De Eerste Kamer in cijfers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - De nieuwe Eerste Kamer is geïnstalleerd en de voorzitter gekozen. Tijd om de huidige kamer cijfermatig eens tegen de historie aan te houden. We hebben daartoe weer dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens van het Parlementair Documentatie Centrum.

Laten we beginnen met de verdeling vrouw/man. Met 26 vrouwen een wat lager aandeel dan de afgelopen periode.
EK_geslacht_475

De senaat staat bekend als een club van oude mensen. Hoe staat de gemiddelde leeftijd van de nieuwe leden in verhouding tot die van eerder gekozen leden?
EK_leeftijd_475

Daar zit weinig ontwikkeling in. Van verjonging is in ieder geval geen sprake.

Uiteraard is een “verse” ploeg gemiddeld minder ervaren dan de ploeg die afscheid neemt. Maar hoe ontwikkelt het zich over de tijd?
EK_ervaring_475
Daar lijkt het er op dat sinds 2000 een stabilisatie is in de gemiddelde ervaring. Dit is een andere trend dan bij de Tweede Kamer.

Tot slot staan we even stil bij de titulatuur van de senatoren. Dit is in ieder geval relevant voor de Mr. titel. Immers, de Eerste Kamer heeft vooral als taak de juridische toetsing nogmaals te doen van alles wat uit de Tweede Kamer komt. Maar als we dan toch titels tellen, dan gelijk alle titels (behalve Jhr.).
EK_titels_475
De ingenieurs leggen het af. De Meesters in de Rechten blijven redelijk vertegenwoordigd. De plotselinge val in titels bij de nieuwe lichting is nog niet verklaard.
Let op, sommige senatoren hebben meerdere titels, dat telt dan ook iedere keer los mee.
Voor de volledigheid hier ook de titelloze senatoren:
EK_zonder_475

Reacties (2)

#1 mbmb

dus: een dr. ir staat er twee keer in, een dr. één keer, begrijp ik dat goed|?

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@1: Ja. De eerste telt mee in de lijn met Dr. en in de lijn met Ir.
De tweede alleen in de lijn met Dr. dus.

  • Vorige discussie