Drijven retorische vragen Nederland tot wanhoop?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Vraagteken manchetknopen (Foto: Flickr/Oberazzi)

Als het aan de Boris de Bor ligt, behoort het gebruik van retorische vragen binnenkort tot het verleden. Volgens de gepensioneerde onderwijsinspecteur is de retorische vraag een ‘zeer kwaadaardig virus’ dat het politieke debat dreigt te ondermijnen. “De vraag is: Hebben we daar zin in?” aldus De Bor.

De Bor somt moeiteloos een aantal voorbeelden op van de manier waarop retorische vragen de maatschappij verzieken. “Gisteren nog, in de krant. Femke Halsema. Die komt dan met een heel verhaal over het klimaat en CO2, om te eindigen met de vraag ‘Moeten we hier niet eens wat aan doen?'” Geërgerd zegt De Bor: “JA! Natuurlijk moeten we daar wat aan doen, Femke! Vraag het dan ook niet!” De Bor roept op tot zelfreflectie. “Vraag jezelf eerst af: heb ik echt een retorische vraag nodig om mijn punt te maken?”

De Bor ontmoet in het dagelijks leven veel mensen die net als hij moeite hebben met het gebruik van de retorische vraag. “Ik vraag regelmatig aan mensen wat ze daarvan vinden.” En, wat zijn daarop de reacties? “Wat denk je zelf?” aldus De Bor. Hij vindt het niet verrassend dat mensen er hun buik vol van hebben: “Als je ziet hoe Balkenende de retorische vraag te pas en te onpas gebruikt in zijn persoptredens denk je: Zijn dit de beste politici die we hebben?”

De Bor sluit af met een dringende oproep: “Wordt de retorische vraag niet veel te vaak gebruikt? Moeten we hiertegen geen actie ondernemen?”

Reacties (4)

#1 Lesley

Is dit soms een grap?

  • Volgende discussie
#2 Nick

Was dat er een?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 inje

Wat denk je zelf?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lesley

@2: Moet ik dat echt nog toelichten?

  • Vorige discussie