Eerlijk–nou ja, minstens een beetje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het zong flink rond op internet vandaag: een spectaculaire groei in het aantal “eerlijke” chocoladeletters–chocoladeletters dus die met “fair trade” cacao gemaakt zijn. Vorig jaar was nog maar 15% van de letters die in Nederlandse schoenen werden gestopt “eerlijk”; nu zitten we al rond 95%. Ik kan me uitstekend voorstellen dat je daar als Oxfam Novib blij mee bent en het de wereld wilt laten weten. Veel sites brachten het bericht.

Toch verwonder ik me elke keer weer over de wonderlijke draaien die links en rechts aan zo’n bericht gegeven worden. RTL kopte bijvoorbeeld dat de oneerlijke chocoladeletters gewoon verdwenen waren, wat nou wel weer een beetje té juichend is, want bijvoorbeeld Droste–toch niet de laatste waar je aan denkt–is nog zo oneerlijk als wat.

Pas bij Food Holland kwam de aap volledig uit de mouw: 95% van de chocoladeletters blijkt geheel of gedeeltelijk (!) gemaakt van eerlijke en duurzame cacao. Gedeeltelijk is natuurlijk een rekbaar begrip: 1% eerlijk is ook gedeeltelijk eerlijk. Helaas is voor zo ver ik heb kunnen ontdekken nergens te achterhalen wat de percentages zijn. Het zou in theorie zó maar kunnen dat één van de genoemde winkels die “100% eerlijke letters” verkoopt in feite nog steeds voor 99% foute chocolade heeft liggen, met een beetje excuuscacao erdoor gemengd.

Het zal zo’n vaart wel niet lopen en we gaan ongetwijfeld de goede kant op. De letters in de schoenen worden dus eerlijker. Nou de letters in de berichtgeving nog.

Reacties (7)

#1 Bismarck

Voor het zelfde geld is er nauwelijks meer eerlijke cacao gebruikt. Zou ook wel vreemd zijn, want een grote vraagstijging in één jaar tijd zou eerlijke cacao helemaal niet aankunnen (vanwege de aard van het product, het duurt 4-5 jaar na het zaaien voor een cacaoboom bonen begint te produceren). Wat dat betreft zou ik je eigen theorie over een klein aandeeltje excuuscacao in de mix niet te snel naar de prullenbak verwijzen.

Een andere mogelijkheid is dat de eerlijke cacao aan andere producten is onttrokken om goede sier te maken met de chocoladeletters. En dat lijkt me toch niet zonder meer een goed nieuwsverhaal, maar eerder schone schijn.

 • Volgende discussie
#2 Maarten

en hoe zit het met de chocolade Sint in de schoen van mijn zoontje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Robbert van Velze

Beste Eetschrijver,

Ik ben blij dat je dit onder de aandacht brengt. Wij, van Van Velze’s, maken chocoladeletters sinds 2008 van 100% eerlijke chocolade. Beter gezegd, ons gehéle assortiment ( http://www.vanvelzes.com ) dus ook paaseieren, bonbons, sinasschillen etc. is gemaakt van deze 100% eerlijke cacao. Gecertificeerd door de Rainforest allianceTM. Ik was eerst hardstikke enthausiast dat er zoveel “eerlijke” letters bijkwamen, maar als je wat beter op het doosje kijkt zie je i.d.d. dat er soms maar 30% eerlijke cacao in de letter zit.
Érg jammer, maar een goed begin, en beter dan niets!
Wie niet kan wachten tot 2025 op een eerlijk chocolade assortiment kan altijd al terecht bij Van Velze’s (zie: http://www.vanvelzes.com )
Met vriendelijke groet,

Robbert van Velze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Ja nee prachtig initiatief van vanvelzes chocolade & patisserie b.v., maar wat kost dan zo’n reepie 100% eerlijke sjokolade wel niet in de winkel? Voor de gewone man…

Of is dat assortiment alleen in Bloemendaal en Nijkerk te koop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Gerrit

Allemaal aan de chocolade letters van Tony’s Chocolonely. Alleen jammer dat ze maar een beperkt assortiment hebben… Mijn letter zit er bijvoorbeeld niet bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Frank Mechielsen

95% van alle chocoladeletters zijn gemaakt van geheel of deels duurzame cacao. Dit is ook te zien in het rapport Pure Chocolade, zie http://www.groenesint.nl Daarin kun je ook precies zien welke winkels letters met 100% en welke winkels 30% duurzame cacao verkopen. Omgerekend naar 100% is ruime de helft van de letters van duurzame cacao gemaakt. De figuren zijn helaas nog niet van duurzame cacao. Ik zou zeggen vraag het aan de supermarkten en de fabrikanten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Robbert van Velze

Onze chocolade letter kun je bij ons in de winkel kopen, in Amsterdam. We kunnen ze ook bezorgen (per post) door heel Nederland, besteld ze dan via de website. We maken ze in Melk en Pure chocolade op 3 verschillende manieren:

200 gr. Gespoten letter. (hele alfabet)
100 gr. Gespoten letter. (op bestelling)
100 gr. Vorm letter. (zoals tony’s chocolonely, en in bijna iedere supermarkt.)

Prijzen staan op de website: http://www.vanvelzes.com/nieuws2.html

En bij ons zijn ook de chocolade-figuren van 100% eerlijke chocolade, want wij gebruiken alleen deze chocolade, in ons gehele assortiment.

 • Vorige discussie