Een blinde raad van toezicht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat telt bij Nurten Albayrak zwaarder: haar gesjoemel met haar inkomen, prive-kilometers in een veel te dure bolide en despotische bestuursstijl? Of het tandeloze toezicht, gebrek aan interesse in de COA bij diverse ministeries en een verzameling directeuren die zich als makke schaapjes tegen elkaar uit hebben laten spelen? Als zowel bestuurder als het toezicht er een potje van maken, kun je wachten op de maatschappelijke verontwaardiging plus de politieke haast om in te grijpen, terecht te wijzen en te veranderen.

Ook nu.

Leers heeft het al over een ‘nieuwe start’ voor het COA, de PvdA wil strafrechtelijk onderzoek, Raymond Knops (Kamerlid CDA) vindt dat Albayrak moet terugbetalen (net als Sietse Fritsma van de PVV), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vindt dat er ‘hele ernstige dingen’ in het rapport-Scheltema stonden. Het is te veel bestuurlijke tegenwind om in openbaarheid je blazoen proberen op te poetsen. Waarschijnlijk telt Nurten haar knopen en blijft ze nu wel weg bij haar werkgever en zal ze het ontslag op staande voet niet aanvechten. Net als de Raad van Toezicht, die ontslag vroeg en kreeg (bij het schrijven van dit artikel nog vol trots vermeld op de site van het COA, overigens).

Daarin geen domme mensen. Hermans behoeft geen introductie. Hij was voorzitter van het bestuur. Een man met de nodige bestuurlijke ervaring. Jaap Besemer, hoogleraar TU Delft (Geo-Informatie en Grondbeleid). Bekwaam in de universitaire politiek, wat je overal een overlever maakt. Anne-Wil Duthler (VVD Eerste Kamerlid) heeft een adviesbureau in bestuur, recht en ict. Als er iemand is met kennis van zaken – dan zij. Politiek en bestuurlijk gepokt en gemazeld. Rein Willems (CDA, Eerste Kamer): idem dito. Kalsbeek (PvdA): ook. En wat te denken van Ronald Bandell – oud-burgemeester van Dordrecht?

Ze hebben allemaal zitten slapen.

Saillant detail is natuurlijk de rol van twee Eerste Kamerleden van regeringspartij VVD en CDA. Duthler en Willems hebben hun naam gegeven aan een organisatie die, onder leiding van een sjoemelende despoot leiding had over politiek, bestuurlijk en maatschappelijk zeer explosieve dossiers. Dat mevrouw Albayrak loog over haar inkomen en een vele te dure bolide bezat, kan je nog als een incidentele uitwas van doorgeschoten hebzucht noemen. De gelegenheid maakt de dief.

Groter probleem is de  lemen laag in het openbaar bestuur dat blijkbaar de gevoeligheid mist om met een redelijk inkomen genoegen te nemen. Dat de Raad van Toezicht dat toestaat, reken ik in deze zwaarder. Omdat ze zijn ingebouwd als veiligheidsklep om mijn belangen te waarborgen. Als we niet meer kunnen vertrouwen op de nodige veiligheidskleppen in een organisatie, ja, dan moet de boel maar gewoon eens ontploffen. Bij deze mijn lont in dit kruitvat.

Reacties (4)

#1 frank

Goed stuk. Vooral over de Raad van Toezicht. Old boysandgirls networks, maakt niet uit welke politieke kleur, rechts of links.

  • Volgende discussie
#2 Eric

Twéé Eerste Kamerleden? Hermans is VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 roland

Natuurlijk is het gemakkelijker en veiliger om de direkteur af te rekenen, dan toegeven dat ook deze raad van toezicht – veel geld voor weinig uren? – zoals wel vaker onvoldoende toezicht heeft gehouden. Voor een tweede kamer ligt dat veel gevoeliger; immers het zijn oud medeleden met een baantje dat ook voor de huidige kamerleden aantrekkelijk is.
Bovendien indien wordt toegeven dat raden van toezicht onvoldoende funktioneren, wie wordt daarvoor aangesproken? De tweede kamer zelf, dus dat zal niet snel gebeuren; foutje bedankt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 appie b. broek

Hebben we iets dergelijks niet al eerder gezien. Die mevrouw Verver, VVD burgemeester van Schiedam, moest ook weg, ook vanwege een ‘angstcultuur’. Ja, dat krijg je als je constateert dat de boel qua personeel,bij je voorganger, aardig uit de hand is gelopen. En als er dan ook nog bezuinigd en afgeslankt moet worden, wordt de sfeer inderdaad minder prettig. Eerlijk gezegd vind ik de verdediging van Albayrak, en van Verver, behoorlijk consistent, en dat rapport Scheltema zeer eenzijdig. Evenals dat rapport van die organisatie, ik dacht dat ze BING heette, waarover Verver gestruikeld is. Moet hier niet eens een onderzoek naar gedaan worden. Evenals naar de rol die de staatsomroeporganisatie NOS hier heeft gespeeld. Is het inderdaad waar wat Albayrak beweert, dat je hier gewoon een rapport met de gewenste inhoud kan bestellen en dan betaald met belastinggeld.

  • Vorige discussie