Door pubers vertegenwoordigd?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Door pubers vertegenwoordigd?

“Ach jullie zijn ook nog zo jong. Ik vind dat de leeftijd van raadsleden best iets omhoog kan”

Bekentenis van Annemarie Jorritsma (61 jr.), burgemeester van Almere en voorzitter van het VNG, op het congres in Ulft, waar het Bestuursakkoord het hete hangijzer is

Jorritsma betoogde dat “gemeenten meer gebruik moeten maken van de nieuwe ouderen, de babyboomer”.
Volgens Jorritsma doen gemeenten meer dan genoeg om jongeren te betrekken en activeren alleen laten gemeenten de oudere generatie te veel links liggen, schrijft Gemeente.nu.

Jorritsma kent haar eigen cijfers blijkbaar niet. Volgens het VNG is de gemiddelde leeftijd van raadsleden (pdf) 52,3 jaar. Dat is een stuk ouder dan Rutte (44 jr.), de op één na jongste premier ooit, maar wel gelijk aan de gemiddelde leeftijd van het kabinet (52,4). Ook veel ouder dan de gemiddelde leeftijd van Kamerleden (45). Wel iets jonger dan de gemiddelde leeftijd van burgemeesters (57,3) en wethouders (53,9).

Ze was 28 jaar toen ze gemeenteraadslid werd, 32 toen ze de Tweede Kamer inging,  44 toen ze minister werd en 53 toen ze burgemeester van Almere werd.
Het is niet gek dat de gemeenten nu in de clinch liggen met het Rijk. De voorzitter van het VNG is misschien te jong om de gemeenten goed te kunnen vertegenwoordigen?

Reacties (7)

#1 Bas

De gemiddelde leeftijd van Nederlanders in 2005 was 38,65 jaar (bron wikipedia). Het lijkt erop dat de jongeren juist ondervertegenwoordigd zijn in dit land. zie ook het resultaat van de pensioendiscussie, waar de jongeren de problemen mogen oplossen. zie hier

Misschien is Jorritsma niet lang genoeg jong geweest om buiten haar eigen leeftijdscohort te kunnen kijken.

 • Volgende discussie
#2 pedro

@1: je moet van de gemiddelde leeftijd van de Nederlanders boven de 18 uit gaan, tenzij je ook echte kleuters (qua leeftijd dus) in de gemeenteraad wil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Passief kiesrecht is vanaf 16 toch? Of hoe zat dat ook alweer met die dochter van Marijnissen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pedro

@3: je kan voor je 18e al gekozen worden, maar mag pas op je 18e in de gemeenteraad, als ik goed ben geïnformeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 xx

“gemeenten meer gebruik moeten maken van de nieuwe ouderen, de babyboomer”.

Babyboomers, alsof ze een oplossing zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

@5: oplossing voor wat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 bas

@ alle reacties op @1
De politiek/belangenorganisaties vertegenwoordigen ook de kleuters en peuters. Dat ze niet vertegenwoordigd kunnen worden door leeftijdsgenoten wil niet zeggen dat ze geen belangen hebben. Het lijkt me verdedigbaar dat hoe verder vertegenwoordigers dmv hun eigen leeftijd verwijderd zijn van de jongeren, hoe minder de belangen van de jongeren worden meegewogen. Ik zeg niet dat er geen ouderen in de vertegenwoordiging mogen zitten, alleen de zwaarte in de verdeling helt nu wel heel erg richting de grijze plaag / zilveren golf.

 • Vorige discussie