Vandaag is de laatste ronde van Eredivisie voetbal seizoen 2010/2011. In een rechtstreeks duel zullen Ajax en Twente strijden om de landstitel. Dat is een unicum.
Toch zal voor mij het vooral het seizoen blijven waarin ik iets niet snapte wat volgens iedereen die ik hier op aansprak volkomen logisch was. Alleen waarom het logisch was, konden ze me dan weer niet helder uitleggen.
Het gaat over iets wat er gebeurde op 20 november 2010. Ajax speelde toen tegen PSV. De Amsterdamse club beschikte toen nog over zijn later aan Liverpool verkochte sterspeler, ‘Loco’ Luis Suarez. Deze Uruguayaan beschikte over heel eigen, volstrekt onnavolgbare denkpatronen, wat hem soms bracht tot volstrekt onnavolgbare kunststukjes op het veld. De negatieve kant was dat zijn schwalbes en andere overtredingen ook onnavolgbaar waren. Aan zijn uiterlijk kon je niet afleiden of hij zijn Jekyll of Hyde zou laten zien; Suarez’ beschikte slechts over één gezichtsuitdrukking, die een diepe, alles doordringende melancholie leek te verraden.
Die bewuste Ajax – PSV eindige met een opstootje, met het gebruikelijke duw- en trekwerk. PSV-speler Otman Bakkal ging daarbij op de voet van Suarez staan. Suarez toonde weer eens zijn ongekende originaliteit door Bakkal daarop te bijten. Niet eens hard, zoals Mike Tyson, die ooit een oor af beet van een tegenstander. Meer een soort love bite. Bakkal zelf kon er ook wel om lachen:
Nu komt het gedeelte dat ik niet snap. Naar aanleiding van dit, in mijn ogen tamelijk onschuldige incident, brak een enorme storm van verontwaardiging los richting Suarez. Dit kon echt niet! De KNVB tuchtcommissie ging hierin ook mee; Suarez werd voor zeven wedstrijden geschorst.
Zeven! Terwijl dezelfde commissie wekelijks te maken heeft met zaken waarbij ellebogen proberen jukbeenderen te verbrijzelen en waarbij de eindoplossing van het probleem van de enkelbanden van de tegenstander wordt beoogd. De ontvangers van deze overtredingen lachen niet als Bakkal; ze kermen van de pijn en moeten soms met een brancard van het veld worden gedragen. Er treden blessures op die weken tot maanden herstel vragen. De schorsingen die daarvoor worden uitgedeeld? Meestal twee tot drie wedstrijden.
En dit is dus wat waar ik niet bij kan. Om de één of ander reden ben ik de enige die vindt dat Suarez een enorm onrecht is aangedaan. Als ik zo bekijk hoe in het algemeen gestraft wordt, is de overtreding van Suarez hoogstens een gele kaart waard. Degenen die vinden dat Suarez’ die zeven wedstrijden verdiende zijn komen meestal met het argument dat bijten “echt niet kan”. Dit in tegenstelling tot het blijkbaar meer toelaatbare aan gort trappen van de enkels van je tegenstander. Dat hoort ook niet, maar het is geen bijten. Alsof iemand die een bacterie die een lichte vorm van diarree veroorzaakt verspreidt een groter oorlogsmisdadiger is dan degene die een enorme bom op een dorpje gooit, louter omdat het eerste biologische oorlogvoering is.
Wie er ook kampioen wordt, feit is dat het huidige voetbalseizoen pas bevredigend afgesloten kan worden als er eerherstel komt voor Luis Suarez. De KNVB dient zijn fout toe te geven en de zeven wedstrijden schorsing om te zetten in een gele kaart.
Reacties (9)
Ach, hij heeft er veel van geleerd.
Er is vandaag wel een behoorlijke kans dat ze hem bij Ajax weer zullen missen.
Wat je vraag betreft: Zo te zien deed Bakkal daar een soort van schwalbe. Hij kan hooguit jeuk gehad hebben.
Hoe doet Suarez het eigenlijk bij Liverpool?
Het is blijkbaar zo dat een andere grens is overschreden dan gebruikelijk. Men is gewend geraakt aan de andere geweldadigheden die je noemt. Dat is eigenlijk het schokkende hieraan.
Welke grens dit is? Bijten is dierlijk. Het is een uiting van ongeremde, ongecontroleerde agressie, anders dan een gemene teckel – dat is in zekere zin nog onderdeel van het spel. Niet de gevolgen maar de intentie telt.
@2: Dat er wel eens een draadje losschiet in het hoofd van Suarez zal ik niet bestrijden. Maar ongeremde agressie zou ik het niet noemen, daarvoor was de beet te zacht en te weinig gericht op schade.
Ik ben het met je eens dat er een verschil is tussen een overtreding die in het vuur van het spel plaatsvindt en deze, die niets met het voetbal te maken heeft. Zelfs als er geen sprake is van een overtreding kunnen er zware blessures optreden; denk aan een hersenschudding door met de koppen tegen elkaar te knallen bij een kopduel. Maar wekelijks vinden ook ‘pure’ overtredingen (dus niet voorkomend uit het spel) die gevaarlijker zijn het bijten van Suarez.
Ik denk inderdaad dat de ongebruikelijkheid van de overtreding, het gebrek aan referentiekader de reden is geweest van de rare beslissing van de tuchtcommissie.
@3 Wat ik bedoel is: juist dit geval laat goed zien dat het niet om de gevolgen maar om de intentie gaat.
@4: Maar de intenties van Suarez waren dan wel niet nobel, ze waren niet van Nigel de Jongproporties. Bovendien moeten volgens mij beiden meegenomen worden: intenties en gevolgen.
@5 ok, ik schoot een beetje door, beiden tellen inderdaad.
Een gewelddadige handeling in (of buiten) het veld tijdens de wedstrijd moet worden bestraft door een directe rode kaart. De scheidsrechter heeft in de wedstrijd de overtreding niet gezien, de tuchtcommissie heeft wel gehandeld en een langdurige schorsing opgelegd.
Het is belachelijk gedrag, dat niet thuis hoort op een speelveld. Net zo min als het slaan/schoppen en onbesuisd inkomen op enkels, benen, hoofden en noem maar op thuis horen in het voetbal.
Deze beet is dus direct rood, zie daarvoor de spelregels van de KNVB. (ernstig gemeen spel en gewelddadig gedrag naar mijn mening)
Wat mij meer schokte waren de boetes voor Real Madrid spelers en trainer naar aanleiding van hun (uiterst handige) zet tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Kaarten incasseren om deze in een latere fase niet te krijgen. Gebruik maken van de regels om er gewin mee te halen, is in gaming kringen niet meer dan normaal. (Daar heb ik wel een legio voorbeelden van, regels worden tot op de komma precies opgevat)
@7: In Voetbal niet, daar kun je ook bestraft worden voor spelbederf (de reglementen bieden die ruimte expliciet) en dat waren die “uiterst handig” opgelopen kaarten in extreme mate. Ik had er vrede mee gehad als Real geschorst was voor twee seizoenen Europees voetbal.
Suarez is daarmee de vijfde Ajacied die de grens van veertig doelpunten in een seizoen heeft gepasseerd blijkt uit cijfers van Voetbal International. De spits van Manchester United maakte tot nu toe 33 doelpunten.Suarez heeft nog minimaal zeven wedstrijden om de Engelsman voor te blijven en zijn eigen gemiddelde nog verder op te krikken.