Veilingsite eBay heeft de website MicroPlace gelanceerd waarop iedereen geld kan investeren in microkredieten voor opstartende bedrijven in ontwikkelingslanden. (bron: Marketingsfacts)
De tijd dat we plichtmatig een paar euro’s droppen in de collectebus van een ontwikkelingsorganisatie lijkt voorbij. De rechtse media hebben veel schade aangericht met suggestieve strijkstokverhalen én we willen tegenwoordig het gevoel hebben dat we direct en concreet bijdragen aan armoedebestrijding. Dit is ook te zien aan het aantal particuliere hulpstichtingen dat de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schiet. Ongehinderd door enige kennis van zaken en oog voor de politieke en economische Big Picture lekker geld inzamelen voor dat ene schooltje uit het kustplaatsje van de laatste budget-strandvakantie in Tanzania, India of Guatemala. Feel Good ontwikkelingshulp dat is wat we willen.
Maar alle cynisme op een stokje, MicroPlace is een initiatief dat wel degelijk zeer succesvol kan worden. Voor een minimum bedrag van 35 euro investeer je in een lening voor iemand uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika. De doelen zijn concreet: aanschaf van een koe, een naaimachine of een fiets om een bedrijfje op te starten. De investeerder krijgt zijn geld terug met een interest van 1 tot 4 procent. Héé! Wie zei dat je niet mocht verdienen aan ontwikkelingshulp?
Reacties (16)
Schijnt alleen zo te zijn dat het momenteel alleen toegankelijk is voor Noord-Amerika (inleggen that is).
En die laatste opmerking vind ik iets te tendentieus. Die mensen zouden graag geld willen lenen bij banken maar hebben daar de mogelijkheid niet voor. En de rente bij banken is véél hoger. Je kan ze wel geld geven maar ze willen juist echt werken, en verdienen.
Dat begrijp je verkeerd: de inlegger krijgt het geld terug+ interest.
Enig idee hoeveel mensen er (relatieve bakken met) geld verdienen met de traditionele ontwikkelingssamenwerking? Alleen al in/voor Nederland duizenden…
Jammer dat het wel een beetje een ripoff is van http://www.kiva.org/
Al lijken de bedrgane daar wat onrealistisch hoog….
Hoeveel mensen in NL geld verdienen met de traditionele ontwikkelingssamenwerking? Laten we beginnen met het aantal medewerkers van de organisaties uit deze lijst:
http://www.pso.nl/programmas/leden.asp
Dat aantal vermenigvuldigen we dan met het gemiddelde salaris bij een dergelijke NGO, en dat is toch wel een tikkie lager dan in het bedrijfsleven of bij de overheid.
“Het is overigens niet gegarandeerd dat de online investeerders hun geld terugkrijgen.” Dat doet er eigenlijk toe, en die intrest zouden ze wat mij betreft ook mogen houden…het gaat natuurlijk om de betrouwbaarheid dat e.e.a. daadwerkelijk op plaats van bestemming komt. Bedoel…een giro nr. op tv, lovende woorden op internet…teakplantages, palm- en groeiinvest…need I say more…
liefdadigheid prima.. ontwikkelingshulp?
Micro-krediet? Klinkt mooi, maar een bekend gegeven is dat een groot deel van die kleine leningen nooit terugbetaald wordt. Uiteindelijk blijven die mensen even arm.
De micro-kredieten worden gebruikt voor consumptie of de leners in kwestie hebben pech of zijn gewoonweg geen goede ondernemers.
Ik denk dat je ter plaatse beter een goed verzekeringsfonds op kunt zetten waar de mensen premie voor betalen. ( ziektekosten, brand, overlijden etc) dat zet denk ik meer zoden aan de dijk
Ik denk dat je ter plaatse beter een goed verzekeringsfonds op kunt zetten waar de mensen premie voor betalen. ( ziektekosten, brand, overlijden etc) dat zet denk ik meer zoden aan de dijk
Als je net genoeg geld hebt om ieder jaar een nieuw t-shirt te kopen zal een verzekeringspremie echt niet helpen hoor. Die mensen leven in het nu, vooruitdenken doe je pas als je in een bepaalde mate van welvaart leeft.
Persoonlijk zie ik er geen brood in.
krijgt 35 euri om een koe te kopen , vervolgens krijgt het dier met de slachtbank te maken in barre tijden.
Weg onderpand.
De selecteur die de persoontjes aanwijst ( in de eerste gevallen is micro krediet voor een vrouw bestemd ) heeft de macht en is dus corrupt.
De transactie kosten zijn navenant onredelijk , bijna hetzelfde als de eenmalige uitkering in Rotterdam ,
1.2 miljoen om uit te delen , 600.000 euri aan gemaakte kosten .
Een schattig maxima idee , knus maar toch een beetje dom.
Laat die Afrikanen toch met rust.
@7: Heeft denk ik meer met noodzaak te maken. Afrikanen hoeven niet vooruit te denken. De mensen die op hogere breedtegraden woonden moesten dat evolutionair wel (want als je voor november niet voor een half jaar eten had verzameld en een warm hol had gevonden, stierf je uit).
Carlos,
Wat is het probleem met suggestieve strijkstokverhalen? Kun je ook voorbeelden geven van verhalen over ontwikkelingshulp die suggestief zijn en dus niet waar zijn?
Wat is het probleem met concreet bijdragen aan armoedebestrijding of in ieder geval dat idee te hebben?
Gaarne uw antwoord.
Suggestieve verhalen over ontwikkelingsorganisaties daar hebben de Telegraaf en andere shockblogs vol van gestaan de afgelopen jaren. Legio voorbeelden, wanneer publiceren die uberhaupt iets positiefs over ontwikkelingssamenwerking?
Het gaat niet zozeer om ‘concreet bijdragen’ als meer ‘het idee dat men concreet bijdraagt’. Mijn persoonlijke mening hierover is dat het heus wel kan helpen, maar dat als er niks verandert aan de politieke / economische situatie in die landen en/of aan de handelsregels op mondiaal niveau, het allemaal druppels op een gloeiende plaat zijn.
Maar wat is dan het probleem met suggestieve verhalen? Van de telegraaf (inclusief shocklogs enzo) moet je het sowieso niet hebben als je ontwikkelingshulp wilt geven/verdedigen, lijkt me erg duidelijk. Maar wie schrijft er dan wel (positief) over ontwikkelingshulp? Over de effecten? Waar het geld heen gaat? Hoe een land en de mensen erin het zouden doen zonder deze ontwikkelingshulp? Maar je mag ook zeker kritisch blijven zonder meteen de telegraaf na te doen. Dus hoeveel wordt er geinvesteerd en hoeveel blijft ergens hangen? Wat is het netto effect geweest of houden we vooral onze eigen hulpverleners aan het werk? Uiteindelijk is ontwikkelingshulp ook een industrie geworden. Kritisch kijken naar ontwikkelingshulp opent de mogelijkheden om doelmatiger te kunnen worden en houdt het maatschappelijk draagvlag intakt.
Ook in ontwikkelingshulp zijn ontwikkelingen en microkrediet is er een van. In onderstaande link staat voordelen enzo opgenoemd. http://www.nieuws.leidenuniv.nl/index.php3?c=1148&m=
Een aanrader om even te lezen.
Microcredieten zijn gewoon goed.
Jammer alleen dat ook dit Ebay initiatief redelijk kostbaar is. Zelf ontvang je 1,5-3% op je investering, ebay brengt het onder bij een internationale kredietverstrekker, die brengt het onder bij een Microcrediet verstrekker in een ontwikkelingsland en die leent het voor 18 tot 60% uit aan de persoon voor wie het bedoeld was… De ondernemer met een cashflow probleem.
Iets als een internationale http://www.Boober.nl voor ontwikkelingslanden was wel mooi geweest. Zelf direct een klein bedrag lenen aan een ondernemer ver weg. Verschil tussen die 60 en 3% samen eerlijk delen. Super investering, beter dan de beurs.
Helaas hebben veel ontwikkelingslanden allerlei beperkende voorwaarden voor het overboeken van geld naar het buitenland, en zijn hier hoge kosten aan verbonden.. Helaas pindakaas dus. Was er maar echte vrijhandel!
Onweer op een hete plaat … het kan verfrissend veel goed doen.
Ik hoor de naam ebay steeds vaker. En altijd gecomineerd met geld. Zoals op de website http://www.geldverdienen-internet.nl valt echt zoveel geld te maken op ebay
— Redactie: Uit spamfilter gehaald (lijkt me duidelijk) —-
Niet doen, onrendabel. Want het rendement ligt tussen de 1 en 4 procent maar het risico op 3 procent. Je hebt dus 50% kans dat het misgaat, 25% dat je break-even draait en 25% kans op winst.
Wegens gebrekkige cijfers kom ik op een (te) simpele manier bij die 3% risico: het is het percentage niet-terugbetalers. Zie deze FAQ onder het kopje Can the poor really pay back their loans? What is the overall repayment rate? Yes, they can. Borrowers have proven to be exceptionally creditworthy and repayment rates have historically averaged 97 percent.