Data halverwege de normale periode van de Tweede Kamer

Foto: -JvL- (cc)

DATA - We zitten halverwege de zitting van deze Tweede Kamer. Tenzij het kabinet valt natuurlijk. Goed moment om weer eens te kijken naar wat data over de Tweede Kamer.

Er was ook nog een andere aanleiding voor, namelijk het recent opstappen van een aantal ervaren kamerleden zoals Mariëtte Hamer. Dat riep de vraag op of er nu, dit jaar of de laatste jaren, meer kamerleden wisselen dan voorheen.

Laten we eerst die vraag beantwoorden op basis van de data die we hebben ontvangen van het Parlementair Documentatie Centrum.

2ekamer_wisselingen_475

Nu is 2014 natuurlijk nog niet afgelopen, maar daar de meeste wisselingen over het algemeen voor en na het zomerreces plaatsvinden, is het niet te verwachten dat het een uitzonderlijk jaar wordt.

De licht gemarkeerde kolommen zijn overigens verkiezingsjaren. Dan wisselen uiteraard veel kamerleden. En in 1972 waren de verkiezingen laat waardoor pas in 1973 het kabinet aantrad. Dan gaan vaak ook veel kamerleden verder als minister of staatssecretaris.

De grafiek begint in 1957 omdat in 1956 de Tweede Kamer van 100 naar 150 leden overging.

Laten we ook nog even kijken naar de gemiddelde ervaring per kamerlid. Is hoe ontwikkelt zich dat nu er schijnbaar weer de nodige ervaring wegloopt?

2ekamer_ervaring_475
Ook dat valt dus wel mee. Sterker nog, als dit patroon zich voortzet en het kabinet niet valt, hebben we mogelijk een Tweede Kamer die meer ervaring heeft dan we in vele jaren gezien hebben.

Alleen de gemiddelde leeftijd blijft wel onder druk staan. Hoewel het lijkt dat er een ondergrens is.

2ekamer_leeftijd_475

Met dank aan de levering van de data door het PDC. Zie ook Parlement.com.

Alle conclusies zijn voor onze rekening.

Reacties (3)

#1 JANC

“Sterker nog, als dit patroon zich voortzet en het kabinet niet valt, hebben we mogelijk een Tweede Kamer die meer ervaring heeft dan we in vele jaren gezien hebben.” ben ik de enige die een neergaande (dus minder ervaring) trend ziet in de grafiek?

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

@1: Vanaf halverwege de jaren 90 zie je duidelijk een neergaande trend, inderdaad.

We hebben wel een paar keer een kort kabinet gehad en partijen als SP en PVV hebben veel nieuwelingen, omdat ze ook veel zetels hebben gewonnen in die jaren.

Dus heel schokkend is die trend ook weer niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@1: De trend is/was neergaand. Maar als je vanaf dit moment rekent en even aanneemt dat iedereen blijft zitten. Heeft over twee jaar iedereen twee jaar meer ervaring. Dan kom je dus ergens richting de 7 uit. Iets wat we niet meer hadden sinds jaren negentig/begin 2000.

  • Vorige discussie