Duitsland struikelt over bezuinigingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Terwijl de Nederlandse coalitiepartijen om tafel zitten om te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen, lijkt het zelfs Duitsland niet te lukken de broekriem aan te halen. De afgesproken bezuinigingen van vorig jaar werden bij lange na niet gehaald en ook voor dit jaar ziet het er niet goed uit, aldus Der Spiegel.

Verwacht de komende dagen dus enig leedvermaak in het zuiden van Europa. De bezuinigingen die in Nederland en Duitsland nodig zijn, zijn immers peanuts vergeleken bij wat beide landen aan de anderen voorschrijven. Als een paar miljard euro sommige rijke cijferfetisjisten al aan het twijfelen brengen, mogen ze dan nog van de verarmde Grieken verwachten dat die zich drie slagen in de rondte bezuinigen?

Als de noordelijke landen inderdaad aanhikken tegen bezuinigingen, maakt dat de weg vrij naar een relaxter beleid, dat meer de balans zoekt tussen bezuinigingen en economische stimuli. Dat is de koers die Italië onder Mario Monti vaart. The Economist hijst hem alvast op het schild. Kijk niet raar op als Europa, nu het wat rustiger is in de eurocrisis, stilletjes een andere koers gaat varen.

Reacties (4)

#1 HiD

Zodate we lekker relaxed op het faillisement kunnen afkoersen. Gelukkig.

  • Volgende discussie
#2 esgigt

Minder bezuinigen gaat voor Duitsland makkelijker geaccepteerd worden dan voor Nederland. Zo werkt dat in EU-land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

Geld is niet zo’n probleem als de economen ons willen doen geloven.
De ECB had kennelijk nog een spaarpotje van 1000 miljard om aan particuliere banken uit te lenen (tegen 1% rente).
Dat kan volgend jaar vast nog een keertje. De FED, de Bank of England en de Bank of Japan hebben trouwens ook van die spaarpotjes

Helaas zijn er wel fysieke grenzen aan de groei, maar daar zul je de economen voorlopig nog niet over horen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harry

De belastinginkomsten in Duitsland zijn de afgelopen 4 jaar geweldig toegenomen, dus bezuinigen is een beetje moeilijk verhaal. Gelukkig is de trend van de al maar stijgende Duitse belastinginkomsten in December 2012 omgebogen. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

  • Vorige discussie