Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Soms kom je op internet dingen tegen waarbij je denkt dat je misschien maar iets anders voor de kost moet gaan doen. Zo werd ik vanmorgen gewezen op een filmpje waarin ene Deniz de prangende vraag van een doorsnee (?) consument beantwoordt: of brood met ham en kaas gezonder of ongezonder wordt na een verblijf in een tosti-ijzer. Ja, echt.

Het filmpje is in elk geval leerzaam voor een eetschrijver die nog illusies koestert over de relatie die de modale tijdgenoot met voedsel onderhoudt. Ik laat u rustig even kijken en concluderen dat de enige hoop voor de culinaire toekomst van ons vaderland langskomt na anderhalve minuut. Deze man stelt na één misprijzende blik de juiste diagnose. Hulde en loftuitingen.
Wat moet je hier nu mee? Concluderen dat “gezond” en “ongezond” in de mainstream anno 2012 alleen nog maar een kwestie zijn van aantallen calorieën? Dat wisten we al, al blijft het natuurlijk pervers tot en met dat wij in onze tijd hetgeen je voedt als ongezond bestempelen louter en alleen omdat het een rem zet op ons verlangen ons voortdurend met nieuwe dingen vol te stoppen.
Misschien ben ik een pessimist, maar ik heb zelden zoveel samengebalde stompzinnigheid en triestheid in een filmpje van drie minuten gezien. Alleen al de onuitsprekelijke troep waarmee Deniz zijn twee “traktaties” samenstelt, met vierkant niksbrood, vierkante nikskaas en vierkante niksham. Mensen die dat soort dingen kopen, zouden gedwongen plastische chirurgie moeten ondergaan waarbij de mond tot een vierkante niksmond wordt verdokterd. Dat past ook beter bij de vierkante nikstaal die eruit komt.
Ik overweeg voor een volgende aflevering Deniz te vragen of vierkante pannenkoeken gezonder zijn dan ronde. Of zou dat te intelekteweel zijn?

Reacties (7)

#1 Klaplong

Tsja, voor de meeste nederlanders is eten een ‘ probleem’ waar snelle/makkelijke/praktische oplossingen voor moeten worden gezocht. De meeste mensen hebben dus ook nooit een smaakontwikkeling/opvoeding gekregen. Niet op school, niet thuis en elders ook niet. Het is jammer en helaas, maar om nou allemaal nare dingen over die mensen te zeggen? Dat vind ik nou een beetje flauw en makkelijk..

 • Volgende discussie
#2 Klaplong

ik begrijp de teleurstelling al een stuk beter na het zien van het filmpje.. ellende..

Volgens mij is overheidsvoorlichting over voeding nooit eerlijk geweest en al helemaal nooit op kwaliteit of iets in die trant..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Atsje

In de eerste plaats: domme vragen bestaan niet. Domme columnisten wel, domme antwoorden ook. Dat is hier beide aan de hand. Het is wel degelijk zo dat voedingswaarde en gezondheid/schadelijkheid kan varieren tgv de bereiding. Denk aan te hard gebakken vlees waardoor mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnuen ontstaan of bijv gkookte worteltjes of tomaten waarbij door het koken voedingstoffen gemakkelijker vrijkomen. Dus dom filmpje? Nou domme en elitaire columnist zou ik zeggen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 parallax

De vraag is niet zo dom.

De hypothese/vraag dat bijvoorbeeld verhitting zorgt voor meer transvetten (dus niet meer, maar een ander soort vet) is niet zo belachelijk.

Als ik uit dit het onduidelijke stukje moet concluderen dat het alleen over calorieën gaat ligt de stuitende domheid toch bij een ander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 majava - Reactie op #4

Beste parallax, dat was de vraag niet en er was ook niemand in dat filmpje die met dat antwoord kwam, dus geef ik eetschrijver helemaal gelijk.

#5 Rob

Als je verhitting van voeding, waarbij die voeding zelf veranderingen ondergaat, vergelijkt met ronde vs vierkante pannenkoeken, dan ben je toch ook wel onnozel. En er is godverdomme helemaal niks mis met een eenvoudige tosti met ham en kaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 vandyke

En daarom vind ik dat internet verboden moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie