Een rotstreek van Chávez

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoe Chávez Morales een loer draait
Chávez heeft er veel lol in de VS te sarren. Zo kocht hij een tiental militaire vliegtuigen van Spanje, waartegen de VS protesteerde omdat er Amerikaanse technologie in verwerkt is, en onlangs besloot hij het Venezolaanse leger uit te breiden met anderhalf miljoen reservisten om zo beter voorbereid te zijn op een eventuele Amerikaanse invasie. Chávez is er namelijk van overtuigd dat de VS zijn land zal binnenvallen om de olieleveranties veilig te stellen. Na Canada en Mexico is Venezuela de derde olieleverancier voor de VS (15% van de olie die de VS importeert komt uit Venezuela).

Chávez voelt zich sterk in zijn pogingen de hegemonie van de VS in het continent te doorbreken vanwege de allianties die hij heeft gesloten met andere links georienteerde regeringsleiders zoals Castro (Cuba), Lula (Brazilië), Kirchner (Argentinië) en Vázquez (Uruguay). Zij allen verzetten zich tegen de bilaterale import/export overeenkomsten, de TLC (Trato de Libre Comercio), die de VS met Latijns Amerikaanse landen heeft gesloten (o.a. Costa Rica en Peru) of probeert te sluiten (Ecuador en Colombia) en geven de voorkeur aan de vorming van een Zuid-Amerikaans handelsblok om zo tegenwicht te kunnen bieden aan de VS. Chávez maakt zich zeer populair binnen deze alliantie door goedkope olie te leveren in de hoop als regionaal leider tegen het Amerikaanse imperialisme (zijn eigen woorden) erkend te worden.

Morales en Chavez, Simon Bolivar kijkt toe... Een nieuwe telg aan het linkse Zuid-Amerikaanse firmament is Evo Morales, de vers gekozen president van Bolivia. Morales voelt zich sterk verbonden met Chávez in zijn strijd tegen de economische overheersing van de VS in Zuid-Amerika. Chávez was een van de eregasten tijdens de presidentiële inwijdingsceremonie in La Paz en had alleen maar lovende woorden voor Morales en weidde breed uit over de historische verbintenis tussen Venezuela (daar waar Simon Bolívar vandaan komt) en Bolivia (het land dat naar Bolívar vernoemd is).

Ondanks alle mooie woorden en geweldige beloften van Chávez om Morales te helpen en te ondersteunen in zijn verkiezingsbelofte om van Bolivia een rechtvaardiger land te maken, waar de arme indianenbevolking ook meedeelt in de opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen, besloot Chávez onlangs Brazilië gas te leveren tegen een derde van de prijs die Brazilië aan Bolivia betaalt.

Olie maar voornamelijk gas zijn de voornaamste export producten van Bolivia en Brazilië is de hoofdafnemer. Door een absurd lage prijs voor het gas te vragen (die niet eens rendabel is), levert Chávez een rotstreek aan zijn zogenaamde ‘hermano Bolivariano’. Het scheelt Brazilië 30 miljoen dollar per dag dus Lula heeft er wel oren naar. Morales heeft nog geen stelling genomen daar de beslissing pas zaterdag genomen werd en de Venezolaanse regering het bericht zowel ontkent als bevestigt. Morales zal het niet makkelijk krijgen gedurende zijn presidentschap om zijn beloftes waar te maken en hij heeft de gasinkomsten hard nodig om zijn programma te kunnen uitvoeren. Chávez blijkt echter een onbetrouwbare partner en steekt een mes in de rug van Morales. Misschien dat Castro invloed kan uitoefenen en Chávez op zijn plaats wijst. Zo dient die ouwe ook nog ergens voor.

Reacties (14)

#1 Xaviera

ik vertrouw die Chavez idd niet. Hij betoogt al enige tijd dat Aruba van Venezuela is. Nou is de band met Nederland niet optimaal, maar om nou maar meteen te worden ingelijfd bij Venezuela lijkt me 3 keer niks (alleen al omdat mijn spaans muy malo is)

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Chavez verliest zijn controle op de beleidscoherentie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 CasaSpider

Interessante kwestie.
Vergeet echter niet dat Chavez op diverse fronten bij Lula in het krijt staat. Met name ten tijde van de massale stakingen door de oppositie heeft Brazilie Chavez een helpende hand toegestoken.
Het kan dus zijn dat de goedkope gasleveranties niet bedoeld zijn tegen Bolivia maar voor Brazilie.
Al geef ik toe dat dit niet erg handig is… :-)
(Ik ga eens op onderzoek uit)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 larie

Beginnersfouten denk ik, it’s slipping away, hij begeeft zich in een lose lose situatie….exit binnen een jaar (u leest het voor het eers op Sargasso)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ronald

“Chávez heeft er veel lol in de VS te sarren. Zo kocht hij een tiental militaire vliegtuigen van Spanje, waartegen de VS protesteerde omdat er Amerikaanse technologie in verwerkt is”

Dat is dan wel behoorlijk stupide, waar denk ie dat ie zijn reserve delen moet gaan kopen HAHAHAHAHA

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

in Spanje ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Koop je wapensystemen tegenwoordig niet inclusief onderhoudscontract?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ronald

@Mescaline & Bismarck

Nee niet in spanje, die onderdelen moeten uit de VS komen, en via spanje zal ook niet gaan omdat het hier geen autoonderdelen betreft.
Alle vliegtuig onderdelen bezitten unieke serienummers en zijn zo doende altijd terug te traceren naar de bron.

Voor veel militaire technologieen bestaan inderdaad olnderhouds contracten, en die houden domweg in dat aan sommige apperaten alleen door de Amerikanen gesleuteld mag worden.

Net zoals bijv. de Goalkeeper van Holland signaal, als er wat mis mee is (software cq computer) dan wordt er een techneut van Holland Signaal naar het betreffende land ingevlogen.

Software updates e.d. worden ook alleen door de fabriek gedaan en is onmogelijk voor de bezitter.

Met je auto ga je naar een onafhankelijke garage, voor gevechtsvliegtuigen ligt dat toch net ff iets lastiger.

Meestal gaat het fabriekscontract inderdaad mee naar het kopende land, dat zou wel vanzelfsprekend zijn als bijv. vliegtuigen aan spanje verkoopt (NAVO – landen), maar als er wapentuig buiten de NAVO verkocht wordt door een NAVO land dan dient het producerende land (in dit geval de VS) daarmee akkoord te gaan.
Dus houd dit gewoon een nullificatie in van het onderhouds contract en heeft Chavez over een paar jaar waardeloze vliegtuigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 De gouden Aars

Is de afzetmarkt voor olie en gas dan zo krap dat Morales dat Boliviaanse gas het niet ergens anders kan slijten?
Weet je zeker dat Morales en Chavez het niet stiekum op een akkoordje hebben gegooid om hun noodleidende kameraad in Brazilië te helpen?
DaSilva doet het de laatste tijd niet meer zo goed in de peilingen. Als hij in het zadel wil blijven kan hij wel een steuntje in de electorale rug gebruiken. Ik kan me voorstellen dat de “Axis of Good” heeft besloten dat DaSilva goede sier mag maken met een lucratieve oliedeal die hij op basis van zijn politieke koers heeft binnengetikt (en die Brazilië dus weer kwijtraakt op het moment dat Aula gewipt wordt). Ik kan mij ook voorstellen dat de kersverse Morales die deal niet voor zijn rekening wilde nemen omdat hij zich eerst tegenover zijn eigen bevolking moet bewijzen, en dat er daarom gezamelijk besloten is dat Venezuela te hulp gaat schieten. Het zou me niet verbazen als binnenkort Bolivia een andere afzetmarkt weet te vinden voor zijn gas.
maar dat morales daar niet voor op kon draaien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Overigens wel plezierig als je zoveel natuurlijke hulpbronen hebt dat je er internationaal kadootjes mee kan uitdelen! Jammer eigenlijk dat er in Noorwegen niet iemand met zo’n ambities zit als Chavez.

Rusland doet het momenteel ook een beetje op de verkeerde manier (juist iedereen op de tenen trappen met minder/duurdere olie en gas).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

Hier een Bolivianse bloggre over hetzelfde onderwerp:
http://www.centellas.org/miguel/archives/001541.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 boludo

Uitstekende link Carlos, ik denk dat daarmee de gouden aars’ vragen grotendeels beantwoord worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie

Dat is zeker een goede link, de blogger heeft inzicht en brengt het duidelijk over.
Terzijde, daar gaat dus weer een groot stuk Amazone-woud plat :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kees

@Xaviera: Op Aruba (en Curacao) heeft de VS sinds een paar jaar, met instemming van Nederland, een militaire (vlieg)basis. Bij een aanval op Venezuela, die geheel niet denkbeeldig is en waar vanuit het Witte Huis zelfs af en toe bedekt mee gedreigd wordt, zullen die bases zeker een rol spelen. Het is natuurlijk van de gekke dat Nederland z’n koloniale grondgebied hiervoor uitleent, en dat verklaart waarom Chavez dan maar de vlucht naar voren neemt en het eiland gaat claimen.

 • Vorige discussie