Einstein Jaar

Albert Einstein publiceerde in 1905 vijf wetenschappelijke artikelen die uiteindelijk de manier waarop wetenschappers tegen onze realiteit aankijken drastisch werd gewijzigd. Het Einstein Jahr wordt gevierd met diverse tentoonstellingen en manifestaties.

De publicaties van dat jaar betroffen onder andere de speciale theorie van relativiteit, vooral beroemd vanwege de e=mc2 formule (in deze theorie werden de effecten van zwaartekracht genegeerd, wat hij later met zijn algemene relativiteitstheorie weer rechtbrijdde). Een belangrijk gegeven in deze theorie is dat de lichtsnelheid constant is, iets wat men toendertijd moeilijk te geloven vond, en nog steeds contra-intuitief is (immers, als ik in een trein stap en met 100 km/u reis, dan zal het licht dat van mij afstraalt toch vast de lichtsnelheid + 100 km/u hebben?).

Een ander artikel beschreef de voortplanting van licht als deeltjes. Tot dan toe werd aangenomen dat licht zich als golfpatronen gedraagt (uiteindelijk blijkt het allebei te kunnen zijn). Voor dit werk rond het foto-electrisch effect zou hij de Nobelprijs ontvangen.

Een derde artikel ging over zogenaamde Browniaanse bewegingen. Met dit werk wist hij te bevestigen dat materie werkelijk uit atomen bestaat, iets dat in die tijd nog betwijfeld werd.

Verder was Einstein politiek actief en verantwoordelijk voor prachtige one-liners zoals "God dobbelt niet!" (dit in reactie op de quantum-theorie die stelt dat het onbekend is welke kant een deeltje op zal bewegen, een bom onder de causaliteit van het universum).

Zie ook Wikipedia over Einstein.

Reacties zijn uitgeschakeld