter bevoegdheidsafbakening.

 22. 57

  Ik denk maar kan dat niet ‘wetenschappelijk’ onderbouwen met statistiek ( ik ben ook geen macro econonoom noch gekloond tot macroburger) dat in nederland niet zozeer tegen het functioneren van ‘ons’ politieke systeem, de parlementaire stem is gestemd maar dat men zich verzet tegen een ijdele economische orde van ‘generalissimo’s’ die zich steeds brutaler gaat gedragen en zich van parlementen noch regeringen ene jota aantrekt. Het is die feodale heerszucht die revoltes uitlokt. Dat bewijst onze geschiedenis en daar ben ik trots op. Nederlanders zijn geen omkoopbaar stemmenvee, men is veel intelligenter, zelfstandiger en meer geemancipeerd dan men in Den Haag, Brussel, Washington verlangt. Het adagium en vertrouwde recept ‘hou jij ze dom, hou ik ze arm ‘ ( kerk<>kapitalist) wordt doorgeprikt. Gelukkig maar.