Einde abonnemententerreur, behalve door kranten

Het lijkt erop dat de abonnemententerreur ten einde is. Automatische verlenging van (al dan niet) in een vlaag van verstandsverbijstering aangegane verplichtingen behoren binnenkort tot het verleden.

Afgelopen donderdag werd een wetsvoorstel van de PvdA daartoe aangenomen, en vanaf 1 januari 2010 is het wet. Stilzwijgende verlengingen behoren hierdoor tot het verleden. Er kunnen nog wel abonnementen en lidmaatschappen voor onbepaalde tijd worden afgesloten, maar deze krijgen een opzegtermijn van maximaal een jaar maand.

De wet geldt voor sportscholen, boekenclubs, internet- en telefoniebedrijven en autopechdiensten, waarbij je op dezelfde manier op moet kunnen zeggen als dat je het abonnement bent aangegaan.

Maar missen we hier niet een branche? Die van de dode boom, te weten kranten en tijdschriften? Inderdaad, deze krijgen een uitzonderingspositie en mogen een opzegtermijn van drie maanden hanteren. En wat zijn de dwingende redenen om de kranten en tijdschriften deze uitzonderingspositie te geven?

Allereerst logistiek. Het schijnt moeilijk te zijn binnen een maand door te geven dat iemand geen prijs meer stelt op een krant, of aan de adverteerders duidelijk te maken dat het ledenaantal maandelijks fluctueert i.p.v. drie-maandelijks.

Maar de meest belachelijke redenen zijn wel het feit dat de krantensector het moeilijk heeft en het grote belang van kranten voor de Nederlandse democratie en samenleving.

Deze zijn volgens de PvdA een bondgenoot van het parlement bij het controleren van het kabinet, en daarom mag u als abonnementhouder de sector onvrijwillig een paar maandjes extra subsidiëren.

Juist. Geen speld tussen te krijgen, zo’n redenatie.

 1. 1

  “Er kunnen nog wel abonnementen en lidmaatschappen voor onbepaalde tijd worden afgesloten, maar deze krijgen een opzegtermijn van maximaal een jaar.”

  Zit je er toch nog een jaar aan vast! Gelukkig kun je je telefoon/internet-abbo nog opzeggen met een maand opzegtermijn.

  “De wet geldt voor sportscholen, boekenclubs, internet- en telefoniebedrijven”

  Oh, binnenkort dus niet meer.

 2. 5

  Wat een onzin, mensen gaan die overeenkomst toch zelf aan.

  En pvda heeft al haar politieke vrienden als journalist. Die ga je dus niet tegenwerken.