Dubbele loyaliteit in kabinet!

Een scandinavisch bontkraagje gaat vast die Starbucks beroven (Foto: Flickr/krisbolton)

Als je ‘dubbele nationaliteit’ zegt dan zeg je PVV. De partij ageert al jaren in niet mis te verstane bewoordingen tegen het hebben van twee paspoorten. Wilders is er heel stellig over:

De Partij voor de Vrijheid vindt het volkomen absurd dat kabinetsleden (en ook leden van de Eerste en Tweede Kamer) een dubbele nationaliteit mogen bezitten. Een blinde kan zien dat een dubbele nationaliteit een dubbele loyaliteit met zich meebrengt. Wat mij betreft mogen leden van het kabinet en leden van het parlement uitsluitend de Nederlandse nationaliteit bezitten. Je kan nu eenmaal geen twee landsbelangen dienen. Dat roept zonder twijfel belangenverstrengeling op.

Dus ‘absurd’ en ‘zonder twijfel belangenverstrengeling’. De partij vindt het onderwerp zo belangrijk dat het zes keer negatief in het verkiezingsprogramma wordt genoemd. Een voorbeeldje:

Geen mensen met een dubbele nationaliteit in regering, parlement, Provinciale Staten,
gemeenteraden en bepaalde overheidsfuncties.

En dat laatste, dat is precies wat er afgelopen donderdag gebeurd is. We hebben een Zweedse staatssecretaris! Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft naast een Nederlands ook een paspoort van Knäckebröd. Zij legt dus óók verantwoording af aan koning Karel XVI Gustaaf. En de benoeming is nog ongevoelig ook, want iedereen weet dat in het verleden Scandinavische bontkraagjes, die niks wilden weten van onze judeo-christelijke cultuur, nogal eens rondhingen in Nederland en daarbij een grote ravage aanrichtten. Vraag maar aan de inwoners van Dorestad! Welk Dorestad? Ja, precies. Daarom.

Maar goed, de PVV heeft dus duidelijk niet goed opgelet bij het screenen van de kandidaten van ons roomblank-geriatrische kabinet. Maar het is nog niet te laat! Geert, doe er wat aan!

 1. 1

  Oh dikke lol, het artikel bij de Telegraaf is aangevuld met een quote van Wilders toen hij het aftreden van Aboutaleb en Albayrak eiste:

  „Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd”

 2. 3

  Verrek, de scandinavisering van de samenleving is begonnen! Zitten we opgescheept met het deense model èn een zweedse staatssecretaris. Wat volgt?
  Dat gedoe met de islam was dus slechts een afleidingsmanoeuvre van Wilders. Die blonde kuif staat dus heel ergens anders voor.

 3. 5

  Dat hele idee van dat nationaliteit ook loyaliteit zou impliceren is flauwe kul.
  Een ieder in Nederland (ongeacht welke nationaliteit) wordt geacht zich aan de wet te houden.
  Als je een nationaliteit van een land heb ben je niet in dienst van dat land. Het is gewoon handig: als je regelmatig in 2 landen komt dat je de nationaliteit van beide landen hebt. Veel rechten (en aantal plichten) zijn gekoppeld aan nationaliteit.
  Er zijn in Nederland (mn Limburg) zelfs wethouders met enkel de Duitse nationaliteit. Eigenlijk logisch, want je kunt meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen zonder de Nederlandse nationaliteit te hebben.

 4. 9

  Mocht ik me straks gedwongen voelen om te gaan emigreren, dan zal ik met alle liefde mijn Nederlandse nationaliteit opgeven. Want wie wil er in de toekomst nog met dit landje geassocieerd worden?

 5. 10

  En dan missen we nog de grootste infiltratie, die zweden zijn doorgedrongen in zo’n beetje elk huishouden in Nederland met z’n billy’s, en pax. Het zou me niks verbazen als bij onze bewindslieden de zweden ook al binnengedrongen zijn, met afluisterapparatuur misschien?

  We leveren ons uit aan die blonde noormannen. Het moet nu echt een keer ophouden met die labbekakerige rechtse regering, daden vragen we!

 6. 11

  Windvaan Wilders begint langzaam aan te tollen op zijn benen!

  Eerst tegen dan voor verhoging AOW leeftijd
  Eerst voor vlaktaks en afschaffen sociale zekerheid, nu SP’er op die terreinen
  Als PVV tegen privatisering van OV in Den Haag, nu voorstander, onder luid gehoon van de buschauffeurs.
  Eerst luidruchtig tegen welk dubbel paspoort dan ook, nu oorverdovende stilte!
  Als hij zich zou bekeren tot de islam zou het volgens mij niet eens meer opvallen!

 7. 13

  Wilders is consequent maar niet slim. Er is een verschil tussen (veelal niet democratische) landen die graag een vinger in de pap willen in landen waar hun inwoners naar toe emigreren, zoals Turkije en Marokko, en landen die het worst zal wezen wat voormalige inwoners in het buitenland doen. Het is niet voor niets dat je geen afstand kan doen van je Turkse of Marokkaanse nationaliteit, of dat Erdogan assimilatie een misdaad noemt. Eens een Turk, altijd en Turk is hun opvatting. En dan vormt dubbele nationaliteit wel een potentieel probleem.

 8. 14

  Ach gut. Nu komt opeens de nuance. Nou, die nuance stond niet in het verkiezingsprogramma van de PVV. Daar staat gewoon “Geen dubbele nationaliteit”, punt.

  Ik vind het grappig dat mensen nog steeds denken dat het uitmaakt welke officiële nationaliteiten iemand bezit. Denk je dat het opgeven van de nationaliteit ook maar iets uitmaakt voor de loyaliteit?

 9. 15

  Jammer dat de politieke agenda weer bepaald wordt door nationalistische roeptoeters. Ondertussen gaat de afbraak van de sociale welvaartstaat in versnelde vorm verder, krijgt de werkgever meer macht toebedeeld, kan het milieu de kloten krijgen en is kernenergie een belangrijk issue geworden in dit kabinet.

 10. 16

  @14. Ik denk wel dat het verschil maakt welke intenties een regering met het burgerschap heeft. Dat de burger de wetten moet naleven is te simpel. De loyaliteit aan de staat, bijv. in de VS waar op scholen het volkslied gezongen wordt en de vlag gehesen is in ons land gelukkig niet het geval. Maar ik denk dat het verschil aangehaald door KB tussen Zweden en Marokko/Turkije wel degelijk van invloed is op deze kwestie zoals de regimes voorstaan.

 11. 17

  @16 ”Maar ik denk dat het verschil aangehaald door KB tussen Zweden en Marokko/Turkije wel degelijk van invloed is op deze kwestie zoals de regimes voorstaan.”

  Volgens Wilders niet, dus.

  Het enige nadeel van deze kwestie is dat Wilders zich dus alleen maar nog harder in zijn anti-moslim loopgraaf zal ingraven, want nu zie je wat er van komt als je een keer consequent bent! /ironie

  Nou goed: Wilders komt dus met een motie (heeft’ie aangekondigd), maar het zal er wel niet een van afkeuren of wantrouwen worden, zoals in 2007. En zo wordt Wilders langzaam de grootste laverende draaikont op het Binnenhof. Wouter Bos was er niets bij.

 12. 18

  Hoe zit/zat het ook alweer met die Zweedse fractiemedewerker van Wilders? Had hij/zij eigenlijk een dubbel paspoort? Of heeft de PVV alleen iets tegen Finnen en niets tegen Zweden?

 13. 19

  14: daar kun je over twisten, maar autoritair geleide landen zetten nationaliteit wel degelijk in als middel om hun onderdanen te controleren.
  Maar begrijp ik goed dat je erkent dat loyaliteit een potentieel probleem kan zijn, los van de paspoort kwestie?

 14. 23

  @13
  Wacht effe.
  Dus bij iemand die vrijwillig afstand kan doen van een paspoort maar dat niet doet, is geen sprake van een loyaliteitsprobleem, maar bij iemand die graag afstand wil doen, maar dat niet kan, is wel sprake van een loyaliteitsprobleem, volgens jouw redenatie.
  Riep hier iemand cognitieve dissonantie?

  Daarnaast heb jij kennelijk de gedachte dat loyaliteit iets is dat door de staat afdwingbaar is. Graag zie ik uitgelegd hoe een staat dat doet.

 15. 24

  Een grote Israëlische vlag in de fractiekamer van de PVV toont volgens mij meer loyaliteit aan met een land dan een 2e paspoort van het land waar je toevallig geboren bent.