Duits Intelligent Design

In Duitsland is het Intelligent Design debat al langer aan de gang, zo blijkt. De bioloog Wolf-Ekkehard Lönnig van het Max Planck Instituut hield via zijn site op het instituut documentatie bij met bewijsmateriaal tegen de evolutietheorie, meer dan 1000 pagina’s. Dat vond het Instituut niet goed (“onwetenschappelijk”, dus daar wilde men niet mee geassocieerd worden). Nu wordt de site hier gehost. In dit transcript van een radio-uitzending gaan de partijen elkaar te lijf.

De meest opvallende stelling van Lönnig vind ik wel dat evolutionisme niet falsificeerbaar is en ID wel. Wat hij in ieder geval lijkt te vergeten is dat bewijs tegen de evolutietheorie niet bewijs voor ID is. Eerstejaars logica volstaat al voor die conclusie, maar het gaat hier tenslotte om biologen…

Maar eigenlijk ben ik blij met de ID’ers. Hoe meer en beter zij de pijnpunten op de huidige theorie leggen, hoe beter de wetenschappers weten waar ze nieuwe antwoorden op moeten geven of moeten leren hun resultaten beter uit te leggen. Om daarom de ID’ers maar dood te zwijgen zoals in die radio-uitzending wordt voorgesteld lijkt me juist contra-productief.

En domme gelovigen blijf je toch houden (evenals domme wetenschappers).

  1. 1

    Ik ben minder blij met de ID’ers. Ze blijven blaten over bijvoorbeeld onderzoeken die gedaan zijn in een ver verleden waarvan inmiddels al duidelijk is dat aan die onderzoeken het een en ander niet correct was.

    Wat ik wil zeggen: ID an sich is goed, maar zieltjes winnen op basis van gedeeltelijke of ronduit foute informatie is “fishy”. En daar maakt men zich in die hoek nogal eens schuldig aan.

    Ik denk dat de site van bovenstaande meneer bol staat van zulke “feitjes”. Kan ik helaas niet tjekken, aangezien ik een evolutionair selectieve talenkuil heb betreffende Duits.