De kunst van het geduldig graven, gesterkt door tien hartjes

Foto: boxlace (cc)

Je redt er de wereld niet mee, maar nuttig, leerzaam en leuk is het wel, wormen houden. In mijn douche staat sinds driekwart jaar een wormenbak, waar ik eens per week een portie groente- en fruitafval in begraaf. Inmiddels heb ik al ruim 5 kilo prachtige compost uit mijn wormenbak weten te oogsten. Mijn planten zijn er dolblij mee: die schieten de lucht in.

Ik mag graag boven de bak hangen om mijn poop troopers te observeren. Zo leerde ik dat ze even makkelijk voor- als achteruitkruipen en dat ze graag bovenop en naast elkaar liggen. Ik weet nu dat ze een onder- en een bovenkant hebben (hun buik is lichter), dat ze volkomen doof en blind zijn maar trillingen en licht prima registreren. Ze zijn verrassend snel en sterk. En ik las dat ze tien hartjes hebben: vijf setjes van twee. Alleen daarom al viel ik als een blok voor ze. Zo klein, en dan tien hartjes!

Nadat ik op Twitter had geïnformeerd of iemand literatuur wist over de sociologie van compostwormen, kreeg ik een geweldige tip. Darwin had hetzelfde gedaan als ik: eindeloos naar zijn wormen kijken. Hij deed dat liefst veertig jaar lang. Hij had zelfs zijn hele familie aan het werk gezet om hem te helpen bij zijn studie. Darwin schreef uiteindelijk zelfs een boek over compostwormen, zijn allerlaatste, en daarvan werden er in het eerste jaar meer van verkocht dan van On the Origin of Species.

Darwin was de eerste die het nut van wormen onderkende: ze bevruchten de grond met hun poep, en hun gewoel maakt de aarde luchtiger. Tot dan beschouwden boeren ze als een plaag en deden zij hun best van de diertjes af te komen. Darwin rekende voorts uit dat wormen meewerken aan het verval van gebouwen: geef ze een decennium, en ze werken een bouwsel een paar centimeter de grond in. (Darwin rekende nauwkeurig uit hoeveel centimeter ze Stonehenge in de loop der eeuwen hadden laten zakken.) Ze kunnen zo zelfs granieten vloeren breken. O, de kunst van het geduldig graven, gesterkt door tien hartjes!

Ik leerde over hun communicatie. Hun huid is een gevoelig zintuig: ze ademen ermee, ze proeven hun omgeving ermee, en geven er stofjes mee af om elkaar op de hoogte te houden van gevaar en de locatie van lekkernijen. Ik zag ze twee keer paren: ze ogen daarbij alsof ze in een onmogelijke knoop verstrikt zijn geraakt, waarbij segmenten zich over en weer openen. Ik kan het niet anders betitelen dan als gordiaanse seks. Daarna werpen ze de bevruchte ring af die zich om hun lijfje heeft gevormd, met eitjes en al, en graven ze welgemoed verder.

Het grootste genoegen: bij inspectie van de bak een wormenfeest tegenkomen, bijvoorbeeld wanneer ze met honderden tegelijk in een halve avocado of banaan zijn gekropen om die van binnenuit te verslinden: één grote wriemelarij van glanzend roze, rode, beige en bruine diertjes, klein en groot door elkaar heen.

Houd uw oog ferm gericht op het grote, en eer onderwijl het kleine.

COLUMN - Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.
Is de link naar het boek hierboven niet zichtbaar? Klik dan hier om het boek te bestellen

Reacties (6)

#1 Rigo Reus

En wormen blijken ook later nuttige beestjes. Dit tekstfragment komt uit, het dramatische, My Sister van The Tindersticks.

‘She said she didn’t want to be cremated
And wanted a cheap coffin so the worms could get to her quickly.
She said she liked the idea of it.’

  • Volgende discussie
#1.1 Frank789 - Reactie op #1

Als ze minimaal 65 cm onder de grond begraven wordt, dat is de NL eis, dan is dat te diep voor de wormen.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Rigo Reus - Reactie op #1.1

Frank, ben je bekend met het personage Droogstoppel?

In het eerste hoofdstuk van Max Havelaar laat hij Batavus Droogstoppel een bezwaar tegen de poëzie verwoorden dat deze ook aan de dichter van de Kalevala had kunnen richten: ‘Wil men de woorden in ’t gelid zetten, goed! Maar zeg niets wat niet waar is. De lucht is guur, en ’t is vier uur. Dit laat ik gelden, als het werkelijk guur en vier uur is. Maar als ’t kwartier voor drieën is, kan ik, die mijn woorden niet in ’t gelid zet, zeggen: de lucht is guur, en ’t is kwartier voor drieën.’ Wat Multatuli hier satirisch aan de orde stelt is het onvermogen van Droogstoppel in te zien dat de pragmatische instructie waaraan de dichter gehoorzaamt een andere is dan die waaraan iemand die concrete feiten meedeelt gebonden is. Het gedichtje over guur en vier uur vertoont onmiskenbaar het kenmerk van de geperiodiseerde herhaling (Droogstoppel zegt dat de woorden ‘in ’t gelid staan’) en deze werkt als een signaal dat de ‘waarheid’ die bij deze tekst in het geding is een andere ‘waarheid’ is dan die welke de kroniekschrijver van concrete feiten wil meedelen. Droogstoppels geborneerdheid is dat hij slechts één waarheidsbegrip kent, dat van de harde, bloedeloze positivist voor wie alleen de feiten tellen.

#1.3 Frank789 - Reactie op #1.2

[ de harde, bloedeloze positivist voor wie alleen de feiten tellen ]

Juist gedichten en liedjesteksten zorgen er voor dat hardnekkige misverstanden voort blijven bestaan.
De taalvirtuozen ondermijnen de wetenschap. ;-)

#1.4 Hans Custers - Reactie op #1

Sorry, maar ik kan de neiging om nog een mugje te ziften niet bedwingen. De band heet Tindersticks en niet The Tindersticks.

  • Vorige reactie op #1
#1.5 Rigo Reus - Reactie op #1.4

Ach Hans, geen probleem, ik heb ook wel ‘ns dat als ik een mier zie, dat mij een zin in neuken bekruipt.